ΚΑΙΡΟΣ

«Καμπανάκι» Χαρδαλιά: Έξαρση κρουσμάτων σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο - Τα μέτρα

«Καμπανάκι» του υφυπουργού Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για σημαντική αύξηση κρουσμάτων στη χώρα, με τον 7ήμερο μέσο όρο κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους να παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, με 25 περιφέρειες να έχουν επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Επιπλέον, οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε «πορτοκαλί» επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του τέστινγκ λήγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου. 

Η κατάσταση σε αυτές τις 6 περιοχές επιβάλει εγρήγορση, προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μια εβδομάδα από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες. Ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, με 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου. Στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, με 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου. Την τελευταία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα έχουν πενταπλασιαστεί στην Ίο 55 από 9. Υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη 56 από 24 στις 7. Επταπλασιαστεί στην Πάρο, σε 72 από 9 στις 7 Ιουλίου. 

Τα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρονται από την Παρασκευή επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω 6 περιοχές για εκτεταμένο τέστινγκ. Στις περιοχές αυτές από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φόρες την εβδομάδα, μια με μέθοδο σελφ τεστ μια με μέθοδο ράπιντ, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Ανάλογη υποχρέωση δε, αφορά και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων/κρουαζιερόπλοιων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υποχρεωτικά τεστ ανεμβολίαστων εργαζομένων δεν θα καλύπτονται, αλλά θα τα πληρώνουν οι ίδιοι. 

 
Επιδείνωση επιδημιολογικής εικόνας

Σημειώνεται ότι οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «πορτοκαλί», δηλαδή σε επίπεδο 3, όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου.

Επίσης, επίπεδο ανεβαίνουν και οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας που μεταφέρονται στο «κίτρινο» 2. Στο ίδιο επίπεδο μεταφέρονται οι δήμοι Ικάριας, Λερού, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου. Ο δήμος Λειψών πέφτει και μεταφέρεται στο «πράσινο» επίπεδο 1.

Κατασκηνώσεις  

Για τις κατασκηνώσεις η επιτροπή ειδικών εισηγήθηκε για την είσοδο στην κατασκήνωση οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα ράπιντ 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR 42 ωρών. Κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου τα παιδιά θα ελέγχονται με τη μέθοδο του σελφ τεστ σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα μια με σελφ τεστ και μια με ράπιντ. Δεν θα επιτρέπονται επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού. 
Πηγή: skai.gr