Κλείσιμο

Ιερώνυμος: Πολλοί πλούσιοι βαστούν μανταλωμένα τα θησαυροφυλάκιά τους - Χρειάζεται συνεργασία από όλους

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στην περιουσία της Εκκλησίας, για την οποία τόνισε ότι το 96% έχει καταναλωθεί για ανάγκες του κράτους και έμεινε το 4% 

Για την ανάγκη συναλληλίας και συνεργασίας έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τα εγκαίνια του Πρότυπου Κέντρου Ενοριακής Αγάπης «Ιερώνυμος Β'», του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Δάφνης, χθες το βράδυ. Τόνισε, μάλιστα, ότι στα έργα αυτά δεν γίνονται διακρίσεις, και ότι «η αγάπη είναι για όλους τους ανθρώπους και πρέπει να στέλνεται προς κάθε κατεύθυνση».

Ειδικότερα, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ανέφερε: «Ένα έργο σαν και αυτό που απόψε εγκαινιάζουμε έχει δημιουργηθεί από το ερέθισμα του τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για τον αδελφό μας που πεινάει» και επισήμανε ότι έχει μια πορεία που συγκινεί και άλλες καρδιές και ψυχές που συσπειρώνονται. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ευλογία Θεού ότι αυτή η συσπείρωση δεν είναι μονομερής από έναν χώρο, αλλά προέρχεται από τη βάση, από τον λαό. «Ο λαός μπορεί να δοκιμάζεται και να έχει δυσκολίες, αλλά τις υπερβαίνει. Είτε είναι λαός που έχει οικονομικές δυνατότητες είτε είναι λαός που στερείται, αλλά θα κόψει το ψωμί του στα δύο, για να το μοιράσει με τους άλλους. Στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο είναι έντονο. Και παλαιότερα και τώρα και αύριο».

Επιπρόσθετα, έκανε αναφορά στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτη που βοηθάει χωρίς διακρίσεις, για να υπογραμμίσει ότι αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα για όλες τις εποχές. Μίλησε για την πορεία των συσσιτίων στην Αρχιεπισκοπή και τα χιλιάδες γεύματα που διανέμονται καθημερινά, για τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, ενώ ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη συνεργασία με τις τοπικές αρχές για τη στήριξη αυτού του προγράμματος. Σημείωσε με έμφαση ότι σε αυτά τα προγράμματα δεν υπάρχει διάκριση και ότι «Η αγάπη είναι για όλους τους ανθρώπους και πρέπει να στέλνεται προς κάθε κατεύθυνση».

Επίσης, συμπλήρωσε: «Το συγκινητικό είναι ότι υπάρχουν πολλοί πλούσιοι, πολλές εταιρείες με χρήματα που βοηθούν και συμπαρίστανται, άλλοτε εμφανώς, άλλοτε αφανώς, είναι όμως και πολλοί οι οποίοι βαστούν μανταλωμένα τα θησαυροφυλάκιά τους. Η εποχή, όμως, μας καλεί όλους να ξεπεράσουμε αυτή την αδυναμία». Εξάλλου, επισήμανε ότι «η πορεία της Εκκλησίας διά μέσου των αιώνων -κυρίως τις εποχές που θριάμβευσε βοηθώντας την Πολιτεία και η Πολιτεία εκτιμώντας την Εκκλησία- είχε έναν θεσμό που έμεινε στην ιστορία και αγωνιζόμαστε να τον επαναφέρουμε, είναι ο θεσμός της συναλληλίας. Δεν επιτρέπεται η σύγκρουση σε τέτοια θέματα. Δεν επιτρέπεται ο ένας να θέλει να βάλει τον άλλον στην άκρη. Συναλληλία σημαίνει βοήθησέ με για να σε βοηθήσω, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη εποχή τη συνεργασία».

Επιπλέον, μίλησε για τα ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής και τη μέριμνα για τα παιδιά με νοητική υστέρηση, για την τρίτη ηλικία, για τους ηλικιωμένους και για τους ανήμπορους. Αναφέρθηκε στην περιουσία της Εκκλησίας, για την οποία τόνισε ότι το 96% έχει καταναλωθεί για ανάγκες του κράτους και έμεινε το 4%. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ένας μακαριστός Αρχιεπίσκοπος είπε «Αφήστε το 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας που χάθηκε. Αξιοποιήστε το 4%. Είναι υπεραρκετό για να ζήσει η Εκκλησία, να βοηθήσει τα ιδρύματά της, τις ανάγκες αγάπης που παρουσιάζονται κάθε μέρα. Αυτούς τους βράχους, αυτές τις πέτρες, αυτό το χώμα είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε πνεύμα».

Επισήμανε ότι «ένα κτήμα μεγάλο που είναι αντικείμενο καταπατήσεων δεν είναι περιουσία. Περιουσία είναι όταν το αξιοποιήσουμε και από αυτά που θα πάρουμε θα στηρίξουμε αυτά τα ιδρύματα που γίνονται κάθε μέρα και περισσότερα και έχουν πολλές ανάγκες. Διότι ένα γηροκομείο σήμερα δεν μπορεί να ζήσει με τις συνθήκες που ήταν πριν από είκοσι χρόνια, όπως και εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε σε ένα σπίτι που το έχουμε τριάντα χρόνια αν δεν το βελτιώσουμε. Ένας φτωχός φοιτητής που έρχεται από την επαρχία δεν μπορεί να μείνει σε ένα δωμάτιο με δέκα ακόμη παιδιά. Θέλει την ανάλογη κατοικία. Ποιος θα φροντίσει για όλα αυτά; Το καλό όμως θα ήταν να εκμεταλλευτούμε αυτήν την συναλληλία». Μίλησε, ακόμη, για το έργο που ετοιμάζει η Εκκλησία στο Σχιστό και για την αξιοποίησή του προς όφελος του λαού.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της δομής, ενώ αμέσως μετά προσκύνησε στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Δάφνης. Παρέστησαν ο μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, διευθυντής του Γραφείου Εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο μητροπολίτης Κρήνης Κύριλλος, ο δήμαρχος Δάφνης - Υμηττού, Αναστάσιος Μπινίσκος, βουλευτές, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που χρηματοδότησε το έργο, κληρικοί και πιστοί. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και ο αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.

Την ακολουθία του αγιασμού τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, ενώ ο προϊστάμενος του ναού, αρχιμανδρίτης Μάξιμος Μητράρας, αναφέρθηκε στη δομή και στις ανάγκες που θα καλύπτει και ευχαρίστησε όσους συνετέλεσαν ώστε να ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο. Χαιρετισμό απηύθυναν, ακόμη, ο δήμαρχος και ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Σπυρίδων Αλεξόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ