Κλείσιμο

Μαγιορκίνης-Κορωνοϊός: Ακόμα το ιικό φορτίο Θεσσαλονίκης είναι 3πλάσιο της Αττικής

Στην Ελλάδα η μείωση ενεργών κρουσμάτων, είναι εμφανής, όπως και η αποσυμπίεση στο σύστημα υγεία, με εξαίρεση τις ΜΕΘ, όπου η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη, ανέφερε κατά την ενημέρωση, ο  Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η εικόνα σε Κοζάνη και Δυτική Αττική

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η επιδημία υποχώρησε στην Αττική κατά 15 % σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στην Θεσσαλονίκη παρατηρείται μεγαλύτερη υποχώρηση, κατά 285 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Πάντως όπως επισήμανε  το επιδημιολογικό φορτίο στην Θεσσαλονίκη είναι 3 φορές υψηλότερο από την Αττική, ενώ τόνισε ότι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη είναι η κατάσταση σε Κοζάνη και Δυτική Αττική.

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κοζάνη αλλά και στην Δυτική Αττική που τελούν σε καθεστώς αυστηρού lockdown, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής:

Στην Κοζάνη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 367 ενεργά κρούσματα ενώ ακόμη 377 άτομα στενές επαφές τους βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στην Δυτική Αττική, η διασπορά του ιού ευτυχώς δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εκτεταμμένη. Στον Ασπρόπυργο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 179 ενεργά κρούσματα, στην Ελευσίνα 78 και στη Μάνδρα 25.

Την Πέμπτη η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εξετάσει τα δεδομένα αυτά για να λάβει αποφάσεις σχετικά με τα απαγορευτικά που έχουν επιβληθεί. Ο κ. Χαρδαλιά κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών αυτών να εφαρμόσουν τα μέτρα για να αρθεί το lockdown το συντομότερο.

Τήρηση των μέτρων τα Χριστούγεννα

Όπως ανέφερε κ. Μαγιορκίνης, οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με τραγούδια χωρίς μάσκα και δυνατές ομιλίες, είναι οι βέλτιστες συνθήκες για μετάδοση ιού. «Ότι κερδίσαμε με κόπο είναι προφανές ότι μπορεί να αλλάξει σε εξαιρετικά γρήγορα. Το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένεια μας. Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια να είναι ίδια σε όλες τις περιστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής συνέστησε να  φοράμε μάσκεςστις επισκέψεις σε ευπαθείς ομάδες, πχ σε γιαγιά και παππούδες και να αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά.

Κάλεσε τους πολίτες να δηλώσουν ενδιαφέρον για το τεστ κορωνοϊού στην πλατφόρμα που άνοιξε σήμερα και αφορά όσους δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα και όπως είπε ήδη έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 5000 εθελοντές.«Τα τεστ είναι δωρεάν για όλους όσους έχουν συμπτώματα γίνονται σε νοσοκομεία  και κέντρα υγείας», πρόσθεσε. 

Για το μεταλλαγμένο στέλεχος

Για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι η βασική υπόθεση ότι έχει ελαφρώς αυξημένη μολυσματικότητα δεν έχει επαληθευτεί, αλλά και αν επαληθευτεί μικρή αύξηση μεταδοτικότητας, δεν θα αλλάξει κάτι στο σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς.

Τέλος ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος κυκλοφορούσε και πριν το Σεπτέμβριο του 2020.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, «η πανδημία του κορονοϊού καταγράφει πλέον 78 εκατ. διαγνώσεις, εκ των οποίων τα 55 εκατ. έχουν αναρρώσει ενώ οι ενεργές λοιμώξεις αυξήθηκαν σε περίπου 21 εκατ.» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
 
«Ο ρυθμός των διαγνώσεων παραμένει ενισχυμένος στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας, ξεπερνώντας τις 700 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι «ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν ενισχύθηκε και ξεπέρασε τις 13 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα».
 
Όσον αφορά την Ευρώπη, «η πανδημία παραμένει σταθερή σε γενικές γραμμές» επισήμανε ο καθηγητής, «έχοντας ξεπεράσει τα 21 εκατ. διαγνώσεις και περίπου 500 χιλιάδες θανάτους, ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων υποχωρεί σταδιακά σε λιγότερες από 200 χιλιάδες ανά ημέρα».

Πηγή: skai.gr