Στην αυστηροποίηση των μέτρων με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού επέμεινε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ. Όπως σημείωσε στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν έχει τεθεί ως θέμα συζήτησης το lockdown, αλλά ούτε και το κλείσιμο των σχολείων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται για το μέλλον, αν δεν αποδώσουν τα ισχύοντα μέτρα.
«Το lockdown είναι οικονομικά επώδυνο. Αυτό που απαιτείται είναι η αυστηροποίηση των μέτρων με υποχρεωτική χρήση της μάσκας μέσα κι έξω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς επισημαίνοντας ότι είναι ανέξοδο μέτρο και προφυλάσσει. «Αν είναι 4 ή 5 άτομα χωρίς μάσκα δεν είναι συνάθροιση; Τι βλάπτει να φορέσουμε μάσκα;» πρόσθεσε.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αυξάνοντας τη συχνότητα των δρομολογίων και αν δεν υπάρχουν τόσα πολλά μέσα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην ενοικίαση πούλμαν.
Σε ό,τι αφορά στους εργασιακούς χώρους, ο λοιμωξιολόγος πρότεινε την αύξηση του ποσοτού της τηλεργασίας, υπογραμμίζοντας βέβαια την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας ώστε να μην απολυθούν εργαζόμενοι λόγω του μέτρου.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στις σοβαρές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στους πνεύμονες ο κορωνοϊός, οι οποίες μπορεί να είναι και μόνιμες. Η πιο σοβαρή επιπλοκή μπορεί να είναι το σύνδρομο οξείας πνευμονικής δυσχέρειας που αυξάνει το πσοστό θνητότητας και για την ανάρρωση απαιτείται η εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
«Τέτοιες επιπλοκές μπορεί να δημιουργηθούν και από τη γρίπη, ωστόσο ο κορωνοϊός έχει πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις. Η ζημιά λύεται πιο αργά, μπορεί να πάρει και 3-4 ή 5 μήνες να αναρρώσει κάποιος ασθενής πλήρως ή μπορεί οι πνεύμονες να μην επανέλθουν ποτέ ξανά στο φυσιολογικό», επισήμανε ο κ. Βασιλόπουλος προσθέτοντας ότι «πολλοί ασθενείς βγαίνοντας από τη ΜΕΘ, παρουσιάζουν αδυναμία, δεν μπορούν να κουνήσουν χέρια ή πόδια, μερικοί χρειάζεται να πάνε και σε κέντρα αποκατάστασης, ενώ μερικοί δεν μπορούν να ανακτήσουν πλήρως την λειτουργικότητα τους ποτέ»
Μάλιστα, ο καθηγητής πνευμονολογίας επισήμανε ότι το κάπνισμα αυξάνει την ευπάθεια των ανθρώπων για να νοσήσουν βαριά από κορωνοϊό, καθώς αυξάνει τους υποδοχείς, ενώ ο κ. Λαζανάς αναφέρθηκε και στα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο Covid-19 στην καρδιά, πολλές φορές ακόμα και με βαριές μακροχρόνιες βλάβες, μη αναστρέψιμες.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.