Την Τετάρτη το μεσημέρι, 4 υπουργοί της Κυβέρνησης (Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και η υφυπουργός εργασίας Άννα Νταλάρα) συναντήθηκαν με εκπροσώπους των μεταναστών στο κτήριο της ΓΣΕΕ κατέθεσαν τις επεξεργασμένες όπως τόνιζαν, προτάσεις τους, οι μετανάστες τις συζήτησαν, τις αποδέχθηκαν, σταμάτησε η απεργία και η κατάσταση οδηγήθηκε σε ένα έντιμο συμβιβασμό, όπως πριν από περίπου 10 ημέρες είχε περιγράψει με τις προτάσεις της η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Τi κέρδισαν οι μετανάστες
1. Οι μετανάστες απεργοί πείνας, αποδέχθηκαν να ενταχθούν στο "καθεστώς ανοχής" το οποίο θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες, μία διαδικασία που θα διεκπεραιώνουν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
2. Σε αυτό το καθεστώς οι μετανάστες θα μπορούν να εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα, να κολλούν ένσημα, με τα θετικά που μπορεί να επιφέρει στο ασφαλιστικό σύστημα
3. και θα μπορούν να ταξιδεύουν στις πατρίδες τους, για ανθρωπιστικούς λόγους. Το ταξίδι στις παρτίδες τους αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των μεταναστών και η αποδοχή του αιτήματος συνέβαλε αποφασιστικά στο να λήξει η απεργία πείνας.
4. Το κυβερνητικό επιτελείο επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι μελετά τη μείωση του χρόνου παραμονής και εργασίας στη χώρα από 12 χρόνια σε 8 προκειμένου να μπαίνουν στη διαδικασία να καταθέσουν αίτηση για άδεια παραμονής.
5. Νίκη επίσης χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει προτείνει τη μείωση των απαραίτητων ενσήμων από 200 σε 120 για την ανανέωση των αδειών παραμονής, ένα μέτρο που όπως τόνισε η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα η κυβέρνηση το μελετά τους τελευταίους τρεις μήνες.
Έντιμος Συμβιβασμός
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, σε όλους τους τόνους υποστηρίζει ότι κινήθηκε στο πλαίσιο της νομιμότητας και δεν προχώρησε σε καμία εξαίρεση για τους 300 απεργούς πείνας και τα μέτρα που πρότεινε αφορούν όλους τους μετανάστες στη χώρα και όχι μόνο τους απεργούς πείνας. Συγκεκριμένα:
1. Το καθεστώς ανοχής, στο οποίο εντάσσονται οι 300 απεργοί πείνας, εφόσον όπως ανέφερε Υπουργός που μετείχε στη σύσκεψη, έχουν ήδη εξεταστεί και εγκριθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη - μπορεί να είναι κάτι καινούριο και να εφαρμόζεται για πρώτη φορά, αλλά περιγράφεται με σαφήνεια στο νόμο 3907 για το Άσυλο και ρυθμίζει προσωρινά το θέμα της παράνομης διαμονής μεταναστών στη χώρα. Είναι δεδομένο ότι, όσο κι αν υπάρχουν όλο και πιο δυνατές φωνές που μιλούν για άμεση απέλαση όλων των μεταναστών, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί αύριο το πρωί να βάλει σε αεροπλάνα 200.000 ανθρώπους και να τους οδηγήσει στις πατρίδες τους. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν αντιμετώπισε το θέμα των μεταναστών, υιοθέτησε Ευρωπαϊκές συνθήκες όπως το Δουβλίνο ΙΙ και μετατράπηκε σε φυλακή μεταναστών διαμορφώνοντας μία εκρηκτική κατάσταση.
2. Βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης για να αποδείξει ότι δεν υπέπεσε στον εκβιασμό αποτελεί το γεγονός ότι δεν νομιμοποίησε τους μετανάστες όπως ήταν το βασικό τους αίτημα και όπως είχε κάνει ο κ Παυλόπουλος στις 5 Δεκεμβρίου του 2008, όταν η τότε κυβέρνηση είχε δώσει 18 άδειες παραμονής σε μετανάστες του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης μετά από πολυήμερη απεργία πείνας
3. Επίσης η κυβέρνηση δεν άνοιξε το "ανθρωπιστικό" όπως έλεγαν μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης, δεν νομιμοποίησε τους μετανάστες για σοβαρούς ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς λόγους, όπως επίσης περιγράφεται στο νόμο για το Άσυλο και απέτρεψε το ενδεχόμενο, δεν έδωσε το σύνθημα σε όλους τους παράνομους μετανάστες να διεκδικήσουν νομιμοποίηση ξεκινώντας μία απεργία πείνας ή μία εξίσου ακραία μορφή διαμαρτυρίας
4. Δεν έκανε κάποια ιδιαίτερη εξαίρεση, επέβαλε μία λύση η οποία δεν αφορά μόνο τους 300 απεργούς πείνας αλλά όλους τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται παράνομα στην Ελλάδα. Όλοι οι μετανάστες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να υπαχθούν σε καθεστώς ανοχής. Θα δακτυλοσκοπούνται, θα καταγράφονται τα πλήρη και τα πραγματικά στοιχεία τους, προκειμένου να λάβουν τα θετικά του καθεστώτος. Με αυτό τον τρόπο η πολιτεία δίνει το κίνητρο στους μετανάστες να καταγραφούν και διαμορφώνει μία προοπτική να γνωρίζουν ποιοι κινούνται και εργάζονται μέσα στην επικράτειά της
5. Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχει πει κανείς ότι η υπαγωγή στο καθεστώς θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με δικηγόρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης η υπαγωγή στο καθεστώς θα γίνεται για συγκεκριμένους λόγους και θα είναι πολύ αυστηρή.
Ταυτόχρονα και στο θέμα των απεργών πείνας, φαίνεται ότι η κυβέρνηση κινήθηκε στην διατυπωμένη στρατηγική της για μηδενική ανοχή. Οι φράχτες στον Έβρο παραμένουν ως σχέδιο, η απέλαση ή η οικιοθελής αποχώρηση παραμένει το βασικό χαρακτηριστικό του νόμου για το Άσυλο και απλά από την ιστορία των 300, ανέδειξε μία προοπτική που περιγράφεται στο νόμο, προκειμένου να διευθετηθεί το μείζον ζήτημα των περίπου 400.000 μεταναστών χωρίς άδειες ή με ανανεούμενες άδειες παραμονής, που ζουν και εργάζονται για δεκαετίες στη χώρα μας.
Το σημαντικότερο επιχείρημα για την αυστηρότητα της κυβέρνησης το δίνουν τα μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης, τα οποία πρότειναν σκληρή γραμμή και συνέχιση της απεργίας μέχρι την "τελική δικαίωση", δηλαδή την άδεια παραμονής για τους 300 απεργούς πείνας, αλλά φάνηκε τελικά ότι οι μετανάστες φάνηκαν πιο "σκληροί" από τους υποστηρικτές τους και κάτω από το βάρος της απεργίας πείνας και δίψας, πρότειναν στους μετανάστες να αποδεχθούν τις κυβερνητικές προτάσεις, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο κάποιος μετανάστης να χάσει τη ζωή του.
Από ανθρωπιστική άποψη, το τέλος της απεργίας πείνας είναι θετικό γεγονός, οι μετανάστες θα φύγουν από το κτήριο, κερδίζοντας και αναδεικνύοντας προοπτικές νόμιμης και αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα μας και η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι διαπραγματεύτηκε και κατάφερε να αποτρέψει μία ανθρωπιστική κρίση και ενδεχομένως μία κρίση κοινωνική που κάποιοι εάν δεν την οργάνωναν, είναι σίγουρο ότι την προσδοκούσαν.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.