Ο ένας μετά τον άλλον, οι καθηγητές όλων των βαθμίδων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ξεκινούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως με τους φοιτητές τους. Η ακαδημαϊκή κοινότητα στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, καθηγητές και φοιτητές, συνειδητοποιούν ότι οι έκτακτες συνθήκες θα έχουν διάρκεια και πως ο μόνος τρόπος για να μην χαθεί το εξάμηνο είναι η ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω διαδικτύου.
Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρη Κωβαίο, έως και χθες περίπου το 1/5 των καθηγητών είχαν δικτυωθεί μέσα από τις διαθέσιμες διαδικτυακές πλατφόρμες και αρκετοί εξ αυτών ξεκίνησαν ήδη και τις παραδόσεις προς τους φοιτητές. «Περίπου 300 συνάδελφοι από τους σχεδόν 1.500 του ΑΠΘ έχουν αξιοποιήσει ήδη τη δυνατότητα της διδασκαλίας από απόσταση και εκτιμώ ότι ως το τέλος της εβδομάδας, αρχές της επόμενης, σχεδόν το σύνολο των καθηγητών θα είναι σε θέση να συνεχίσουν το διδακτικό έργο τους μέσω διαδικτύου».
Ο κ. Κωβαίος παραδέχεται ότι οι εξελίξεις βρήκαν κάπως απροετοίμαστο το ΑΠΘ, όπως και σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια. «Χρειαζόταν κάποια προεργασία την οποία τώρα ολοκληρώνουμε και επιπλέον ορισμένοι συνάδελφοι, κυρίως παλαιότεροι, δεν έχουν την απαιτούμενη εξοικείωση με τις τεχνολογίες”, σημειώνει ο αντιπρύτανης. Επισημαίνει, επίσης, ότι “μέχρι τώρα άλλωστε, δεν ήταν θεσμοθετημένη η εξ αποστάσεως διδασκαλία, το πανεπιστήμιο δεν μπορούσε να κάνει εξετάσεις, να χορηγήσει πτυχίο, παρά μόνον με υποχρεωτική φυσική παρουσία καθηγητών και φοιτητών. Τώρα αυτό αλλάζει, τουλάχιστον ως προς τη διδασκαλία και ενδεχομένως να το δούμε να γίνεται αργότερα και στις εξετάσεις», τονίζει ο κ. Κωβαίος.
Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ψηφιακά περιβάλλοντα τα οποία χρησιμοποεί το ΑΠΘ για μαθήματα εξ αποστάσεως, το elearning και το skype for business. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προγράμματα αυτά μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 250 φοιτητές σε κάθε συνεδρία. «Ήδη, στο δικό μου μάθημα, προ ημερών, συμμετείχαν 192 φοιτητές και φοιτήτριες σε σύνολο περίπου 300», αναφέρει ο κ. Κωβαίος εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε μια βδομάδα θα υπάρξει δικτύωση με όλους τους φοιτητές καθώς «ο στόχος μας είναι να μην χαθεί το εξάμηνο».
Έκκληση για χορήγηση βιβλίων
Μεγάλο εμπόδιο σε αυτήν την προσπάθεια είναι η απουσία συγγραμμάτων. Όπως εξηγεί ο κ. Κωβαίος «το σύστημα 'Εύδοξος', μια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας μέσω της οποίας διανέμονται τα βιβλία στους φοιτητές, άργησε φέτος να ανοίξει. Μέσω αυτού του συστήματος κι αφού ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις προτίμησης των φοιτητών για τα συγγράμματα, στη συνέχεια το υπουργείο δίνει εντολή σε κάποιον εκδότη να αρχίσει τη διανομή των βιβλίων».
Όμως, τώρα, ακόμη και να δοθεί η εντολή, τα βιβλιοπωλεία έχουν κλείσει. Γι' αυτό και το ΑΠΘ απευθύνει έκκληση προς το υπουργείο να επιτρέψει τη λειτουργία ενός, δύο ειδικών βιβλιοπωλείων στη Θεσσαλονίκη ώστε να μπορέσουν φοιτητές και φοιτήτριες να προμηθευτούν τα απαραίτητα συγγράμματα. «Διαφορετικά, χωρίς συγγράμματα είναι αδύνατον να προχωρήσουμε στις παραδόσεις και βεβαίως και μετέπειτα στις εξετάσεις», επισημαίνει ο κ. Κωβαίος.
Δεν έχουν φύγει οι φοιτητές
Η πλειονότητα των φοιτητών του ΑΠΘ, ακόμη και παιδιά τα οποία κατάγονται από άλλες περιοχές, πλην Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως παραμένουν ακόμη στην πόλη, παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί. Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι ότι η Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη συνεχίζει να διανέμει καθημερινά περί τα δύο χιλιάδες γεύματα ημερησίως, αριθμός, ωστόσο μειωμένος κατά σχεδόν 50%. Τα γεύματα δεν σερβίρονται στο χώρο της Λέσχης, αλλά δίνονται σε πακέτο, λαμβάνοντας όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις για την αποφυγή πολυκοσμίας. Παράλληλα, μεγάλη πληρότητα παρατηρείται και στις φοιτητικές εστίες όπου διαμένουν εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.