Στον στρατηγικό σχεδιασμό για τη διάσωση και ανάδειξη σημαντικών κτιρίων στα ιστορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης - τα οποία είναι συνυφασμένα με την αστική τους ταυτότητα - εντάσσει το Υπουργείο Πολιτισμού το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου στην Αθήνα και το κτίριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «στην Αθήνα προωθούμε τον σχεδιασμό μας για να ξαναζωντανέψουμε το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου - ένα σπάνιο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής - το οποίο έχει συνδέσει την ιστορία του με την πρώτη αστική οργάνωση της Αθήνας».
Το αρχικό κτήριο του 1836, έργο του Αυστριακού αρχιτέκτονα K. Roesner, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα αρχιτεκτονικής της πρώτης οθωνικής περιόδου.Στην ιστορική του πορεία, το κτήριο υπήρξε οικία του Αυστριακού πρεσβευτή Prokesch von Osten και άλλων γνωστών οικογενειών (Τοσίτσα, Α. Schliemann. Μελά). Από το 1919 ως και το 1971 στέγασε το Ελληνικό Ωδείο, στο οποίο φοίτησαν, μεταξύ άλλων η Μαρία Κάλλας και η Νάνα Μούσχουρη.
Το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου, επί της οδού Φειδίου 3, δεν έχει λειτουργήσει εδώ και πενήντα χρόνια και τελεί υπό εγκατάλειψη.
Σήμερα, έχει σε μεγάλο μέρος καταστραφεί από επανειλημμένες πυρκαγιές, τη διαδικασία της κατάσβεσης, καθώς και από την έκθεσή του σε φυσικά φαινόμενα.
Το περασμένο καλοκαίρι μέρος της στέγης του κτιρίου Prokesch Von Osten κατέρρευσε.
Η αποκατάσταση του κτιρίου θα χρηματοδοτηθεί με 6.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027.
Κτιριο Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης
Στη Θεσσαλονίκη, θα αποκατασταθεί το μνημειακό κτίριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με επεμβάσεις στο οικοδόμημα, στη συντήρηση και στην προστασία του διακόσμου.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ και η χρηματοδότησή του έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το κτίριο βρίσκεται στην ιστορική φράγκικη συνοικία στο κέντρο της πόλης.
Το αρχικό κτίριο ανεγέρθηκε γύρω στο 1840 στη θέση όπου βρίσκονταν παλαιότερα η οικία του εμπόρου Jake Abbott.
Το 1863 το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Οθωμανικής Αυτοκρατορικής Τράπεζας και λειτούργησε ως υποκατάστημά της.
Το 1903 καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από το κίνημα των Βούλγαρων «γεμιτζήδων» και το 1904 κατασκευάσθηκε εκ νέου για να στεγάσει την Οθωμανική Αυτοκρατορική Τράπεζα.
Στο διάστημα 1930-1935 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες επεμβάσεις ενώ το 1949 το κτίριο στέγασε τις κεντρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και το 1983 παραχωρήθηκε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο της μετατροπής του σε Ωδείο έγιναν επεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες από τον σεισμό του 1978. Κατά την υφιστάμενη κατάσταση το κτήριο στεγάζει τις δραστηριότητες του Ωδείου, ωστόσο, παρουσιάζει σημαντικά ζητήματα παθολογίας και ελλείψεις σε σύγχρονες υποδομές.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.