Νέα κρούσματα κορωνοϊού σε κατασκήνωση στο Σοφικό Κορινθίας, έγιναν γνωστά το Σάββατο. Πρόκειται για έξι κρούσματα μέχρι στιγμής. Τόσο τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά όσο και αυτά που ήταν στην ίδια ομαδα, απομονώθηκαν και αναχώρησαν από την κατασκήνωση. Διεξάγεται ιχνηλάτηση με ράπιντ και σελφ τεστ στα παιδιά και τους εργαζόμενους της κατασκήνωσης, για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων.
Στην συγκεκριμένη κατασκήνωση αυτή την καλοκαιρινή περίοδο βρίσκονταν περίπου 1.600 παιδιά ηλικίας 6 -15 ετών.
«Οι γονείς τους και οι κηδεμόνες τους εχουν ειδοποιηθεί, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, τηρούνται όλα όσα προβλέπονται και ορίζονται απο τον ΕΟΔΥ», δηλωσε στην ΕΡΤ ο υπευθυνος της κατασκηνωσης κ. Σκούρας.
Στις αρχές έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν και σε άλλες τρεις κατασκηνώσεις: στα Χανιά, τη Χαλκιδική, και το Καπανδρίτι Αττικής, με δεκάδες κρουύσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε παιδιά και εργαζόμενους.
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε το πρωί την παιδική κατασκήνωση στα Χανιά. Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Χανίων ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα Χανιά που διενεργεί τους ελέγχους, ανέφερε ότι υπάρχουν 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 7 παιδιά και δύο ομαδάρχες. Ο κ. Ντουκάκης επισήμανε ότι όλοι οι διαγνωστικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στους εργαζόμενους της κατασκήνωσης βγήκαν αρνητικοί.
Η ιδιοκτήτρια της κατασκήνωσης επέλεξε να γίνει απολύμανση στις εγκαταστάσεις, ενώ η επιχείρηση θα επαναλειτουργήσει στις 16 Ιουλίου, με απαραίτητη προϋπόθεση, τα παιδιά να έχουν υποβληθεί σε ράπιντ τεστ και όχι απλά σε σελφ τεστ όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, σε κατασκήνωση που φιλοξενεί παιδιά ηλικίας από 13 έως 17 ετών εντοπίστηκαν έως στιγμής 20 θετικά παιδιά: τρία από τη Λάρισα, ένα από τον Βόλο και τα υπόλοιπα από άλλες περιοχές, ενώ τα περισσότερα είχαν συμπτώματα. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία ιχνηλάτησης προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο μεγάλη είναι η διασπορά που έχει γίνει στην κατασκήνωση.
Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης σε κατασκήνωση στο Καπανδρίτι, στην Αττική. Εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν σε όλα τα παιδιά και τους εργαζόμενους των κατασκηνώσεων.
«Τα πρωτόκολλα λειτουργίας των κατασκηνώσεων είναι αρκετά σοβαρά και καλά φτιαγμένα, αλλά όταν έχει τόσο μεταδοτική νόσο μπορούν εύκολα να γίνουν μεγάλες συρροές» σημείωσε στον ΣΚΑΪ η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής Ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι κατασκηνώσεις θα πρέπει να μετατραπούν σε κοινωνικές φούσκες, να αυστηροποιηθούν τα υγειονομικά μέτρα και να απαγορευτούν εντελώς τα επισκεπτήρια», τόνισε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Εξήγησε ότι αν ένας ασυμπτωματικός γονέας κολλήσει το παιδί του σε μία επίσκεψη, τότε ο ιός θα μεταφερθεί σε αλλά 100 παιδιά.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη η κοινωνική φούσκα πρέπει να τηρηθεί και στις διακοπές. Εξήγησε ότι αν κάποιος μεταβεί για παράδειγμα σε ένα νησί, μείνει με την παρέα του και δεν πηγαίνει σε πολυπληθή πάρτι, αν δεν ξεσαλώσει, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τότε θα είναι ασφαλής όπου και αν πάει.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.