ΚΑΙΡΟΣ

Κατεδαφίζουν αυθαίρετα σε παραλίες της Κρήτης - Μπήκαν οι μπουλντόζες στο Τομπρούκ

Τα μηχανήματα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης γκρέμισαν ταράτσα διώροφου κτιρίου, που λειτουργούσε ως ταβέρνα

Σε "οργασμό" εργασιών βρίσκονται οι μπουλντόζες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης οι οποίες ξεκίνησαν να εργάζονται το περασμένο Σάββατο, με τις δαγκάνες της να γκρεμίζουν το τσιμέντο μιας αυθαίρετης εγκαταλελειμμένης κατασκευής στο Τομπρούκ.

Η ταράτσα του επικίνδυνου από την εγκατάλειψη διώροφου κτιρίου, το οποίο άλλοτε λειτουργούσε ως ταβέρνα, είχε μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε  ελεύθερο χώρο στάθμευσης για τους λουόμενους της παραλίας.

Το πρόγραμμα των κατεδαφίσεων

Το πρόγραμμα των κατεδαφίσεων πήρε ξανά μπροστά στην Κρήτη, όπως έχει γράψει ήδη το Cretalive, έπειτα από τη μακρά περίοδο αναστολής τους. Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες ανά τη χώρα είχαν «παγώσει» τον Μάρτιο του 2021, με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έπαιρνε διαρκώς παρατάσεις έως και τον Μάρτιο του 2023, με αιτιολογία την οικονομική ζημία των παρανομούντων.

Η τελευταία παράταση έληξε και δεν ανανεώθηκε έπειτα από τη σπουδή της κυβέρνησης, στην πορεία προς τις κάλπες, να πατάξει κάθε πολεοδομική παρανομία στο νησί της Μυκόνου. Μένει να φανεί, εάν μετεκλογικά, η υπόθεση επαναξιολογηθεί και οι αποφάσεις αλλάξουν. Στο μεταξύ, η Αποκεντρωμένη  Διοίκηση  Κρήτης «εκμεταλλεύεται» το «ελευθέρας» για τις κατεδαφίσεις, και ήδη έχει προγραμματιστεί το δεύτερο ραντεβού για γκρέμισμα, εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η λίστα με τα 400 πρωτόκολλα κατεδάφισης

Ωστόσο, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κυρία Μαρία Κοζυράκη, η ιεράρχηση των περίπου 400 πρωτοκόλλων κατεδάφισης έχει αλλάξει, με δεδομένο ότι η περίοδος Ιουνίου – Σεπτεμβρίου είναι κρίσιμη για την τουριστική δραστηριότητα του νησιού.

Έτσι, η αρχική λίστα που είχε διαμορφωθεί με βάση τις παρεμβάσεις του Εισαγγελέα, την παλαιότητα ή τη σοβαρότητα της παράβασης, αναδιαρθρώθηκε, εξαιρώντας σε πρώτη φάση τις περιοχές με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα ώστε, όπως επισημαίνει η ίδια, «να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, με νόμιμες άδειες, οι οποίες παρανόμως έχουν καταλάβει και τμήμα του αιγιαλού». Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα, «σε αυτά θα επέμβουμε από τον Οκτώβριο και μετά».

Τα περισσότερα αυθαίρετα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νομού και κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ηρακλείου και του Λασιθίου και οι κατεδαφίσεις θα γίνονται σε τακτική βάση από τον ανάδοχο που έχει αναλάβει την εργολαβία του 1,2 εκατ. ευρώ.

Αρχικά, σύμφωνα με την κυρία Κοζυράκη επιλέγονται αυτοτελείς αυθαίρετες κατασκευές π.χ. καντίνες που έχουν επεκταθεί με πέργκολες και τραπεζάκια κλπ. και από τα μέσα του φθινοπώρου θα ξεκινήσουν κατεδαφίσεις σε ξενοδοχεία και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν παρανόμως επεκταθεί σε παραλία και αιγιαλό.

Οι αποφάσεις

Τα 400 πρωτόκολλα κατεδάφισης της Κρήτης όπως και χιλιάδες άλλα στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας για να καταστούν τελεσιδίκως αμετάκλητα, χρειάστηκαν 10 με 15 έτη. Και όσο περνούν τα χρόνια, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που φέρουν την ευθύνη των κατεδαφίσεων, είναι ότι η εικόνα των αυθαιρέτων που αποτυπώνεται στα, επί σειρά ετών, ανεκτέλεστα πρωτόκολλα κατεδάφισης είναι τελείως διαφορετική από την σημερινή πραγματική τους κατάσταση.

Περισσότερα στο cretalive.gr

Πηγή: skai.gr