Κλείσιμο

Κατερίνα Μηνά: Οι αποκαλύψεις μιας λαμπρής σοπράνο

Όταν το όνειρό σου μπορείς να το κάνεις πραγματικότητα, τότε η πραγματικότητα μπορεί να σού ανοίξει τις πύλες και τους ορίζοντες μιας ονειρεμένης πορείας, αλλά ταυτόχρονα κι επίπονης, όπως αυτή που διανύει σε όλο τον κόσμο η Κύπρια σοπράνο Κατερίνα Μηνά.

Γεννημένη στην Κύπρο από πατέρα Ξανθιώτη και μητέρα Κύπρια, η Κατερίνα Μηνά είναι κλασική τραγουδίστρια, που διαγράφει διεθνή καριέρα, με έδρα το Λονδίνο και άπειρες εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, είναι σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα. Η Κύπρια σοπράνο εντυπωσιάζει με το θείο χάρισμα της φωνής της την παγκόσμια μουσική σκηνή, στο κλασικό τραγούδι, το πιάνο και την όπερα, έχοντας κερδίσει αναρίθμητες διακρίσεις και βραβεία για τις λαμπρές εμφανίσεις της, που στηρίζονται στις μουσικές της σπουδές και μια μοναδική, ανοδική καλλιτεχνική πορεία.

Παρ' όλα αυτά, στην Ελλάδα είναι μετρημένες οι εμφανίσεις της, ελάχιστες, ούτε καν στην ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα της, την Ξάνθη, όπου πολύ θα ήθελε μία φορά να τραγουδήσει. Τελευταία εμφάνισή της στη χώρα μας ήταν το 2014, σε μία διπλή παράσταση, σε έναν μικροσκοπικό χώρο, στη Θεσσαλονίκη, όπου τραγούδησε την όπερα του Τζιάκομο Ποτσίνι «Il Tabarro» (Ο Mανδύας)- κυρίως για να βάλει στο ρεπερτόριο και το βιογραφικό της τον συγκεκριμένο ρόλο.

Η αμέσως προηγούμενη φορά ήταν στις 28 Αυγούστου 2013, στο ανοιχτό θέατρο του Κιλκίς, όπου κλήθηκε να τραγουδήσει με τη συνοδεία μουσικού σχήματος από την Κύπρο στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Μια συναυλία που έγινε η αφορμή για να εντυπωσιάσει το κοινό της πόλης με τις υπέροχες μπαλάντες, τις αξεπέραστες μελωδίες και τα τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζηδάκι κι άλλων καταξιωμένων συνθετών, επιλογές τζαζ μουσικής αλλά και μέρος του κλασικού ρεπερτορίου που η ίδια υποστηρίζει διεθνώς.

 Από Μικρασιατική καταγωγή

 Η Κατερίνα Μηνά γεννήθηκε στη Λεμεσό, όμως μεγάλωσε στη Λευκωσία. Η καταγωγή των προγόνων της είναι από τη Μικρασία. Από τη Σμύρνη η γιαγιά της και από την Κιουτάχεια ο παππούς της (από την πλευρά του πατέρα της). Όπως λέει η ίδια, στο dna της είναι ορατό αυτό καθώς «οι μυρωδιές των ανατολίτικων εδεσμάτων» την επηρεάζουν ακόμα και τώρα, στο Λονδίνο όπου ζει από τα 18 της χρόνια, έχοντας βεβαίως λάβει και τη βρετανική υπηκοότητα. Το επώνυμό της είναι το όνομα του πατέρα της, καθώς το πραγματικό της είναι Χατζηεφραιμίδου.

Ο πατέρας της Μηνάς Χατζηεφραιμίδης, φημισμένος φωτογράφος στην Κύπρο, γεννημένος στην Ξάνθη, γνώρισε στην Αθήνα τη μετέπειτα σύζυγό του Αναστασία, κατά το διάστημα των σπουδών της εκεί, και ο γάμος τους έφερε στον κόσμο δυο παιδιά: την Κατερίνα και τον Γιώργο. Ο Μηνάς Χατζηεφραιμίδης, που στο μεταξύ μετοίκησε με τη σύζυγό του στην Κύπρο, πριν από την τουρκική εισβολή, ήταν ως τη συνταξιοδότησή του ο αποκλειστικός καλλιτεχνικός φωτογράφος των Κυπρίων ηγετών. Από το στούντιο του πέρασαν για τα καθιερωμένα προεδρικά πορτρέτα ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο Κυπριανού, ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Βασιλείου καθώς και όλοι οι πολιτικοί ηγέτες, μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

 Η Κατερίνα Μηνά γεννήθηκε στην Κύπρο και στο Λονδίνο, όπου ζει, σπούδασε φωνή και πιάνο στο Guildhall School of Music & Drama, προτού κερδίσει βραβεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού Julián Gayarre και στο Concorso Vocale Internazionale di Musica Sacra. Το 2014 εμφανίστηκε στο πλευρό του αείμνηστου καθηγητή Στίβεν Χόκινγκ, στην τελετή λήξης του STARMUS 2014, του Διεθνούς Φεστιβάλ Αστρονομίας, στα Κανάρια Νησιά, στην Τενερίφη, σε ένα θεατρικό κομψοτέχνημα που κατασκεύασε ο Καλατράβα, όπου ερμήνευσε μουσική του Αλέξανδρου Χάχαλη και το 2018 άνοιξε και έκλεισε την τελετή της Πρώτης Εκδήλωσης Παγκόσμιας Ημέρας Φωτός στο Κέντρο της UNESCO, στο Παρίσι, ερμηνεύοντας τραγούδια της Βρετανίδας τραγουδοποιού Linda Lamon. Μάλιστα, εκεί είδε το καλλιτεχνικό της χάρισμα ο Βρετανός ρόκερ Ρικ Γουϊεκμαν, μέλος άλλοτε των Yes και άλλων μεγάλων σχημάτων της ροκ, όπου είχε ταυτόχρονα στην εκδήλωση και τη δική του παρουσία και συμμετοχή. Την ασπάσθηκε στα καμαρίνια με θαυμασμό και την κάλεσε για συνεργασία στο Λονδίνο. Μια συνεργασία, στην οποία κατάφεραν να δώσουν «σάρκαι και οστά», παρά το γεγονός πως και οι δυο υπηρετούν διαφορετικά είδη μουσικής.

«Αγοροκόριτσο» στα παιδικά της χρόνια

Η Κατερίνα Μηνά παρ' ότι από τα 4 της χρόνια είχε ξεκινήσει μαθήματα μπαλέτου και αργότερα χορού και πιάνου, ήταν ένα κλασικό «αγοροκόριτσο» στα παιδικά της χρόνια, με διαρκή, μάλιστα, προσήλωση στον αθλητισμό.

Έπαιζε ποδόσφαιρο με τα αγόρια και ήταν η τερματοφύλακας της τάξης στο Δημοτικό σχολείο, ενώ ασχολούνταν επίσης με το βόλεϊ, το μπάσκετ και τον στίβο. Μάλιστα, κάποια στιγμή αποπειράθηκε να τρέξει και μαραθώνιο, ωστόσο εκεί ήταν που αποφάσισε να βάλει τελεία…

Επιστρέφοντας στο προσκήνιο

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα την έφερε και πάλι στο προσκήνιο. Ετσι, η εμφάνιση της Ελληνοκύπριας σοπράνο στην ετήσια συναυλία χορού της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, στην πρωτεύουσα της Κροατίας, πριν από δυο μήνες, ήταν ένα πραγματικά σημαντικό γεγονός για την πόλη και τη συγκεκριμένη χώρα. Στην Αίθουσα Συναυλιών Vatroslav Lisinski -με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ζάγκρεμπ- η Κατερίνα Μηνά, όπως και ο τενόρος Roko Radovan, «μάγεψαν» το ενθουσιασμένο κοινό, που τους αποθέωσε στο κλείσιμο της μουσικής παράστασης.

Ως παιδαγωγός έχει διευθύνει δύο σχολικές χορωδίες και μια σειρά από επιτυχημένες μουσικές παραγωγές. Είναι επίσης Πρέσβειρα της Όπερας των Φίλων του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει βραβευτεί με το μετάλλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Ειρήνη και τη Φιλία. Τον μήνα που διανύουμε, επίσης, θα λάβει το μετάλλιο «Ludvig Nobel» στα Βραβεία Πολιτισμού της Στοκχόλμης.

Τελευταία υλοποίησε ένα δύσκολο μουσικό εγχείρημα, με τριπλή διάσταση. Ανέβασε στην σκηνή μια παράσταση, με τίτλο «Τρεις γυναίκες», όπου η ίδια υποδύθηκε τους τρεις διαφορετικούς ρόλους: της Μήδειας, της Αντιγόνης και της Εκάβης. Ρόλους που απαιτούσαν φυσικά εκτός από μουσικές γνώσεις και υποκριτικές ικανότητες. Οι ρόλοι αυτοί -ερμηνευμένοι από την ίδια ως υψίφωνος και ηθοποιός- με τα έντονα δραματικά στοιχεία ήταν μια πραγματική πρόκληση που την επιτέλεσε με επιτυχία αφού, όπως μας είπε, κατάφερε να περάσει την ατομική της ιδιοσυγκρασία στη διανομή. Καταχειροκροτήθηκε και εδώ και πλέον είναι έτοιμη για νέες προκλήσεις. «Η μουσική είναι ένα μεγάλο μονοπάτι που δεν έχει τέλος. Εξελίσσεσαι και πρέπει να αναλαμβάνεις το ρίσκο για κάτι πιο σημαντικό και πιο μεγάλο», μας τόνισε η Κατερίνα Μηνά, που λατρεύει την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ