Κλείσιμο

Ηράκλειο: 5 εκατ. η 1η δόση για τους σεισμοπαθείς -Νέα επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στους πληγέντες δήμους

Κυβερνητικό κλιμάκιο πραγματοποίησε εκ νέου επίσκεψη σε πληγείσες -από το σεισμό - περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Ζημιές, Χρήστος Τριαντόπουλος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, μαζί με τους γενικούς γραμματείς Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμη Μπακογιάννη, και Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, βρέθηκαν νωρίτερα σε χωριά που έχουν υποστεί καταστροφές, τόσο στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, όσο και στο Δήμο Αρχάνων-Αστερουσίων.

Συγκεκριμένα τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου επισκέφθηκαν τη Λιγόρτυνο, το Τεφέλι, το Πυράθι αλλά και τα Πάρτιρα όπου είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν από κοντά και σεισμόπληκτους οι οποίοι αναμένουν την εγκατάσταση τους σε οικίσκους τις επόμενες ημέρες, αλλά και τις αποζημιώσεις για να μπορέσουν μέσα στο επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν την αποκατάσταση των περιουσιών τους.

Όπως ανέφερε κ. Τριαντόπουλος, για όσους ήδη έχουν κάνει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr επιχειρείται από σήμερα να λάβουν τα πρώτα ποσά αποζημίωσης. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό προσέθεσε ότι το πρώτο ποσό για περισσότερους από 400 πληγέντες θα είναι μεγαλύτερο από 5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους οικίσκους και τις αίθουσες διδασκαλίας, ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να δρομολογηθούν με σύντομες διαδικασίες οι εξελίξεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο στόχος είναι διττός.

«Είμαστε σε στενότατη επαφή και με τους τοπικούς φορείς ώστε να πετύχουμε τον διττό στόχο που έχουμε θέσει και δεν είναι άλλος από τη στήριξη που θα πρέπει να φτάσει άμεσα σε αυτούς που τη δικαιούνται και ταυτόχρονα η αποκατάσταση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν» είπε ο κ. Τριαντόπουλος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ότι οι πληγέντες από οικισμούς που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα, δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς η προσθήκη όμορων δήμων και οικισμών θα γίνεται σταδιακά. «Υπάρχουν οικισμοί που δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη στους πρώτους οικισμούς που οι γίνονται δεκτές οι αιτήσεις από την πλατφόρμα. Δεν θα πρέπει να υπάρχει άγχος, καθώς βήμα -βήμα, με σωστό τρόπο και διαφάνεια, θα συμπεριληφθούν και αυτοί οι οικισμοί, προκειμένου να ενισχυθούν οι πληγέντες και αυτών των περιοχών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης, με την επισήμανση ωστόσο, ότι σε αυτή τη φάση και πριν ολοκληρωθεί το σεισμικό φαινόμενο, οι πληγέντες δεν μπορούν να κάνουν εργασίες συντήρησης ή αποκατάστασης.

«Μέχρι και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη το πρώτο στάδιο χαρακτηρισμού ελέγχων των κτισμάτων. Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν σταματήσουν οι σεισμοί. Αν οι πληγέντες ξεκινήσουν εργασίες ανακατασκευής/συντήρησης, αυτές δεν θα καταγραφούν και δεν θα γίνει η προβλεπόμενη διαδικασία. Η οικονομική ενίσχυση δίδεται από την Πολιτεία για να έχουν οι πληγέντες τη δυνατότητα να νιώσουν τη στήριξη και να καλύψουν πρώτες ανάγκες τους, όχι όμως να κάνουν επισκευές ή παρεμβάσεις, διότι αυτομάτως στη δεύτερη αποτύπωση που θα γίνει μετά που θα σταματήσει το φαινόμενο, δεν θα μπορούν οι ειδικοί να καταγράψουν τις ζημιές αυτές» προσέθεσε ο κ. Αυγενάκης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ”φαστ-τρακ” διαδικασία κατεδάφισης οικιών, που έχουν υποστεί ζημιές, «που υπό άλλες συνθήκες θα έπαιρνε μήνες», συμπληρώνοντας ότι με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η παρουσία της Πολιτείας είναι μόνιμη, «προκειμένου όλα να πάρουν το δρόμο τους και οι πολίτες να μη νιώθουν μόνοι».

Τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου εκτός από την επίσκεψη σε χωριά που έχουν υποστεί καταστροφές, συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Επιχειρησιακό Κέντρο στο Αρκαλοχώρι με τους δημάρχους των σεισμόπληκτων Δήμων, για τον περαιτέρω προγραμματισμό των κινήσεων ανακούφισης των πληγέντων και την πορεία υλοποίησης των μέτρων που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη παραδόθηκαν τριάντα τάμπλετ, τα οποία θα φτάσουν σε οικισμούς για να μπορούν οι πληγέντες που δεν έχουν σχέση με την τεχνολογία, να βοηθηθούν να κάνουν τις αιτήσεις τους, ενώ η ΕΚΟ παρέχει δωρεάν καύσιμα στον Ερυθρό Σταυρό, τη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου -Καστελίου και Βιάνου, όπως και στην Εθελοντική Ομάδα ”Φίλιος Ζευς”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ