ΚΑΙΡΟΣ

Ιερείς με πολιτικά και εργασία, η απάντηση στο «5-1»;

Η απόφαση της Κυβέρνησης να περιορίσει δραστικά τις προσλήψεις στον Δημόσιο Τομέα, με την εφαρμογή της πολιτικής της μίας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεων, και ως εκ τούτου οι περιορισμένες δυνατότητες ένταξης νέων κληρικών στο μισθολόγιο, φαίνεται πως αναγκάζουν την Αρχιεπισκοπή Αθηνών να εξετάσει τη δυνατότητα να επιτρέπει – αν όχι να προτρέπει - στους νέους κληρικούς που θα χειροτονηθούν να ασκούν το επάγγελμα που είχαν ως λαϊκοί και να φορούν την λαϊκή (πολιτική) περιβολή κατά την ώρα της εργασίας.

Ήδη για το ενδεχόμενο αυτό ενημερώθηκαν από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την περασμένη Παρασκευή, περίπου 25 υποψήφιοι κληρικοί σε σύναξη που πραγματοποιήθηκε σε κτίριο της Αρχιεπισκοπής στην Πλάκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Γαβριήλ Παπανικολάου φέρεται να ενημέρωσε αρχικά τους υποψηφίους κληρικούς για την ρύθμιση του «5-1» εξηγώντας ότι αυτή αφορά το σύνολο του Δημοσίου και δεν θα εφαρμόζεται σε κάθε επιμέρους υπηρεσία του στενότερου ή ευρύτερου Δημοσίου Τομέα ή στα ΝΠΔΔ.

Αυτή άλλωστε ήταν και η ενημέρωση που είχε η αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου όταν επισκέφθηκε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση προκειμένου να του επιδώσει την απόφαση της Ιεραρχίας με την οποία ζητά 300 θέσεις κληρικών για το τρέχον έτος.

Στο πλαίσιο της εσωτερικής κατανομής αυτών των μισθοδοτούμενων θέσεων – εφόσον βέβαια η Κυβέρνηση τις αποδώσει στην Εκκλησία της Ελλάδος – τότε στην Αρχιεπισκοπή αντιστοιχούν 10 θέσεις νέων κληρικών. Όμως όπως φέρεται να είπε ο π.Γαβριήλ οι υποψήφιοι προς χειροτονία αγγίζουν τους 40.

Έτσι, συνέχισε ο Πρωτοσύγκελος, εφόσον υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν τον ζήλο να γίνουν κληρικοί και έχουν κάποια εργασία θα μπορούσαν κατ’ οικονομία να συνεχίσουν να την ασκούν μέχρι να τελειώσει η ισχύς του μέτρου οπότε τότε θα ενταχθούν κανονικά στο μισθολόγιο. Στο πλαίσιο αυτό εφόσον το επιτρέπει η φύση του επαγγέλματος που σήμερα ασκούν θα μπορούν μετά την χειροτονία τους να φορούν τα ράσα ή αν δεν επιτρέπεται για λόγους πρακτικούς ή από τον κανονισμό της εργασίας θα γίνεται η εξαίρεση να φορούν λαϊκή (πολιτική) περιβολή.

Μάλιστα έφερε και δύο παραδείγματα κληρικών που ο ένας εργάζεται σε ιδιωτική τράπεζα και ο άλλος ως ταχυδρόμος και μετά την εργασία τους ασκούν τα εφημεριακά καθήκοντά τους.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε αρχικά έκπληξη στους παριστάμενους υποψηφίους κληρικούς ωστόσο αρκετοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν την επιθυμία να χειροτονηθούν έστω και χωρίς διορισμό.
Ακολούθως στους υποψηφίους απευθύνθηκε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ο οποίος επανέλαβε όσα είχε πει ο Πρωτοσύγκελος σημειώνοντας ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και η Αρχιεπισκοπή θα εξετάσει αν μπορεί ένας υποψήφιος να συνεχίσει και μετά την χειροτονία του να ασκεί το επάγγελμα που έχει σήμερα ως λαϊκός και φυσικά αν θα μπορεί να φοράει λαϊκή περιβολή ή τα ράσα του. Κατά τις ίδιες πηγές ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να εξέφρασε την άποψη, μιλώντας προς τους υποψηφίους κληρικούς, ότι όσοι χειροτονούνται κατευθείαν, χωρίς προηγουμένως να έχουν εργαστεί, «είναι λίγο καλομαθημένοι».

Εσείς γνωρίζετε, συνέχισε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Ιερώνυμος, ότι κάποια ώρα – στις 8 ή στις 9 – πρέπει να είστε στη δουλειά σας. «Φανταστείτε να εφαρμοστεί το ωράριο στους κληρικούς, τι αντιδράσεις θα υπάρξουν» φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος και χαρακτήρισε σημαντική την εμπειρία της εργασίας πριν κάποιος γίνει κληρικός. Υπενθύμισε μάλιστα ότι και ο ίδιος είχε εργαστεί ως καθηγητής ενώ έφερε ως παράδειγμα και τον στενό συνεργάτη του π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, ο οποίος είχε εργαστεί ως γιατρός πριν χειροτονηθεί κληρικός.

Πάντως αν η πρόταση του Αρχιεπισκόπου εφαρμοστεί θα είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες που μαζικά κληρικοί θα ασκούν κάποιο επάγγελμα για τον «άρτον τον επιούσιον» ενώ θα έχουν τη δυνατότητα για πρακτικούς λόγους να είναι ενδεδυμένοι με λαϊκή (πολιτική) περιβολή.
Πηγή: Νίκος Παπαχρήστου