Κορωνοϊός: Κανένα κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα σε 40.000 δείγματα- Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία

Η μετάλλαξη Όμικρον της Μποτσουάνας έχει σημάνει συναγερμό και στην Ελλάδα που έκλεισε τα σύνορά της σε 9 χώρες της Νότιας Αφρικής.

Από σήμερα τα πρωί επιτρέπεται η είσοδος ταξιδιωτών από αυτές τις χώρες μόνο με άδεια από τις κατά τόπους πρεσβείες και μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ 72 ωρών πριν την πτήση και rapid test κατά την άφιξη. Με την είσοδο στην Ελλάδα θα τίθενται σε καραντίνα 10 ημερών,  από την οποία θα βγαίνουν με αρνητικό μοριακό τεστ. 

«Με η Δέλτα αργήσαμε να αντιδράσουν οι χώρες να κλείσουν σύνορα κτλ, μ αυτή υπάρχει ανησυχία δεν έχουμε πολλά δεδομένα ότι αυτή η μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική. Ακόμα κι αν είναι πιο μεταδοτική σε τι μεταφράζεται αυτό; Σε πιο βαριά νόσο, σε ίδια νόσο με τη Δέλτα, μπορεί να είναι και πιο ήπια η νόσος που προκαλεί…», δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευγάλλος Μανωλόπουλος. 

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν επανελέγχθει 40.000 παλιά δείγματα και ήταν όλα αρνητικά στη μετάλλαξη Όμικρον. 

«Να δείξουμε ψυχραιμία, να μαζευτούνε όλα τα στοιχεία. Το ανησυχητικό εν προκειμένω είναι να δούμε εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι αυτής της μετάλλαξης. Φυσικά έχουμε από τις φαρμακευτικές εταιρείες την ετοιμότητα από ό,τι μας είπανε ότι μέσα σε 90 ημέρες θα μπορούν να παρασκευάσουν, αν χρειαστεί, και εμβόλιο. Το έδαφος που αναπτύσσονται οι μεταλλάξεις είναι οι ανεμβολίαστοι», ανέφερε νωρίτερα στο Mega o διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Όπως εξήγησε ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη Μποτσουάνα όλα ξεκίνησαν όταν στις 7 Νοεμβρίου έφτασαν στην αφρικανική χώρα τέσσερις Ασιάτες διπλωμάτες -όλοι εμβολιασμένοι- που λόγω της γρήγορης διαδικασίας ελέγχων, στις 11 Νοεμβρίου βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη Omicron. 

Αφόρητη πίεση στα νοσοκομεία

Στην Ελλάδα η πίεση από την πανδημία στα νοσοκομεία είναι πλέον αφόρητη με τους γιατρούς να ζητούν τη λήψη σκληρών μέτρων εδώ και τώρα. 

«Δεν μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία, οι εφημερίες είναι εφημερίες πολέμου. 10 μέρες τα σχολεία να κλείσουν τα γήπεδα χωρίς θεατές, οι μάσκες να μπουν παντού, λοκ ντάουν των αμενμβολίαστων, να κλειστούν στα σπίτια τους, να μπορέσουμε να τους προφυλάξουμε. Θέλει δραστικά μέτρα», επισήμανε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. 

Αλλιώς τα θύματα θα πολλαπλασιάζονται με εκθετικό ρυθμό.

«Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μπορεί και τρεις, θα συνεχίσουμε με αυτό τον αριθμό νεκρών. Ελπίζω να μη δούμε πολλές φορές να ξεπερνάμε τους 100. Μέχρι τα Χριστούγεννα οι νεκροί από κορωνοϊό στη χώρα μας μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 20.000», τόνισε ο κ. Τζανάκης. 

Εφημερίες τρόμου ζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Άλλη μία δύσκολη νύχτα πέρασαν οι γιατροί στο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης με τους γιατρούς να φτάνουν στα όριά τους. Ενδεικτικά, πραγματοποιήθηκαν 57 εισαγωγές, ανάμεσά τους και 2 παιδάκια 1 έτους και 6 ετών.

«Όλες οι ΜΕΘ γεμάτες, 14 διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ και λίγοι ακόμα σε απλές κλίνες. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι, ζήτημα αν είναι 1 ή 2 εμβολιασμένοι», σημείωσε ο γιατρός του «Παπαγεωργίου», Χρήστος Παπαστεργίου.

Όμως, και τα νοσοκομεία της Αττικής αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα.

«Είμαστε δύσκολα στο νοσοκομείο της Νίκαιας, χαρακτηριστικά να σας πως ότι για τον τελευταίο ασθενή που κάναμε εισαγωγή πριν από λίγο ψάχναμε σε όλο τον όροφο να βρούμε κάποιο σημείο που να δουλεύει καλά το οξυγόνο ώστε να δίνει τις υψηλές ροές που χρειάζεται, δηλαδή αυτή τη στιγμή λόγω της ποσότητας και της βαρύτητας των περιστατικών έχουν αρχίσει να έχουμε πρόβλημα και με τα οξυγόνα», δήλωσε στο OPEN η παθολόγος του νοσοκομείου Νίκαιας, Μαίρη Αγρογιάννη. 

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν οι ειδικοί για να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνουν εισηγήσεις στην κυβέρνηση.
 

Πηγή: skai.gr