Στις 26 Δεκεμβρίου θα παραλάβει η Ελλάδα την πρώτη μικρή παρτίδα των εμβολίων των Pfizer/Biontech για τον κορωνοϊό που θα αριθμεί 9.750 δόσεις όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Την επόμενη ημέρα θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας) ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού τους προσωπικού.
Στις 28 θα γίνει διανομή των δόσεων των εμβολίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό τους προσωπικό στις 29 Δεκεμβρίου.
Έως τις 30 Δεκεμβρίου εκτός απροόπτου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας με βάση την τελική συμφωνία είναι να έχει λάβει τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.
Έως τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μόνο από την εταιρία Pfizer/Biontech 1 εκατ. 265 χιλιάδες δόσεις. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, παραδόσεις από τις εταιρίες Moderna και AstraZeneca.
Με βάση τον προγραμματισμό, οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Ποιοί θα εμβολιαστούν πρώτοι
Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, με τον ευρωπαϊκό συντονισμό στην προμήθεια εμβολίων η διαθεσιμότητα θα είναι σταδιακή και συνεπώς κάθε χώρα μέλος κάνει την προτεραιοποίησή της στους πληθυσμούς που θα εμβολιάσει.
Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές από κράτος σε κράτος και η προτεραιοποίηση στηρίζεται στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή θάνατο ή στη διαρκή έκθεση στον ιό.
Στην Ελλάδα, η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι «οι μαχητές της πρώτης γραμμής, οι υγειονομικοί», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου σημειώνοντας ότι διατρέχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας σε δομές όπως οίκοι ευγηρίας ή χρονίως πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα.
Οι επόμενοι που θα εμβολιαστούν είναι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών.
Η κ. Θεοδωρίδου, τόνισε πως ακόμη και όταν έρθει η στιγμή να εμβολιαστούμε «το πρόβλημα δεν τελειώνει». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα αλλά χρειάζεται προσοχή και πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να τηρούμε την υγιεινή των χεριών.
Οι τρεις προϋποθέσεις για την έγκριση εμβολίων
Σχετικά με την ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και στην «πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση».
Διαβεβαίωσε ότι οι ανεξάρτητες διεθνείς οργανώσεις που αξιολογούν και εγκρίνουν τα εμβόλια, όπως ο FDA εξετάζουν αυστηρά τα στοιχεία και τις κλινικές μελέτες και πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις:
Ασφάλεια, δηλαδή να μην έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Ανοσογονικότητα, δηλαδή να αυξάνουν τα προστατευτικά για το άτομο αντισώματα.
Αποτελεσματικότητα, δηλαδή να προσφέρουν την προστασία του εμβολιαζομένου όταν εκτεθεί στη νόσο.
Το εμβόλιο των Pfizer/Biontech σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, δείχνει ότι έχει μεγάλη ασφάλεια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που παρουσιάζονται στα συνήθη εμβόλια, δημιουργεί υψηλό τίτλο αντισωμάτων ακόμη και σε προχωρημένες ηλικίες και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.