ΚΑΙΡΟΣ

Καλαμάτα: Ξεστήθηκε το επιχειρησιακό κέντρο στο λιμάνι - Η ιστορία των δύο Σύρων αδερφών που αγκαλιάζονται μέσα από τα κάγκελα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 30 άτομα παραμένουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Καλαμάτας, οι περισσότεροι σε καλή κατάσταση - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων 

Κλιμάκια της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και οργανώσεις και εθελοντές ξεστήνουν τα κινητά επιχειρησιακά κέντρα που είχαν στηθεί από την Τετάρτη και αδειάζουν τον χώρο μετά την αναχώρηση για τη δομή της Μαλακάσας των 71 διασωθέντων μεταναστών του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου. Μέσα στην αποθήκη αντικρίζει κανείς ένα «βουνό» από στρώματα και κουβέρτες, σακούλες με ρούχα, παπούτσια και τρόφιμα καθώς και σωστικές λέμβους. Από την Τετάρτη επιβαίνοντες του αλιευτικού πλοίου, που βυθίστηκε κοντά στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, διέμεναν σε αυτό τον χώρο, σοκαρισμένοι με αυτό που είχε συμβεί, αγωνιώντας για την τύχη συγγενών τους που βρίσκονταν στο ίδιο πλοίο και περιμένοντας να επικοινωνήσουν με κάποιον δικό τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 30 άτομα παραμένουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Καλαμάτας, οι περισσότεροι σε καλή κατάσταση, ενώ όπως τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, τους απασχόλησε περισσότερο μία περίπτωση ενός 16χρονου με αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο του χορηγήθηκε θεραπεία και σταθερά παρουσιάζει βελτιωμένη κατάσταση.

Σημειώνεται πάντως πως ανάμεσα στους νοσηλευόμενους είναι κι ένας από τους συλληφθέντες, που φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών.

Τα αδέρφια από τη Συρία που επανενώθηκαν και οι αγωνιώδεις αναζητήσεις των συγγενών

Η εικόνα των δύο αδερφών από τη Συρία που αγκαλιάζονται μέσα από τα κιγκλιδώματα στο λιμάνι στης Καλαμάτας και δίνουν φιλί στο μέτωπο και στο μάγουλο με δάκρυα στα μάτια έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Η ιστορία όμως που κρύβεται πίσω από αυτή την οικογένεια είναι εξίσου συγκινητική. Τους συναντήσαμε τυχαία μπροστά από το ξενοδοχείο, όπου διαμέναμε κατά τη διάρκεια της αποστολής του Πρακτορείου στην Καλαμάτα και όπως είπαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η οικογένειά τους είναι από το Χαλέπι της Συρίας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, λόγω της κατάστασης στη χώρα τους, αναγκάστηκαν να φύγουν και να σκορπιστούν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Ο πρώτος αδερφός ζει στη Γερμανία και εργάζεται σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, ο Φάρντι, που είναι ο δεύτερος αδερφός, ζει στην Ολλανδία και δουλεύει σε ένα εστιατόριο ενώ ο 18χρονος Μοχάμεντ θα έφευγε τελευταίος από τη Συρία με προορισμό την Ιταλία. Είτε για να βρει δουλειά εκεί είτε μήπως καταφέρει να επανενωθεί με ένα από τα άλλα δύο αδέρφια του. Τελικά και τα τρία αδέρφια κατάφεραν να συναντηθούν στην Ελλάδα, ανάμεσα από τα κιγκλιδώματα που τους χώριζαν, και όπως είπαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο οι δύο μεγαλύτεροι, θα φύγουν για τη Μαλακάσα ώστε να δουν τον αδερφό τους, να δουν αν είναι καλά και να μάθουν ποια θα είναι η τύχη του από δω και πέρα.

Οι αναζητήσεις, ωστόσο, συγγενών μεταναστών που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, το γραφείο τής Πολιτικής Προστασίας του δήμου δέχεται καταιγισμό τηλεφωνημάτων από συγγενείς που ψάχνουν τους δικούς τους και γνώριζαν ότι βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σκάφος. Οι περισσότεροι που τηλεφωνούν σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο ζουν στη Γερμανία και ζητούν εναγωνίως πληροφορίες.

Οι μαρτυρίες των διασωθέντων

«Βυθίστηκε, έπεσε, η μηχανή σταμάτησε. Δεν μπορούσαμε να βρούμε κανέναν», ανέφερε ένας από τους διασωθέντες μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της μεταφοράς στο ΚΥΤ της Μαλακάσας. «Δεν ξέρω πόσα παιδιά και γυναίκες ήταν στο πλοίο. Δεν μπορώ να θυμηθώ. Δεν είπαμε όχι στη βοήθεια των ελληνικών αρχών. Προσέφεραν βοήθεια οι ελληνικές αρχές. Δεν ξέρω τι συνέβη», επισήμανε.

Την μαρτυρία ενός 24χρονου οδοντιάτρου Σύρου πρόσφυγα μετέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Τάσος Πολυχρονόπουλος. Όπως είπε, κατά την ώρα της αναχώρησης, ο 24χρονος άκουσε ότι το αλιευτικό σκάφος είχε 750 άτομα. «Στην πορεία, όπως μαρτυρεί και ο ίδιος, είπαν κατά τη διάρκεια της αναχώρησης, 750 άτομα, κλείσαμε», ανέφερε ο κ. Πολυχρονόπουλος. «Τους έδεσε με κάποιο σχοινί το σκάφος του Λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει τραβώντας προς τα αριστερά το καΐκι και ξαφνικά για λόγους που ούτε εκείνος κατάλαβε πήρε δεξιά κλίση και αστραπιαία βυθίστηκε το σκάφος, κάτι που μαρτυρείται και διασταυρώνεται κι από άλλες ειδήσεις δυστυχώς. Αυτή είναι η μαρτυρία του», επισήμανε ο κ. Πολυχρονόπουλος.