Κλείσιμο

Η ανάρτηση Ολλανδού ερευνητή για τους σεισμούς στην Ελλάδα - Είχε προβλέψει τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία

Eρωτηθείς δε, αν ένας τόσο μεγάλος σεισμός μπορεί να «δώσει» τσουνάμι στην περιοχή, αναφέρει χαρακτηριστικά "οπωσδήποτε!"

Στο Ελληνικό ή Αιγιακό τόξο, την πλέον σεισμογενή περιοχή της χώρας που στο παρελθόν έχει δώσει φονικούς και καταστροφικούς σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ, εστιάζει σε ανάρτησή του ο Ολλανδός ερευνητής Φρανκ Χούγκερμπετς.

Σε ανάρτησή του στο X ο αμφιλεγόμενος ερευνητής αναφέρει ότι παρατηρεί μέτρια σεισμική δραστηριότητα στα άκρα του ελληνικού τόξου, και συγκεκριμένα από τα νοτιοδυτικά της Κρήτης ενώ φθάνει μέχρι και ανοιχτά της Κύπρου. Μάλιστα, ο ερευνητής κάνει και αναφορά στον μεγάλο σεισμό που είχε γίνει το 365 μ.Χ. νοτιοδυτικά της Κρήτης με μέγεθος 8,6 Ρίχτερ θέλοντας να καταδείξει τα μεγέθη που μπορεί να δώσει το Ελληνικό τόξο.

Ο Ολλανδός ερευνητής το Φεβρουάριο του 2023 είχε προβλέψει τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στη Νότια Τουρκία και τη Συρία – ακολούθησε και δεύτερος μεγέθους 7,7 Ρίχτερ- που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.

Όσον αφορά την ανάρτησή του για την Ελλάδα ο Φρανκ Χούγκερμπετς, εξηγεί ότι ο σεισμός νοτιοδυτικά της Κρήτης το 365 μ.Χ. έγινε με την ανατολή του ήλιου και ενώ κορυφώνονταν πλανητικές κινήσεις σε συνδυασμό και με πανσέληνο.

Eρωτηθείς δε, αν ένας τόσο μεγάλος σεισμός μπορεί να «δώσει» τσουνάμι στην περιοχή, αναφέρει χαρακτηριστικά «οπωσδήποτε! Το 365 (μ.Χ) ένα μεγάλο τσουνάμι κατέστρεψε τις παράκτιες περιοχές στην ανατολική και νότια Μεσόγειο, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, ιδιαίτερα τη Λιβύη, την Αλεξάνδρεια και το δέλτα του Νείλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλοία πετάχτηκαν 3 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα».

Τι είναι το Ελληνικό τόξο

Το Ελληνικό τόξο ή το Αιγιακό τόξο είναι μια τοξοειδής οροσειρά του νότιου Αιγαίου Πελάγους που βρίσκεται στο νότιο όριο της πλάκας του Αιγαίου. Γεωλογικά προκύπτει από την βύθιση της αφρικανικής πλάκας πιάτου κάτω από αυτό. Η ζώνη βύθισης, που ονομάζεται Ελληνική τάφρος, τρέχει παράλληλα προς τη νότια πλευρά του. Η πλάκα του Αιγαίου, μια μικροπλάκα, θεωρείται συχνά μέρος της Ευρασιατικής Πλάκας από την οποία βρίσκεται στη διαδικασία απόκλισης. Το ίδιο το τόξο είναι κυρίως θαλάσσιο, οι βουνοκορφές εμφανίζονται ως τα νησιά στο Ιόνιο Πέλαγος, την Κρήτη, ή στην ομάδα των Δωδεκανήσων. Περιλαμβάνει σε ηπειρωτικό έδαφος την Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στη Ρόδο, και στη νότια ακτή της Ανατολίας, περιλαμβάνοντας έτσι τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία.

Πηγή: skai.gr