Τις εκτιμήσεις τους για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας που συνεχίζει να προκαλεί στην Τουρκική ΑΟΖ, παρουσίασαν διεθνολόγοι και αναλυτές που μίλησαν σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να μείνει άπραγη στις τουρκικές παραβιάσεις καθώς εκτός από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, οι ενέργειες της Άγκυρας παραβιάζουν και τα δικαιώματα των εταιριών ENI και Τotal που βρίσκονται στο τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.
«Εάν υπάρξει εμπλοκή της Γαλλίας, μοιραίως θα υπάρξει και εμπλοκή της Ελλάδος. Μόνη της εμπλοκή της Ελλάδος δεν πρόκειται να υπάρξει», εκτίμησε ο κ. Συρίγος.
Για τις ΗΠΑ τόνισε ότι «θα κρατήσουν ουδέτερη στάση» καθώς τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα βρίσκονται στο τεμάχιο 10 όπου δεν υπάρχουν τουρκικές διεκδικήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, η Τουρκία βρίσκεται στην περιοχή «διότι διεκδικεί την επόμενη ημέρα να πει: θέλω συνεκμετάλλευση. Δεν θα έχουμε αποκλειστικά δικαιώματα, αλλά θέλουμε συνδιαχείριση του τεμαχίου 7».
Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, θύμισε ότι το 2017 οπότε η Τουρκία «έκοβε βόλτες» με το ερευνητικό Μπαρμπαρός, καθώς ακόμη δεν είχε αγοράσει πλωτά γεωτρύπανα, οι Γάλλοι διεμήνυσαν «κάτω από το ραντάρ» πως θα χτυπούσαν στο ψαχνό σε περίπτωση παρενόχλησης. «Η αντίδραση των Τούρκων ήταν ότι πήραν το μήνυμα και έκανα πίσω», τόνισε ο κ. Φίλης.
Για τις τωρινές παράνομες κινήσεις της Άγκυρας, εκτίμησε ότι γίνονται με στόχο μια μελλοντική διαπραγμάτευση.
«Δεν πιστεύει η ίδια (η Τουρκία) πραγματικά ότι στο τεμάχιο 7, στο σημείο το οποίο απέχει 44 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και 165 από τις ακτές της Τουρκίας, μπορεί πραγματικά να ισχυριστεί κανείς ότι έχει νόμιμα δικαιώματα. Είναι κάτι που το χρησιμοποιεί για μια μελλοντική διαπραγμάτευση για να ενισχύσει και τη δική της θέση και τη θέση των τουρκοκυπρίων», είπε ο κ. Φίλης.
Από την πλευρά του, ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος εα και πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών, χαρακτήρισε «υπερβολή» να χαρακτηρίζονται οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ως «νέα εισβολή».
«Στο Διεθνές Δίκαιο δεν τεκμηριώνεται επιθετική ενέργεια και από τη στιγμή που δεν τεκμηριώνεται επιθετική ενέργεια, τότε η Κύπρος είναι δυστυχώς στη δυσάρεστη θέση να υποστεί τις συνέπειες της αδικίας του διεθνούς δικαίου», τόνισε.
Ο κ. Φενέκος εκτιμά ότι η Γαλλία δεν θα παρέμβει με δυναμικό τρόπο και εξήγησε ότι η Τουρκία αδιαφορεί αν θα χάσει και ένα πλοίο. Μάλιστα όπως είπε θα «θυματοποιούσε» τον εαυτό της σε μια τέτοια περίπτωση και ο Ερντογάν θα μπορούσε να ενδυναμωθεί στο εσωτερικό του αυξάνοντας τις εθνικιστικές κορώνες.
«Πιστεύω ότι η άμεση προβολή ισχύος στο πεδίο θέλει πάρα πολύ προσοχή. Δεν θα το κάνει η Γαλλία και θα υπάρξει ένα είδος διαπραγμάτευσης και μια αξιοπρεπή αποχώρηση της Τουρκίας κάποια στιγμή με ανταλλάγματα που θα της δώσουν», δήλωσε.
Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι μόνο ζήτημα διεθνούς δικαίου, είναι κατ’ εξοχήν ζήτημα ισχύος, είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
«Η έκπληξη κάποιων στην Ελλάδα και στην Κύπρο, γίνεται ακόμα λιγότερο πειστική από το γεγονός ότι μορατόριουμ στο Αιγαίο έχουμε εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Μην το ξεχνάμε αυτό, ότι η Τουρκία με την ισχύ της, έχει επιβάλλει μια κατάσταση στο Αιγαίο. Και φυσικά ξέραμε από την αρχή ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν παίζοντας το παιχνίδι γάτα – ποντίκι και στην Κύπρο».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.