Tης Πηνελόπης Γκαλιου
«Μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα αυτό είναι μία διαρκής διαδικασία». Η φράση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις παρασκηνιακές συζητήσεις που φέρνουν πιο κοντά περαιτέρω αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πέραν της παραίτησης του Μιλτιάδη Βαβριτσιώτη από το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Μία φράση, την οποία οι γνωρίζοντες το κλίμα στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου την εκλαμβάνουν ως ένα μήνυμα σε συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης, τα οποία εκτιμάται ότι με πράξεις ή παραλήψεις τους δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν με επάρκεια στα καθήκοντα που ανέλαβαν στη νέα -μόλις δύο μηνών- κυβέρνηση.
Το «σήμα» δόθηκε με την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- υπήρξε αντικείμενο επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του πρώην Υπουργού εντός του Σαββατοκύριακου, όπως και η αντικατάστασή του από τον Χρήστο Στυλιανίδη, η οποία ανακοινώθηκε με διαφορά λίγων λεπτών, μετά την ανακοίνωση παραίτησης του κ. Βαρβιτσιώτη, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός σήμερα θα βρίσκεται στο Στρασβούργο, όπου θα συναντήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προκειμένου να συζητήσει και να διεκδικήσει επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση της Ελλάδας μετά την καταστροφική θεομηνία, η ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας σε σχέση με το κυβερνητικό σχήμα, μετατίθεται τις επόμενες μέρες, από Τετάρτη και μετά.
Τα σενάρια που συζητούνται από πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, είναι πως ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να κλείσει το θέμα ενός «μίνι» ανασχηματισμού, πριν το ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιήσει την αναβληθείσα – λόγω των καταστροφών- ομιλία του και συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ.
Ένα ορόσημο, κατά το οποίο οι υποστηρικτές αυτής της κίνησης εκτιμούν ότι πρέπει να σταλεί και ένα σαφές μήνυμα “επανεκκίνησης” για την κυβέρνηση, μετά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας της. Μήνυμα που, κατά τις ίδιες πηγές, θα είναι περισσότερο σαφές και ξεκάθαρο εφόσον συνοδευτεί και από τις απαραίτητες αλλαγές σε πρόσωπα που δεν εξέπεμψαν τα επιδιωκόμενα μηνύματα ούτε με τις πράξεις ούτε με τις ενδεχόμενες παραλείψεις τους.
Ένα εναλλακτικό σενάριο, που συζητείται παρασκηνιακά, είναι οι όποιες κινήσεις αλλαγών θα μπορούσαν να γίνουν μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δηλαδή μετά τις 22 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, εκτιμάται ότι μία τέτοια καθυστέρηση, εφόσον οι αλλαγές έχουν αποφασιστεί, θα παρατείνει απλώς μία αμήχανη ενδοκυβενρητική κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση το «προνόμιο» και η απόφαση ενός ανασχηματισμού ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν έχει πει ακόμη την “τελευταία λέξη”. Εξάλλου, όσοι γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του, ξέρουν πολύ καλά ότι ο Κυριάκος Μμητσοτάκης δεν συνηθίζει να παίρνει εν θερμώ αποφάσεις.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.