ΚΑΙΡΟΣ

«Βροχή» από αιτήματα στη Δυτ. Μακεδονία για κήρυξη δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Ποτάμια οι δρόμοι, καταστροφές σε σπίτια

Αιτήματα κήρυξης των δήμων τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουν κατατεθεί από τους Καστοριάς, Εορδαίας, Άργος Ορεστικού και Αμυνταίου - Χωρίς ρεύμα για 6 ώρες περιοχές στη Χαλκιδική - Έκλεισαν δρόμοι- Πλημμύρισαν σπίτια, αυλές και υπόγεια, παρασύρθηκαν οχήματα

Στο στόχαστρο της ισχυρής βροχόπτωσης που ξεκίνησε τα ξημερώματα και πλήττει όλη τη Βόρεια Ελλάδα, βρέθηκε η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με πολλές περιοχές της να έχουν πληγεί σημαντικά από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα, ρέματα να υπερχειλίσουν, δρόμοι και σπίτια να πλημμυρίσουν, με τα ορμητικά νερά να παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους. 

Ως αποτέλεσμα, τα αιτήματα από τους τοπικές άρχοντες για να κηρυχθούν οι περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πέφτουν βροχή. «Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 νωρίς το πρωί θα αποστείλω στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλα τα αιτήματα που μου έχουν ήδη κατατεθεί και όσα ενδεχομένως θα ακολουθήσουν, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, αλλά και αύριο», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής αιτήματα κήρυξης των δήμων τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουν κατατεθεί από τους Καστοριάς, Εορδαίας, Άργος Ορεστικού και Αμυνταίου.

Οι εικόνες από τις περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας με τα ορμητικά νερά αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 300 κλήσεις για άντληση υδάτων. Παράλληλα έχει προχωρήσει σε τρεις μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Το ρέμα του Ξηροπόταμου μετατράπηκε για μια ακόμη φορά σε ορμητικό χείμαρρο και τα φερτά υλικά έφραξαν την κοίτη στη γέφυρα, που βρίσκεται στο σημείο. Άνθρωποι κινδύνευσαν ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν τρία αυτοκίνητα. Αυλές σπιτιών και πολυκατοικιών πλημμύρισαν, με τους κατοίκους της πειοχής να προσπαθούν να απομακρύνουν με κάθε μέσο τα νέρα, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και υπόγεια.

Χωρίς ρεύμα για 6 ώρες περιοχές στη Χαλκιδική - Έκλεισαν δρόμοι

Παράλληλα, σύμφωνα με το grtime.gr στο σκοτάδι από τις 5 το πρωί και μέχρι περίπου τις 2 το μεσημέρι έμειναν πολλές περιοχές του Δήμου Σιθωνίας, δημιουργώντας προβλήματα σε τουρίστες και κατοίκους. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος της περιοχής στο grtimes,  «το αξιοσημείωτο είναι ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν όχι από ακραία καιρικά φαινόμενα – ούτε αέρα δεν είχε, αλλά με μια σφοδρή βροχόπτωση. Η κατάσταση αυτή πλέον πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί. Αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα που δημιουργούνται στον τουρισμό, αλλά και τους κατοίκους, ενώ όπως όλοι γνωρίζουμε, στη Χαλκιδική μετά τη διακοπή ρεύματος, δημιουργούνται προβλήματα και με την ύδρευση».

Σύμφωνα με τον κ. Ντέμπλα, χωρίς νερό έμεινε μεγάλο τμήμα της Σάρτης, σημεία της Συκιάς, αλλά και γειτονιά στο Μαρμαρά. «Τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται συνέχεια στα σημεία και η ηλεκτροδότηση έχει αρχίσει να αποκαθίσταται, όμως δεν είναι κατάσταση αυτή τριτοκοσμική να δημιουργείται με μια βροχή», «κατακεραύνωσε» ο δήμαρχος.

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν και στο Δήμο Κασσάνδρας και κυρίως στο Παλιούρι και την Αγία Παρασκευή, σύμφωνα με τα όσα είπε στο GRTimes η δήμαρχος Κασσάνδρας, κυρία Αναστασία Χαλκιά. «Σε ετοιμότητα βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του δήμου, ωστόσο πέρα από συγκεντρώσεις υδάτων σε σημεία του οδικού δικτύου και τις διακοπές ρεύματος, δεν αντιμετωπίζουμε άλλα σοβαρά προβλήματα», δήλωσε η δήμαρχος.

Υπενθυμίζεται ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Διονυσίου-Παραλία Διονυσίου και Παραλίας Διονυσίου-Ν. Φλογητών, στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας-Βραστάμων και στο 1ο χιλιόμετρο της δημοτικής οδού που συνδέει το 7,5 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μουδανιών-Σιθωνίας με το Δημοτικό Διαμέρισμα Ολύνθου. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους και η Τροχαία εφιστά την προσοχή των οδηγών.

Στον Εύοσμο πλημμύρισαν τούνελ με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν αυτοκίνητα, τα οποία έφυγαν από το σημείο με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής. Στην περιοχή η ισχυρή βροχόπτωση έχει ξεκινήσει από τις 3 τα ξημερώματα και συνεχίζεται ασταμάτητα.

Ποτάμια οι δρόμοι

Σε ποτάμι μετατράπηκε η προέκταση Μακρυγιάννη στο Εύοσμο Θεσσαλονίκης μετά την σφοδρή κακοκαιρία, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο του thestival.gr τα αυτοκίνητα διασχίζουν τον δρόμο με δυσκολία.

Σε ποτάμια έχουν μετατραπεί και οι δρόμοι στην παραλία Διονυσίου στη Χαλκιδική. 

Προβλήματα και στο δήμο Θέρμης

Σοβαρά προβλήματα jκαι σε περιοχές του δήμου Θέρμης προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή των Βασιλικών και της Σουρωτής, καθώς και στη Θέρμη και ειδικότερα στην περιοχή του Φράγματος και σε αυτήν της επέκτασης. Από τις πρώτες κιόλας ώρες που ξέσπασε η ισχυρή νεροποντή συνεργεία του δήμου με επικεφαλής τον δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο και τους αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνο Κουγιουμτζίδη, Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρο Γαντά και Αυτεπιστασίας Βασίλη Μουστάκα, βρέθηκαν στα σημεία στα οποία παρουσιάστηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα.

Με τη βοήθεια υπαλλήλων του δήμου, της ΔΕΥΑΘ, καθώς και εθελοντών Πολιτικής Προστασίας έγιναν παρεμβάσεις ώστε να περιοριστούν οι ζημίες από τα ορμητικά νερά σε σπίτια και καλλιέργειες, ενώ αποκλείστηκαν δρόμοι και διαβάσεις που κρίθηκαν επικίνδυνες.  Από τις πρώτες κιόλας ώρες που ξέσπασε η ισχυρή νεροποντή συνεργεία του δήμου καθώς και εθελοντών Πολιτικής Προστασίας έγιναν παρεμβάσεις ώστε να περιοριστούν οι ζημίες από τα ορμητικά νερά σε σπίτια και καλλιέργειες, ενώ αποκλείστηκαν δρόμοι και διαβάσεις που κρίθηκαν επικίνδυνες. Επιστρατεύτηκαν τρία μηχανήματα τύπου JCB, ένας φορτωτής καθώς και μηχανήματα ιδιωτών. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις παρενέβη η Πυροσβεστική για να κάνει απάντληση υδάτων.

Τα προβλήματα στην περιοχή των Βασιλικών προκλήθηκαν από την υπερχείλιση ρέματος με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημίες σε ορισμένα σπίτια, σε δρόμους εντός του οικισμού, καθώς και σε θερμοκήπια και καλλιέργειες. Μικρότερης κλίμακας ήταν οι ζημίες στην Σουρωτή όπου πλημμύρισαν μερικά σπίτια. Στην περιοχή του Φράγματος της Θέρμης το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον τεράστιο όγκο νερού, αλλά και τις μεγάλες ποσότητες από φερτά υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από τα ορεινά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο όγκος του νερού να υπερβεί το επίπεδο της υπερχείλισης του Φράγματος και να ξεχυθεί προς τις νοτιότερες περιοχές παρασύροντας τη γέφυρα Παλαιμάχων, ενώ άλλες δύο γέφυρες στην περιοχή του αναψυκτηρίου υπερχείλισαν επίσης. Ακόμη και αυτή την ώρα βρίσκονται στο σημείο συνεργεία του δήμου, καταβάλοντας προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Παράλληλα κρίθηκε αναγκαίος ο αποκλεισμός της περιοχής έως ότου υποχωρήσει η στάθμη των νερών.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία

Η κακοκαιρία προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες με καταιγίδες και μεγάλους όγκους νερού στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τις Σποράδες, τη Βόρεια Εύβοια, την Αττική και τη δυτική Πελοπόννησο, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ