Κορωνοϊός: Οι 3 «απροσπέλαστοι» νομοί και οι 6 περιοχές με το υψηλότερο ιικό φορτίο

Η Ελλάδα συνεχίζει να μετρά νέα κρούσματα, αν και η κυκλοφορία του κορωνοϊού παραμένει χαμηλή. 

Από τα 11 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 10 αποτελούν επαφές άλλων, γνωστών κρουσμάτων και το ένα ήταν εισαγόμενο. Από τα εγχώρια, τα πέντε καταγράφηκαν στη Φθιώτιδα, τα τρία στην Ξάνθη, το ένα στη Ροδόπη και το άλλο στη Δράμα.

Ωστόσο, από τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας μέχρι και σήμερα, υπάρχουν κάποιες περιοχές της χώρας, οι οποίες εμφανίζουν "αντισώματα" στον κορωνοϊό και παραμένου αλώβητες.  

Οι ελεύθερες covid-19 περιοχές, που δεν καταγράφουν κανένα κρούσμα είναι τα Γρεβενά, η Ευρυτανία και η Φωκίδα. Αναφορικά με τους λόγους που ο ιός δεν κυκλοφόρησε στις περιοχές αυτές, δεν είναι εύκολη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι εφόσον ο κορωνοϊός δεν εισέβαλε σε αυτές τις περιοχές μέχρι τις 23 Μαρτίου που τέθηκε το απαγορευτικό στην κυκλοφορία των πολιτών, αυτό δε θα μπορούσε να συμβεί εύκολα το επόμενο διάστημα.

Στον αντίποδα, υπάρχουν έξι περιοχές στον χάρτη της Ελλάδας, οι οποίες μοιράζονται την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά στο υψηλότερο φορτίο κορωνοϊού, όπως αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.

Πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού εμφανίζουν η Ξάνθη, η Καστοριά, η Κοζάνη, η Λάρισα, η Αργολίδα και το Άγιον Όρος. Μάλιστα, η Καστοριά και το Άγιον Όρος βρίσκονται σε αυτή τη θέση από τον Μάρτιο. Τόσο στη Λάρισα όσο και στην Αργολίδα έχουν εντοπιστεί «κλειστές» εστίες επιδημικής έξαρσης. Στην πρώτη πρόκειται για οικισμό Ρομά και στη δεύτερη για δομή που φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες στο Κρανίδι.

Αρκετά επιβαρυμένες από την πανδημία είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και άλλες οκτώ περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τις εξής: Έβρος, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Εύβοια, Αττική (πλην του δυτικού τομέα), Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθο, οι οποίες καταγράφουν από 10 έως 49 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων.

Την ίδια ώρα, 13 περιοχές της χώρας, η Κομοτηνή, το Κιλκίς, η Δράμα, οι Σέρρες, η Πιερία, η Πέλλα, η Άρτα, η Λευκάδα, η Φθιώτιδα, η Κόρινθος, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Χίος, μετρούν από 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. 

Πηγή: skai.gr