ΚΑΙΡΟΣ

Οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου αντιμέτωποι με τις σκλήρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Η ολοένα πιο ακραίες κλιματικές συνθήκες έχουν αρχήσει να επηρεάζουν και τα ελαιόδεντρα

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου λόγω της κλιματικής αλλαγής καθώς τα ελαιόδεντρα αν και συνήθως καρποφορούν κάθε δύο χρόνια, πλέον καρποφορούν ακόμα και κάθε τρία.

«Επειδή λείπουν οι βροχές, επειδή δεν έχει πια τόσο κρύο τα δέντρα σχεδόν υπολειτουργούν» αναφέρει ο ελαιοπαραγωγός, Προκόπης Μπάντζης.

Όπως αποκαλύπτει σχετικό ρεπορτάζ της DW - Greek, μετά το τυρί, η ελιά είναι το πιο σημαντικό οικονομικό έσοδο για το νησί, όμως η ολοένα πιο ακραίες κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν και τα ελαιόδεντρα. Για το λόγο αυτό οι αγρότες θα πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Θέλουμε δέντρα που να είναι εκτατικής καλλιέργειας, να είναι σχετικά ψηλά, να έχουν φύλλωμα, να έχουν υποόροφο, να έχουν πολύ υψηλά, να υποστηρίζουν πολύ υψηλά επίπεδα βιοποικιλότητας, αυτό από μόνο του θα έρθει να βοηθήσει πάρα πολύ στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει ο Θανάσης Κίζος, καθηγητής Γεωγραφίας, που ερευνά στο πανεπιστήμιο της Λέσβου πώς οι αγρότες μπορούν να αντιμετωπίσουν μελλοντικά την κλιματική αλλαγή.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της DW - Greek:

Πηγή: DW
TAGS: Λέσβος