ΚΑΙΡΟΣ

Η παραδοσιακή «Hortopita» ταξιδεύει σε Food Festival στο Λονδίνο

«Η πίτα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έδεσμα, αναγνωρίσιμο από όλους. Μεγαλώσαμε όλοι με τη χορτόπιτα», δήλωσε η Βούλα Πατουλίδου

Hortopita (χορτόπιτα) με μυρώνια, τσουκνίδα και λάπατα, τυρί φέτα, αυγό και ελαιόλαδο σε τραγανό φύλλο από σκληρό αλεύρι θα σερβίρει σε λίγες μέρες ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης στο Food Festival του περιοδικού National Geographic Traveler στο Λονδίνο.

Κουβαλώντας μνήμες από την παράδοση του τόπου και μυρωδιές από φούρνους και κουζίνες αγροτικών σπιτιών, η hortopita θα προσπαθήσει να κερδίσει τη γεύση των Άγγλων που έτσι κι αλλιώς λατρεύουν τις τάρτες.

Με τη μορφή της «κλειστής τάρτας», το συγκεκριμένο έδεσμα - σνακ θα παρουσιαστεί στην καρδιά της πρωτεύουσας της Αγγλίας, συνδυάζοντας την υψηλή διατροφική αξία των χόρτων της ελληνικής υπαίθρου, τη φέτα που είναι ο βασικός πρωταγωνιστής της πασίγνωστης χωριάτικης σαλάτας και το ιδιαίτερο φύλλο που πρέπει να ανοιχτεί με τέχνη για να γίνει λεπτό και αραχνοΰφαντο προτού υποδεχτεί το ελαιόλαδο.

«Η πίτα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έδεσμα, αναγνωρίσιμο από όλους. Μεγαλώσαμε όλοι με τη χορτόπιτα, εκείνη με τον κόθρο γύρω γύρω, το περίτεχνο δίπλωμα του φύλλου στην άκρη του ταψιού. Τη βρίσκουμε παντού. Άλλωστε το μεγαλύτερο κομμάτι της Ελλάδας είναι η επαρχία της.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που την επιλέξαμε φέτος για να παρουσιαστεί στο Food Festival, ως εναλλακτική πρόταση μάλιστα στην ιταλική πίτσα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε και η ελληνική χορτόπιτα να γίνει περισσότερο γνωστή» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Από την πλευρά του ο σεφ και καθηγητής γαστρονομίας Γιώργος Παλησίδης που θα «ανοίξει φύλλο» στο Λονδίνο, τονίζει ότι «οι ελληνικές πίτες ήταν μια μορφή μαγειρικής οικονομίας καθώς υλικά της κουζίνας που περισσεύουν ή βρίσκονται σε αφθονία στη φύση όπως τα άγρια χόρτα γίνονται εξαιρετικά εδέσματα που μπορούν να σερβιριστούν είτε κρύα είτε ζεστά».

Ο ίδιος αναφέρει ότι μια πίτα μπορεί να διατηρηθεί μερικές ώρες εκτός ψυγείου, μερικές μέρες στο ψυγείο ή μερικές εβδομάδες στην κατάψυξη ενώ συνδυάζει το ψωμί και τη σαλάτα, είναι εύκολη στη μεταφορά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Πάνω από 250 συνταγές για ελληνικές πίτες

«Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πάνω 250 συνταγές για ελληνικές πίτες σύμφωνα με καταγραφή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του καθηγητή Γεώργιου Μπόσκου, ενώ κάθε τόπος έχει τη δική του παραδοσιακή πίτα και υπάρχουν πίτες που συνδέονται με γιορτές και έθιμα όπως τα Χριστούγεννα και ο γάμος» λέει ο κ. Παλησίδης.

Μιλώντας, παράλληλα, για τα συστατικά που έχει μια hortopita, όπως αυτή που θα σερβίρει ο Οργανισμός Τουρισμού στο Λονδίνο, σημειώνει ότι τα άγρια χόρτα έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία γιατί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, βιταμίνες όπως το φολικό οξύ αλλά και φυσικά αντιοξειδωτικά.

Επιπλέον, η μεγάλη ποικιλία αυτοφυών χόρτων στην Ελλάδα αφενός δημιουργεί μια τοπική διατροφική παράδοση αφετέρου προσδίδει μια ιδιαιτερότητα στη γεύση ενός φαγητού που μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό ή βραδινό.

Όσο για τον τρόπο παρασκευής της χορτόπιτας στο φεστιβάλ του National Geographic Traveler που θα γίνει στις 15 και 16 Ιουλίου, επισημαίνει ότι το φύλλο θα φτιαχτεί από σκληρό αλεύρι και θα «δροσιστεί» με ελαιόλαδο από την ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης, τα χόρτα θα τσιγαριστούν μαζί με μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι και τα μυρωδικά θα μπουν ψιλοκομμένα στο τέλος ώστε η γέμιση, μαζί με το τυρί, να κλειστούν με μεράκι στο τραγανό φύλλο.

Συμβουλές για τη «σωστή» Θεσσαλονικιώτικη χορτόπιτα

Παρουσιάζοντας οδηγίες για την παρασκευή της Θεσσαλονικιώτικης χορτόπιτας, συνιστά να χρησιμοποιείται σκληρό σιτάρι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, να επιλέγονται μυρωδικά και χόρτα που κόπηκαν το τελευταίο 24ωρο και να γίνεται η πίτα χοντρή με μπόλικη γέμιση, τραγανή εξωτερικά και ζουμερή στη γέμιση.

Εκτός από τη hortopita που θα είναι και το σήμα κατατεθέν της φετινής παρουσίας του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης στη διοργάνωση, η πόλη θα σερβίρει και μια σειρά από άλλα εδέσματα (κουλούρι, αυγά, γύρο κ.α.), δικαιολογώντας επάξια τον τίτλο της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικής πρωτεύουσας και μέλους του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της UNESCO.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ