Ταυτόχρονα, έχοντας συμπληρώσει 25 ημέρες κράτησης στο hot spot της Μόριας έχουν αφεθεί ελεύθεροι να κινούνται σε όλο το νησί. Στην ουσία δηλαδή τους απαγορεύεται μόνο να εγκαταλείψουν τη Λέσβο. Το ίδιο συμβαίνει βέβαια για όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου μετά τις 20 του περασμένου Μαρτίου, συνολικά περί τα 7.000 άτομα.
Φυσικά ούτε λόγος για την προοπτική επαναπροώθησής τους στην Τουρκία στη βάση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, αφού η διαδικασία της επαναπροώθησης έχει στην πράξη ακυρωθεί από τις χιλιάδες των αιτήσεων ασύλου που συνέρευσαν στην αρμόδια υπηρεσία, καθιστώντας στην πράξη αδύνατο να συζητηθούν σοβαρά ακόμα και περιπτώσεις που χρήζουν πραγματικά άσυλο. Σε καθημερινή βάση με τα πλοία της γραμμής ταξιδεύουν από τη Μυτιλήνη για τον Πειραιά νόμιμα, περί τα 30 μόλις άτομα κυρίως οικογένειες, για τα οποία έχουν γίνει δεκτές αρχικά οι αιτήσεις ασύλου και ταξιδεύουν στην Αθήνα για τις υπόλοιπες διαδικασίες.
Κάπως έτσι στους δρόμους της Μυτιλήνης, στο λιμάνι κυρίως και στο ιστορικό κέντρο άρχισαν να επιστρέφουν εικόνες του περασμένου καλοκαιριού. Εξαθλιωμένοι μετανάστες και πρόσφυγες, χωρίς πλέον καθόλου χρήματα, κινούνται ψάχνοντας κυρίως τρόπο διαφυγής από το νησί. Κάποιοι που διαθέτουν χρήματα πέφτουν θύματα κυκλωμάτων που τους πουλάνε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Συλλαμβάνονται λίγο αργότερα την ώρα που προσπαθούν να επιβιβασθούν κυρίως στα πλοία. Άλλοι τολμούν να μπουν σε χώρους φορτηγών που είναι σταθμευμένα στο λιμάνι και αναχωρούν με τα πλοία της γραμμής. Ακόμα και από τους κάβους των δεμένων καραβιών κάποιοι σκαρφαλώνουν με αποκλειστικό στόχο το ταξίδι.
Την Κυριακή άνδρες του Λιμενικού Σώματος συνέλαβαν συνολικά 25 άτομα που είχαν κρυφτεί σε καρότσες φορτηγών για να ταξιδέψουν με το πλοίο της γραμμής. Χθες εντοπίσθηκαν άλλοι 26 που προσπάθησαν να ταξιδέψουν κι αυτοί κρυμμένοι σε φορτηγά.
«Κάθε απόγευμα συγκεντρώνονται στο λιμάνι. Αναζητούν τρόπο για να ταξιδέψουν για Αθήνα. Τα πρακτορεία δεν τους κόβουν εισιτήρια οπότε κρύβονται σε φορτηγά. Κινδυνεύουν και αυτοί αφού δεν ξέρουν ούτε πού να κρυφτούν και προπάντων δεν ξέρουν πώς κινούνται τα φορτηγά» λέει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος. Και μετά τη σύλληψη; Από αστυνομικούς της Frontex οδηγούνται στη Μόρια για να φύγουν την επόμενη μέρα και πάλι με προορισμό το λιμάνι και την ελπίδα του ταξιδιού.
Οι περισσότεροι από τους εγκλωβισμένους στη Λέσβο μετανάστες και πρόσφυγες τα βράδια επιστρέφουν με τα πόδια σε μια απόσταση έως και 10 χιλιομέτρων, στη Μόρια ή στον Καρά Τεπέ. Για ένα πιάτο φαγητού και για ύπνο. Το κλίμα αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι και κυρίως ο φόβος της απέλασης ενισχύει την αγωνία τους. Κάποιοι μένουν μέσα στην πόλη, σε άλση και παλιά εγκαταλειμμένα σπίτι αλλά και σε οικοδομές ελπίζοντας πως θα φύγουν για την Αθήνα.
Κυριολεκτικά όμως ζουν μέσα στην ανέχεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ένα νησί απ' όπου τους τελευταίους 15 μήνες πέρασαν σχεδόν 800.000 πρόσφυγες, με σκοπό και μόνο την επιβίωση. Η ανέχεια αποδεικνύεται και από την εμφάνιση ενός ακόμα πρωτόγνωρου φαινομένου. Αυτό της επαιτείας από παιδιά προσφυγικών οικογενειών έξω από σούπερ μάρκετ ή σε κεντρικά σημεία της πόλης.Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.