ΚΑΙΡΟΣ

Κατηγορηματικό «όχι» της Αθήνας σε Αγκυρα για «τετραμερή» στο Κυπριακό

Tη στιγμή, μάλιστα, που η τουρκική πλευρά βάζει επιτακτικά στο τραπέζι θέμα διχοτόμησης της Κύπρου και δημιουργίας δύο χωριστών κρατών, εξέλιξη που συνδυάζει με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε χθεσινή επιστολή του προς τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Πρόκειται για την ελληνική απάντηση σε επιστολή που έφθασε προχθές στην Αθήνα εκ μέρους του κ. Νταβούτογλου. Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απηύθυνε ανάλογες επιστολές στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στη Βρετανία, αλλά και στον ΥΠΕΞ της Σουηδίας «γιατί έχει σχέση με το θέμα» (ο κ. Μπιλντ συχνά αναφέρεται στην ανάγκη άμεσης επίλυσης του Κυπριακού). Η επιστολή Νταβούτογλου συντάχθηκε κατόπιν έκτακτης σύσκεψης υπό τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το περασμένο Σάββατο. Η σύσκεψη αφορούσε τη διά νόμου διασύνδεση από πλευράς Λευκωσίας των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

κάνει σαφή αναφορά στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στην ανάγκη άμεσης αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής, ενώ χαρακτηρίζει κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η Τουρκία, όπως κατέστη σαφές και από συνέντευξη που παραχώρησε χθες σε τουρκική εφημερίδα ο κ. Νταβούτογλου, σκληραίνει τη στάση της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τουρκική πλευρά, επιθυμώντας να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία, επιχειρεί να πιέσει, προκειμένου να σπρώξει τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση που επιθυμεί. Την αναφορά στη διχοτόμηση έκανε ο κ. Νταβούτογλου, στην εν λόγω συνέντευξη. Στην επιστολή που απηύθυνε προς τον κ. Αβραμόπουλο, δε, επαναλαμβάνονται τα επιχειρήματα της Αγκυρας για εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων συνιδιοκτητών του νησιού, με την παρότρυνση Ελλάδα, Τουρκία, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να καθήσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν λύση. Εμμέσως, ο κ. Νταβούτογλου επανέφερε την τουρκική πρόταση για τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, την οποία κάθετα απορρίπτει η Αθήνα, με τον κ. Αβραμόπουλο να χαρακτηρίζει «αναχρονισμό» την παρέμβαση εγγυητριών δυνάμεων σε κυρίαρχο κράτος. Διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τις εξελίξεις κάνουν λόγο για σαφή προσπάθεια της Αγκυρας να μεταθέσει τις ευθύνες για τις διχοτομικές θέσεις της στην Κυπριακή Δημοκρατία.


Ο κ. Νταβούτογλου στη συνέντευξη που παραχώρησε παραθέτει τρεις εναλλακτικές ως πιθανή εξέλιξη όσον αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων:

ν και οι πλευρές θα πρέπει να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν, να συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση και οι πηγές αυτές θα πρέπει να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει ένα νέο κράτος στο οποίο θα είναι εταίρος και οι Τ/Κ.

να συστήσουν μία κοινή επιτροπή και θα πρέπει να διοικήσουν από κοινού τη διαπραγμάτευση και την εξόρυξη. Η πηγή που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να μπλοκαριστεί σε ένα λογαριασμό και μετά την ειρήνη, να χρησιμοποιηθεί για το χρονοδιάγραμμα ειρήνης.

επειδή οι πηγές είναι από τη δική της πλευρά λέγοντας ότι σε εμάς ανήκουν είναι σαν να λέει ταυτόχρονα ότι και ο Βορράς ανήκει στον Βορρά. Και ότι οι πηγές που είναι στον Βορρά ανήκουν σε αυτούς που είναι στον Βορρά. Αν συμπεριφέρονται με αυτόν τον ισχυρισμό, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για τη λύση των δύο κρατών. Η Τουρκία για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια παίρνει θέση για τη λύση δύο κρατών».


Ενώπιον δύσκολων αποφάσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν έως και στην επιλογή να μεταφερθεί το φυσικό αέριο που θα αντληθεί από τους ενεργειακούς ταμιευτήρες στην κυπριακή ΑΟΖ, μέσω της Τουρκίας, βρίσκεται η Κύπρος, εκτιμά άρθρο της εφημερίδας New York Times. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι με την οικονομία της, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, να έχει περιέλθει σε τόσο δυσχερή κατάσταση, η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει επειγόντως στην εξόρυξη φυσικού αερίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη όμως θα αναγκάσει το ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης να λάβει δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες μέχρι τώρα απευχόταν.

Ο αρθρογράφος συνδέει το όλο θέμα με την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ, που μπορεί, όπως επισημαίνει, να επεκταθεί και στον τομέα της ενέργειας, ενδεχομένως με τη σύναψη συμφωνίας για μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω αγωγού που θα διασχίζει την Τουρκία. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι αποφάσεις της Λευκωσίας θα αφορούν έναν οδυνηρό συμβιβασμό, καθώς ενδέχεται η Κύπρος να αναγκαστεί να συνεργαστεί και αυτή με την Τουρκία για τη μεταφορά του φυσικού αερίου. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η κατασκευή ενός τερματικού σταθμού στην Κύπρο θα ήταν οικονομικά ασύμφορη υπό τις περιστάσεις, δεδομένου, μάλιστα, ότι η Λευκωσία μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν έχει χρήματα. Ετσι, η επιλογή να μεταφερθεί το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας θα απέφερε πιο γρήγορα μεγαλύτερα έσοδα.Πηγή: Η Καθημερινή - Δώρα Αντωνίου