Ο EMA είναι η κοινοτική ρυθμιστική Αρχή που διασφαλίζει πως τα φάρμακα που διατίθενται στους περίπου 500 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κατάλληλα και ασφαλή. Η έδρα της υπηρεσίας είναι το Λονδίνο, όμως κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να μετακινηθεί εκτός Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ολοκλήρωση του Brexit.
Η φιλοξενία της έδρας του EMA αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη στην οικοδέσποινα πόλη. Η υπηρεσία απασχολεί σχεδόν 900 εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται από την Ε.Ε., και νοικιάζει ευρύχωρες εγκαταστάσεις ώστε να στεγάσει τις εργασίες της.
Μεγάλα είναι τα κέρδη και για τις τοπικές επιχειρήσεις. Ο EMA προσκαλεί κάθε χρόνο χιλιάδες επιστήμονες, ενισχύοντας τον συνεδριακό τουρισμό και φέρνοντας πελάτες σε ξενοδοχεία και όλο τον κλάδο της εστίασης.
Η Ελλάδα φυσικά δεν είναι η μοναδική διεκδικήτρια. Ήδη, η Σουηδία, η Δανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για να φιλοξενήσουν την έδρα της υπηρεσίας σε περίπτωση που υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Δανία έχει το πλεονέκτημα πως η πρωτεύουσα Κοπεγχάγη ήδη φιλοξενεί την ευρωπαϊκή έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ των «Financial Times», περίπου το 50% του προσωπικού του EMA μπορεί να παραιτηθεί εάν η έδρα μεταφερθεί σε πόλη όπου δεν θέλουν να ζήσουν.
Σύμφωνα ωστόσο με διπλωματική πηγή, η Αθήνα εκτιμά πως έχει σοβαρή πιθανότητα να κερδίσει τον EMA, παρά το μεγάλο ανταγωνισμό.
Ακόμα πάντως δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο παραμονής του EMA στη Βρετανία. Η εθνική φαρμακευτική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τεράστια συνεισφορά στο συνολικό έργο της Υπηρεσίας. Επιπλέον, το Λονδίνο εν γένει θεωρείται μία πολύ εύκολα προσβάσιμη πόλη για συνέδρια και ερευνητικές επισκέψεις.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.