ΚΑΙΡΟΣ

Πριν από του Ψυρρή οι τρομοκράτες σχεδίαζαν χτύπημα σε εβραϊκό στόχο στην Κύπρο

Η σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στην Κύπρο, είχε προκαλέσει την αντίδραση του Ισραήλ και τη διάψευση του Ιράν 

Πριν από την τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο – συναγωγή στου Ψυρρή, που φέρεται να σχεδίαζαν δύο υπήκοοι Πακιστάν οι οποίοι συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική σε συνεργασία με την ΕΥΠ, ανάλογη υπόθεση είχε απασχολήσει και την Κύπρο. 

Η σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στην Κύπρο, είχε προκαλέσει την αντίδραση του Ισραήλ και τη διάψευση του Ιράν.

Δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου αναφέρουν ότι στα μέσα του Οκτωβρίου του 2021 η κυπριακή αστυνομία συνέλαβε Πακιστανό, καθώς υπήρχε η υποψία ότι σχεδίαζε να εκτελέσει Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο. Ο συλληφθείς φέρεται να συνεργαζόταν με 38χρονο Αζέρο, ο οποίος είχε επίσης συλληφθεί.


Ο 27χρονος, κάτοικος Πάφου, με καταγωγή από το Πακιστάν, συνελήφθη κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επιχείρησης στο διαμέρισμά του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα. Κατηγορήθηκε ως συνεργός του Αζέρου, ο οποίος -έναν μήνα νωρίτερα- είχε συλληφθεί στη Λευκωσία και πάνω του βρέθηκε περίστροφο.

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Ισραήλ ανέφερε ότι το Ιράν προσπάθησε να πραγματοποιήσει «τρομοκρατική επίθεση» με στόχο Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο, ύστερα από αναφορές για απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινοκύπριου δισεκατομμυριούχου.

Η ιρανική πρεσβεία στη Λευκωσία είχε δηλώσει στο Reuters ότι το Ισραήλ «κάνει πάντα αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Την πληροφορία περί ύπαρξης ανάλογου πυρήνα στην Ελλάδα άρχισε να ερευνά το Νοέμβριο του 2022 η ΕΥΠ, προσεγγίζοντας μέλη της πακιστανικής κοινότητας στη χώρα, πριν καταλήξει στους δύο βασικούς υπόπτους.

Η συνδρομή της Μοσάντ

Η Μοσάντ βοήθησε την Ελλάδα να εξαρθρώσει ιρανικό πυρήνα τρομοκρατών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η Μοσάντ «συνέδραμε την Ελλάδα να αναλύσει και να διαλύσει τις επιχειρησιακές διαδικασίες του Ιράν για να λύσει το παζλ του εγκλήματος και τη μέθοδο λειτουργίας της εμπλεκόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα του Ιράν που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον τρόμο εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό», ανέφερε η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ υπογράμιζαν τη συνδρομή της Μοσάντ «στον εντοπισμό της σύνδεσης μεταξύ του τοπικού πυρήνα τρομοκρατίας στην Ελλάδα και των ευρύτερων παγκόσμιων τρομοκρατικών επιχειρήσεων του Ιράν». «Μαζί με τους εταίρους μας, θα παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί μας χωρίς ανάπαυση για να εμποδίσουμε τις προθέσεις του Ιράν να προκαλέσει βλάβη σε ολόκληρο τον κόσμο», προσθέτει ανακοίνωση της Μοσάντ.

Το προφίλ των τρομοκρατών που συνελήφθησαν στην Αθήνα

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται πως βρίσκονταν παράνομα χωρίς νόμιμα έγγραφα στην Ελλάδα τα τελευταία 4-5 χρόνια. Είναι ηλικίας 27 και 29 ετών και εργάζονταν κυρίως στην επαρχία -σε Ζάκυνθο και Σπάρτη- σε αγροτικές εργασίες.

Κατά τη διαμονή τους στην Αθήνα έμεναν σε δωμάτιο που είχαν νοικιάσει στην Ομόνοια ενώ η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου εκτός από το χτύπημα στο  εβραϊκό εστιατόριο - συναγωγή στου Ψυρρή, σχεδίαζαν και δολοφονίες, για τις οποίες θα ελάμβαναν αμοιβή.

Σε βάρος ασκήθηκαν διώξεις για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθώς και υποκίνηση για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες ενώ από έρευνα που έγινε, οι Αρχές κατάσχεσαν κινητά τηλέφωνα, usb και άλλα αντικείμενα τα οποία και εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Πηγή: sigmalive.com