λεωφόρος Κηφισού

Τροχαίο στη Λ. Κηφισού με νταλίκα - Μποτιλιάρισμα και μεγάλες καθυστερήσεις από το ύψος του Μοσχάτου

Μποτιλιάρισμα έχει δημιουργηθεί στην άνοδο της λεωφόρου Κηφισού από του Ρέντη, λόγω τροχαίου ανάμεσα σε ΙΧ και νταλίκα στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας

Κλείσιμο

Lockdown: Επιχείρηση «Κόκκινη Αττική» -Το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. με στοχευμένες «αποστειρώσεις»

Ρεπορτάζ Άννα Μαρούλη

«Σαφάρι» στοχευμένων ελέγχων , βαριά πρόστιμα και «σφραγίσματα» στις περιοχές της Αττικής που… βράζουν περιλαμβάνει ο νέος σχεδιασμός της αστυνομίας όπως τονίζουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ. στο Skaigr  λόγω του αυστηρότερου lockdown που ισχύει από αύριο 11 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στην περιοχή της Αττικής.

Στα «κόκκινα» η Αττική

Θα ελέγχονται αυστηρότερα οι αιτίες μετακινήσεις ενώ θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι για αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00-05:00, και απομάκρυνση πολιτών από πλατείες και δημόσιους χώρους.

•    Για σπίτια – «κρυφά κορωνοπαρτι»: Σε περίπτωση που υπάρχει καταγγελία ή πληροφορία θα διερευνάται και εφόσον απαιτηθεί θα μεταβεί στο σημείο η αστυνομία ακόμα και με την παρουσία δικαστικού λειτουργού (εισαγγελέα ή δικαστή). 

«Διακοπές» κυκλοφορίας

•    Θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στο Skaigr. 

•    Έχει αναπτυχθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για τον έλεγχο της κυκλοφορίας το οποίο αναπροσαρμόζεται. Δεν αποκλείεται ακόμη και διακοπή κυκλοφορίας σε κάποιους κεντρικούς δρόμους και έλεγχος όλων των διερχόμενων οχημάτων για το αν κινούνται νόμιμα ή όχι, ιδιαίτερα από τις 21.00 το βράδυ και μετά. 

•    Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ επικεντρώνονται σε διόδια, εισόδους και εξόδους των πόλεων, σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, στους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) και σε χώρους που μπορεί να υπάρχει συγχρωτισμός όπως πλατείες. 

•    Ειδικά για τα διόδια οι έλεγχοι θα είναι καθολικοί: Περνάνε έλεγχο όλα τα διερχόμενα οχήματα.  

Take away – Αποτροπή ορθάδικων

•    Εντατικοί έλεγχοι και για επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων σε καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά, και λειτουργίας του take away (αν τηρούνται οι αποστάσεις, να μην γίνονται ορθάδικα κλπ). 

•    Αυστηροί αστυνομικοί έλεγχοι σε σταθερά σημεία στην Αττική και περιπολίες. Οι έλεγχοι γίνονται από το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων, τις υπηρεσίες Τροχαίας, Ασφάλειας και τα αστυνομικά τμήματα.

•     Για εκκλησίες: Παραμένει ο δίαυλος επικοινωνίας Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθυντών καθώς και Διευθυντών των Διευθύνσεων Αστυνομίας οι οποίοι έρχονται σε επαφή με μητροπολίτες και τοπικοί αστυνομικοί με τους ιερείς για να υπάρχει συνεργασία στην τήρηση των μέτρων. 

•    Για υπαίθρια «Κορωνοπάρτι»: Μετά από καταγγελία, πληροφορία ή τυχαίο έλεγχο αστυνομίας, η ΕΛ.ΑΣ το διερευνά και μεταβαίνει στο σημείο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, επιβάλλονται αντίστοιχα πρόστιμα ή γίνονται συλλήψεις.

•     Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχάλης Καραμαλάκης καθιέρωσε καθημερινές επικοινωνίες μέσω τηλεδιασκέψεων με τη συμμετοχή  των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθυντών ή και των Διευθυντών Διευθύνσεων Αστυνομίας της χώρας, πρωί και βράδυ, με σκοπό να ενημερώνεται για τους ελέγχους και τις παραβάσεις της εκάστοτε περιφέρειας καθώς και άλλα προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή και να δίνει τις αντίστοιχες κατευθύνσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

•    Έχουν συγκροτηθεί ειδικά συνεργεία ελέγχου από κάθε διεύθυνση αστυνομίας αποκλειστικά για τον έλεγχο τήρησης μέτρων covid-19 (κορωνοιού), τόσο αυτοτελώς αλλά και σε συνεργασία με τους άλλους φορείς (λιμενικό, εθνική αρχή διαφάνειας κλπ). 

•    Στο δρόμο κατά περίπτωση βρίσκονται και οι ίδιοι οι Γενικοί Περιφερειακοί Αστυνομικοί Διευθυντές και οι Αστυνομικοί Διευθυντές της χώρας και επιτηρούν τα μέτρα.

•    Συνεχίζονται τα ειδικά ηχητικά μηνύματα από περιπολικά για την ενημέρωση ότι δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τις βραδινές ώρες.  

Ποιοί φορείς προβαίνουν σε ελέγχους εκτός απο ΕΛ.ΑΣ

•    Φορείς ελέγχου: Υπάρχει η δυνατότητα να βεβαιώνουν πρόστιμα και να προβαίνουν σε ελέγχους εκτός από την ΕΛ.ΑΣ και η Δημοτική Αστυνομία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.), οι Υγειονομικές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού, οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ τονίζουν στο Skaigr  ότι η κατάσταση με τον κορωνοιό είναι δυναμική και τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν, οπότε τα επιχειρησιακά σχέδια αλλάζουν επίσης ανάλογα με τα μέτρα που ορίζονται κάθε φορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο υψηλός για τα μέχρι τώρα δεδομένα της χώρας μας αριθμός των κρουσμάτων οδήγησε στην αυστηροποίηση του lockdown για την Αττική από 11 Φεβρουαρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

 

Πηγή: skai.gr