Μέρος της καρίνας - και συγκεκριμένα το κομμάτι που ονομάζεται τρόπιδα - της πρώτης φρεγάτας FDI (Frigate Defense and Intervention), γνωστής ευρύτερα και ως «Belh@rra», παρουσιάστηκε επισήμως σήμερα Πέμπτη, στο ναυπηγείο της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας.
Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συναρμολόγηση της FDI, που έχει παραγγελθεί από το Γαλλικό Ναυτικό και αναμένεται να παραδοθεί το 2024.
Το «παρών» στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου εκτελούνται οι εργασίες ναυπήγησης της πρώτης φρεγάτας FDI, έδωσε από ελληνικής πλευράς ο Θάνος Ντόκος, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, τέθηκε σε λειτουργία και το «σήμα κατατεθέν» των φρεγατών «Belh@rra», ο ενσωματωμένος ιστός (κατάρτι) που ονομάζεται Panoramic Sensors and Intelligence Module (PSIM). Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα με ραντάρ εντοπισμού και πλήθος «έξυπνων» λειτουργιών, που κατασκευάζεται ξεχωριστά από το υπόλοιπο πλοίο.
Με αυτόν το συμβολικό τρόπο, η Naval Group σηματοδοτεί την έναρξη των δοκιμών του ολοκληρωμένου συστήματος μάχης, με το οποίο θα είναι εξοπλισμένες οι φρεγάτες «Belh@rra». Στόχος είναι το σύστημα μάχης PSIM να είναι «ετοιμοπόλεμο» αρκετούς μήνες πριν την εγκατάστασή του πάνω στην πρώτη φρεγάτα.
Ιστορική στιγμή
Περήφανος για την ιστορική στιγμή δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Naval Group Πιέρ Ερίκ Πομελέ, ενώ τόνισε ότι οι φρεγάτες FDI «είναι πλοία πολλαπλών ρόλων», που μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη, ενώ «έχουν σχεδιαστεί με έμφαση στην ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών». Τόνισε δε, ότι «ήδη, τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα, έχουν επιλέξει τις φρεγάτες FDI» ενώ από την πλευρά της, η Naval Group «παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να ενισχύσει την κυριαρχία της Γαλλίας και των συμμάχων της».
Ο "ναύαρχος Ρονάρ" και οι άλλες φρεγάτες
Η πρώτη φρεγάτα FDI θα λάβει το όνομα του διάσημου Γάλλου ναυάρχου Ρονάρ, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του γαλλικού στόλου από το 1919 έως το 1920 και διακρίθηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Συνολικά, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει προχωρήσει στην παραγγελία πέντε φρεγατών FDI, οι οποίες θα παραδοθούν από το ναυπηγείο της Naval Group στη Λοριάν, στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού, από το 2024 έως και το 2030. Με βάση το αρχικό πλάνο, που τελεί υπό διαμόρφωση έως ότου συμβασιοποιηθεί το έργο, οι δύο πρώτες ελληνικές «Belh@rra» - από τις τρεις συνολικά - θα ναυπηγηθούν το 2025, ενώ θα ακολουθήσει η ναυπήγηση του τρίτου πλοίου το 2026.
Η «ταυτότητα» της φρεγάτας που παίρνει η Ελλάδα
Χαρακτηριστικό των φρεγατών «Belh@rra» είναι ότι σχεδιαστικά βασίζονται σε 100% ψηφιακή αντίληψη. Η ιδιαίτερη ΙΤ αρχιτεκτονική τους, στηρίζεται κατά βάση σε δύο ξεχωριστά data centers που λειτουργούν παράλληλα, αλλά έχουν και τη δυνατότητα να υποστηρίξουν το κάθε ένα ξεχωριστά, εφόσον απαιτηθεί, το πλοίο και όλες τις περίπλοκες λειτουργίες του. Η πολυπλοκότητα, άλλωστε, στη σύλληψη και την υλοποίηση του προγράμματος των φρεγατών FDI, είναι τέτοια, που έως τώρα έχουν απαιτηθεί πάνω από 1 εκατ. ώρες για την παραγωγή κάθε μιας από τις μονάδες του πλοίου, ενώ αντίστοιχος χρόνος έχει δαπανηθεί για την έρευνα και την ανάπτυξη των υπερσύγχρονων συστημάτων του.
Πάνω από 1.200 εργαζόμενοι απασχολούνται αποκλειστικά στη ναυπήγηση των «Belh@rra» στο ναυαπηγείο της Naval Group στη Λοριάν, ενώ συνολικά, η εταιρεία συνεργάζεται με 400 «υπεργολάβους», ανάμεσά τους και εταιρείες από το ευρύτερο φάσμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Με εκτόπισμα που «αγγίζει» τους 4.500 τόνους, μήκος που φτάνει τα 122 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα πλεύσης τους 27 ναυτικούς κόμβους, η «Belh@rra» είναι ένα πολεμικό πλοίο που μπορεί να υποστηρίξει διαφορετικούς ρόλους, ικανό να λειτουργήσει αυτόνομα ή ως μέρος ναυτικής δυναμής. Είναι σε θέση να υποστηρίξει όλο το φάσμα των σύγχρονων ναυτικών επιχειρήσεων, όπως πόλεμος επιφανείας, αεράμυνα περιοχής, ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις καθώς και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Διαθέτει μεταξύ άλλων, οκτώ βλήματα επιφανείας Exocet, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90 και βλήματα εναντίον εναέριων στόχων Aster 15/30.
⚓️🇫🇷 Top départ pour la mise sur cale de la première Frégate de Défense et d’Intervention ! #navgeek pic.twitter.com/mHjfhgdxQp
— Naval Group (@navalgroup) December 16, 2021
Le programme FDI soutient l'emploi de toute la chaîne industrielle de la construction navale en 🇫🇷
— Naval Group (@navalgroup) December 16, 2021
⚓️ 1 million d’heures de travail de production par unité
⚓️ 1 million d’heures de conception & développement
⚓️ + de 1200 collaborateurs de Naval Group
⚓️ 400 sous-traitants pic.twitter.com/N29ZIFRKzr
The FDI is equipped with the new generation Seafire radar with four fixed panels, developed by @thalesgroup, which combined with the missile delivery system, offers unmatched area defence capabilities. ⚓️ pic.twitter.com/JLI7tPZtpm
— Naval Group (@navalgroup) December 16, 2021
The FDI introduces the concept of a dedicated system for asymmetric warfare. ⚓️ This system will enable the coordination and conduct of the fight against small and close air and surface threats, including booby trapped boats. #navgeek pic.twitter.com/fTsiHv9aHp
— Naval Group (@navalgroup) December 16, 2021
[#FDI] 🇫🇷⚓️ Naval Group has laid the keel of the 1⃣st defence and intervention frigate ordered by the @DGA and destined to the @MarineNationale. On the same day, the Panoramic Sensors and Intelligence Module (PSIM), the integrated mast of the FDI, was also powered up. #navgeek pic.twitter.com/J8jaHLIYKB
— Naval Group (@navalgroup) December 16, 2021
Retrouvez le billet de notre PDG Pierre Eric Pommellet à propos de la cérémonie de mise sur cale de la première Frégate de Défense et d'Intervention.
— Naval Group (@navalgroup) December 16, 2021
👉👉 https://t.co/DbOLbOGrva pic.twitter.com/JoesZynmeJ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.