Κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής (pdf)

Το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες και την ανάθεση φύλαξης των ελληνοσκοπιανών συνόρων στην περιοχή της Ειδομένης από την Frontex προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όπως μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες και αναδημοσιεύει και η γαλλική εφημερίδα Le Figaro υπό τον τίτλο «Οι 28 αποφάσισαν το κλείσιμο των συνόρων».

«Το κλείσιμο των συνόρων είναι μη αναστρέψιμο στην παρούσα φάση» δήλωσε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση, πριν μάλιστα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής.

Σε αυτό το σενάριο πάντως, φέρεται να αντιδρά η Γερμανία, η οποία δεν επιθυμεί το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ZDF στις Βρυξέλλες, Stefan Leifert, ο οποίος επικαλείται πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, η Γερμανία δεν θα δεχτεί το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής. Επισημαίνει μάλιστα ότι η δυτική Βαλκανική οδός δεν είναι κλειστή.

Η εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε "εικασίες" την ανακοίνωση περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων:

"Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε", δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέρκελ Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, ο κ. Τσίπρας θα τονίσει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι οι μονομερείς ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη και θα ζητήσει να υπάρξει στο τελικό κείμενο αναφορά με την οποία θα γίνεται σαφές ότι δεν μπορούν μονομερείς ενέργειες να καθορίζουν την πολιτική της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου με την άμεση αποκατάσταση της βαλκανικής διαδρομής για μετεγκατάσταση και θα ζητήσει η μετεγκατάσταση να πραγματοποιείται αεροπορικώς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αν είναι να περνάνε 100 άνθρωποι την ημέρα καλύτερα να φεύγουν αλλιώς.

Επιπλέον, στόχος της κυβέρνησης είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στους ανθρώπους που βρίσκονται στην Τουρκία και προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη, να μην διακινδυνεύουν τη ζωή τους, γιατί ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η επιστροφή με μεθόδους fast track των μεταναστών, στους οποίους δεν χορηγείται άσυλο, στη χώρα προέλευσής τους.

Σημειώνεται δε, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα μεταβούν, αύριο, Τρίτη στην Τουρκία, προκειμένου να συνεννοηθούν για αυτό το ζήτημα.
Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει την παροχή άμεσης οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, η οποία σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό, όπως τονίζεται και η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το κείμενο του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αποτυπώνεται σε ικανοποιητικό βαθμό.
Πηγή: skai.gr - Αντώνης Αντζολέτος - ΑΠΕ