Iωάννα Μάνδρου
Tρία ανώτατα δικαστήρια, με τελευταίο τον Αρειο Πάγο, μια και είχαν προηγηθεί από χρόνια, οι αποφάσεις των Ολομελειών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκριναν, ότι οι περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ με νόμο του 2012 ( νόμος δημοσιονομικής προσαρμογής) είναι αντισυνταγματικές.
Η δικαστική κρίση περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών στους μισθούς των γιατρών έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες αποφάσεις πρωτοδικείων, εφετείων και των δύο ανωτάτων δικαστηρίων, Συμβουλίου Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα γιατροί να λάβουν αναδρομικά περί τα 40 χιλιάδες ευρώ ως και 50 χιλιάδες ευρώ για τέσσερα η πέντε χρόνια, ως το 2016, ανάλογα με το πότε βγήκαν οι αποφάσεις και πότε έγιναν οι προσφυγές.
Το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων, που υιοθετήθηκε πρόσφατα και από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, (ανώτατο δικαστήριο που έκρινε τελευταίο το θέμα) παρουσιάζουν ευρύτερο ενδιαφέρον.
Κατά τη δικαστική απόφαση και του Αρείου Πάγου, όπως και των λοιπών δικαστηρίων, οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές, διότι δεν έλαβαν υπόψη ουσιαστικά θέματα αξιοπρεπούς διαβίωσης των γιατρών και εν τέλει στην πραγματικότητα δεν προσμετρήθηκε το προσδοκώμενο από τις περικοπές όφελος για τα δημόσια ταμεία, το οποίο εκ του αποτελέσματος, ήταν μικρότερο από τη οικονομική βλάβη που προκάλεσε στους γιατρούς.
Και ενώ για τον νόμο 4093 του 2012 το τοπίο από δικαστικής πλευράς έχει προ πολλού εκκαθαριστεί, το θέμα με τους μισθούς των γιατρών παραμένει ανοικτό και από δικαστικής πλευράς.
Και τούτο, διότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και μάλιστα στην Ολομέλεια του, υπόθεση με τον ισχύον μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ, αν είναι συνταγματικό η όχι, και κατά πόσο οι σημερινοί μισθοί των γιατρών είναι τέτοιοι, που διορθώνονται ουσιαστικά οι αδικίες των μνημονιακών νόμων που έχουν κριθεί δικαστικά ως αντισυνταγματικοί.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την συνταγματικότητα η μη του ισχύοντος μισθολογίου (νόμος 4472του 2017) αναμένεται σύντομα και θα λύσει το θέμα «μιά και έξω». Ομως έως ότου συμβεί αυτό, αποφασίσει δηλαδή η Ολομέλεια του ΣτΕ που είναι αρμόδια, πολλά κατώτερα δικαστήρια ήδη έχουν εκδόσει θετικές αποφάσεις κρίνοντας και το ισχύον μισθολόγιο ως αντισυνταγματικό.
Οι αποφάσεις αυτές όμως, είναι μεμονωμένες και αφορούν μόνον όποιον γιατρό έχει κάνει την αγωγή. Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφαση της θα κρίνει αμετάκλητα το θέμα για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.