Κλείσιμο

Κρήτη: Ειδικευόμενος γιατρός απολύθηκε από το Βενιζέλειο νοσοκομείο γιατί προσελήφθη... κατά λάθος

Ο ειδικευόμενος ιατρός Μάνος Τσιλιμιγκουνάκης ενώ είχε προσληφθεί κανονικά στο νοσοκομείο ενημερώνεται μια μέρα για ένα λάθος που είχε γίνει στην πρόσληψη του - Ζητά ουσιαστική λύση στο θέμα

Ποικίλες συζητήσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες στο Ηράκλειο μία αδιανόητη ιστορία γραφειοκρατικής "τρέλας", με πρωταγωνιστή έναν νεαρό γιατρό ο οποίος έχασε την δουλειά του στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, χωρίς ο ίδιος να έχει κάνει κάτι λάθος.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή του Βενιζελείου Νοσοκομείου κ. Κώστα Τερζάκη στο Cretalive, με τάχιστες ενέργειες αναζητείται λύση στο ζήτημα της «εκ παραδρομής» πρόσληψης και στη συνέχεια της απόλυσης του ειδικευόμενου ιατρού Μάνου Τσιλιμιγκουνάκη.

Η «Οδύσσεια» του ειδικευόμενου ιατρού

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δυόμιση μήνες όταν προσλήφθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο ως γενικός/ οικογενειακός ιατρός προκειμένου να κάνει την ειδικότητα του στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ο Μάνος Τσιλιμιγκουνάκης κατέθεσε ως υποψήφιος γιατρός τα απαραίτητα έγγραφα στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης από όπου τα δικαιολογητικά μεταβιβάζονται στο Υπουργείο Υγείας ώστε να εγκριθεί η πρόσληψη στο νοσοκομείο επιλογής του ιατρού, το Βενιζέλειο εν προκειμένω.

Ο ειδικευόμενος γιατρός

Γιατρός

Αν υπάρχει κενή θέση στο εκάστοτε νοσοκομείο δρομολογείται η διαδικασία του διορισμού από το Υπουργείο Υγείας.

Διορισμός

 

 

Καταργήθηκε μία οργανική θέση εν μέσω καραντίνας

Στην περίπτωση του Μάνου όλα έγιναν κανονικά χωρίς κάποιο πρόβλημα ενώ ο ίδιος τονίζει στο Cretalive ότι «δεν είχα λόγο να αμφισβητήσω τη διαδικασία καθώς δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα η περίπτωση μου».

Με αυτά ως δεδομένα ο κ. Τσιλιμιγκουνάκης εργάστηκε επί δύο μήνες αρχικά στο Κέντρο Υγείας της Αγίας Βαρβάρας και ένα μήνα στην Α’ Παθολογική κλινική στο Βενιζέλειο νοσοκομείο όπου έκανε κανονικά τις εφημερίες του, πληρώθηκε και όλα κυλούσαν ομαλά.

Ώσπου ξαφνικά, ενώ βρισκόταν στην εργασία του, καλείται στο Γραφείο Προσωπικού από όπου ενημερώνεται για ένα λάθος που είχε γίνει στην πρόσληψη του. Το λάθος αφορά στο γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, που ενέκριναν τον διορισμό, δεν είχαν υπόψιν τους ένα ΦΕΚ το οποίο είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Kυβερνήσεως στις 24 Μαρτίου 2020.

Με το εν λόγω ΦΕΚ γίνεται αλλαγή στο οργανόγραμμα του Βενιζέλειου νοσοκομείου με συνέπεια να μειώνονται οι θέσεις των ειδικευόμενων της γενικής ιατρικής κατά μία, από 20 έγιναν 19.

«Με αυτή την αιτιολογία, ότι υπήρξε το διοικητικό λάθος και αγνοήθηκε το εν λόγω ΦΕΚ, αιτούνται την απόλυση μου διότι δεν υπάρχει επί της ουσίας η οργανική θέση στην οποία φαίνομαι διορισμένος» εξηγεί ο ίδιος.

«Η πρώτη προφορική ενημέρωση έγινε την Δευτέρα 27 Μαρτίου. Προφανώς αιτήθηκα επίσημη γραπτή ενημέρωση επί του θέματος. Επί τρεις ημέρες πήγαινα στη δουλειά σε καθεστώς επισφάλειας, δηλαδή χωρίς να μου έχει κοινοποιηθεί επίσημο έγγραφο με τα νέα δεδομένα. Στις 30 Μαρτίου ο κ. Διοικητής υπέγραψε την διακοπή της σύμβασης με την αιτιολογία ότι η "θέση δεν ήταν κενή, δόθηκε ως κενή εκ παραδρομής", όπως αναφέρει το επίσημο έγγραφο» αναφέρει ο ιατρός που πλέον έχασε τη θέση εργασίας του.

«Φθάνοντας στο σήμερα ακόμα δεν έχει δοθεί πειστική απάντηση και οριστική λύση για το θέμα και παραμένω απολυμένος. Θεσμικά ζητάω να δοθούν απαντήσεις γι’ αυτά τα θέματα» εξηγεί ο ίδιος.

Η διακοπή της σύμβασης

Διακοπή συμβασης

Κώστας Τερζάκης: «Κίνησα γη και ουρανό για να εξασφαλίσω στον ειδικευόμενο ιατρό μία θέση»

Το Cretalive απευθύνθηκε στον Διοικητή του Βενιζέλειου ο οποίος επιβεβαίωνει ουσιαστικά ότι όλα προέκυψαν «εκ παραδρομής όπου εμφανίζονταν ως κενή οργανική θέση χωρίς να υπάρχει κενή οργανική».

 Συνεπώς τόσο ο ιατρός όσο και ο κ. Τερζάκης ουσιαστικά συμφωνούν ότι η όλη υπόθεση προέκυψε από ένα γραφειοκρατικό λάθος. Ωστόσο οι ενέργειες του Διοικητή ήταν τάχιστες ώστε ο ειδικευόμενος ιατρός να προσληφθεί ξανά στο Βενιζέλειο, επίσημα αυτή τη φορά και να μη διατηρήσει τη θέση εργασίας του.

Ειδικότερα στις 3 Απριλίου 2023 ο κ. Κώστας Τερζάκης αναφέρει ότι: «με αριθμό 139/30.3.23 απόφαση μου ενημερώνω την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Ηρακλείου ότι διεκόπη η σύμβαση του συγκεκριμένου ιατρού διότι προσελήφθη εμφανίζουσα ως οργανική θέση εκ παραδρομής χωρίς να υπάρχει κενή οργανική θέση».

Επιπλέον ο Διοικητής αναφέρει ότι «την ίδια μέρα με αριθμό πρωτοκόλλου 9135, έγγραφο του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, ζητάμε από το Επιστημονικό Συμβούλιο να γίνει μετατροπή θέσης ειδικευόμενου ιατρικής βιοπαθολογίας σε θέση ειδικεύομενου γενικής ιατρικής με πρακτικό συνεδρίασης νο8. Το Επιστημονικό Συμβούλιο ομόφωνα εγκρίνει την μετατροπή μίας θέσης ιατρικής βιοπαθολογίας σε θέση ειδικευόμενου γενικής ιατρικής για την κάλυψη αναγκών του νοσοκομείου μας. Επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίναμε τη μετατροπή της θέσης ειδικευόμενου ιατρού ειδικότητας ιατρικής βιοπαθολογίας σε θέση ειδικευόμενου γενικής ιατρικής. Το διαβιβάσαμε στο Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού το οποίο εν συνεχεία τη διαβίβασε στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και ακολουθώς η 7η ΥΠΕ το διαβίβασε στο Υπουργείο Υγείας οπότε είμαστε σε αναμονή μετατροπής της θέσης από το Υπουργείο Υγείας».

Μάνος Τσιλιμιγκουνάκης: «Το διακύβευμα είναι να επιστρέψω στην εργασία μου»

Από την πλευρά του ο ιατρός με δηλώσεις στο Cretalive αναφέρει ότι «πρόκειται για πολιτική διαχείριση της κρίσης και όχι για ουσιαστική λύση» ενώ ταυτόχρονα ζητά ουσιαστική λύση του ζητήματος, δηλαδή άμεση επιστροφή στην εργασία του.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Η προσπάθεια της Διοίκησης στοχεύει στην αλλαγή στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου, δεν είναι προσωποιημένη λύση για εμένα προσωπικά. Ακόμα κι αν τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα ελέω εκλογών και του γεγονότος ότι οι διοικητικές διαδικασίες αναστέλλονται στο Δημόσιο δεν εξασφαλίζεται σε καμία περίπτωση ο επαναδιορισμός μου. Πρόκειται για πολιτική διαχείριση της κρίσης και όχι για ουσιαστική λύση. Έχασα καταχρηστικά την εργασία μου. Το διακύβευμα είναι να επιστρέψω στην εργασία μου, όχι οι διαδικασίες. Ζητώ ουσιαστική και άμεση λύση στο ζήτημα».

Πηγή: cretalive.gr