H δολοφονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη έγινε θεατρική παράσταση - ντοκουμέντο για τον εκφοβισμό

Η παράστασης «801,5 m» ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, ενώ οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις, δεν είναι καθόλου συμπτωματική

  Ένας 20χρονος φοιτητής από την Κρήτη, που σπουδάζει στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, εξαφανίζεται. Μετά από περίπου 40 ημέρες εντοπίζεται νεκρός, με τραύματα από μαχαίρι. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι για καιρό πριν από τον θάνατό του, βίωνε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις στη σχολή του, αφού ήταν θύμα σωματικής και λεκτικής βίας από συμφοιτητές του, μεταξύ των οποίων και συντοπίτες του με έντονη παραβατική συμπεριφορά.

Πρόκειται για την υπόθεση της παράστασης «801,5 m» που έρχεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις, δεν είναι καθόλου συμπτωματική. Στην πραγματικότητα είναι δραματοποιημένη και μπλεγμένη με στοιχεία μυθοπλασίας η ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη, σε μία παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο.

θεταρο

«Ασχολούμαι εδώ και αρκετά χρόνια με το θεατρικό είδος που ονομάζεται "θέατρο ντοκουμέντο", το οποίο είναι παραστάσεις που παίρνουν αφορμή από ένα σύγχρονο κοινωνικό ή πολιτικό ζήτημα και ουσιαστικά το θεματοποιούν», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χάρης Πεχλιβανίδης, που υπογράφει τη σκηνοθεσία, αλλά και τη σύλληψη της ιδέας για τη συγκεκριμένη παράσταση.

Ο Θεσσαλονικιός ηθοποιός και σκηνοθέτης, από το 2021 που ανέλαβε τα καθήκοντα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και εγκαταστάθηκε στην πόλη αυτή της Ηπείρου, ταυτίστηκε ακόμη περισσότερο με την υπόθεση του τραγικού θανάτου που συγκλόνισε τη χώρα το 2015.

«Ερχόμενος στα Γιάννενα, το ένιωθα σαν χρέος να ασχοληθώ με το θέμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, με αυτόν τον άνθρωπο ο οποίος έφυγε τόσο άδικα και για το τίποτα από τη ζωή. Στο μεταξύ, επειδή η σορός του βρέθηκε στον παραλίμνιο δρόμο, σε ένα σημείο από το οποίο περνάει συνεχώς κόσμος και μία διαδρομή που ήταν μέσα και στη δική μου καθημερινότητα, επανέρχονταν συνέχεια στο μυαλό μου», λέει ο κ. Πεχλιβανίδης.

θεατρο

Τονίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, από την ανακοίνωση της εξαφάνισης του άτυχου φοιτητή βγήκαν κατευθείαν στους δρόμους, άρχισαν να ψάχνουν και γενικώς είναι πάρα πολύ συνδεδεμένοι με την υπόθεση. Παραδέχεται, ωστόσο, πως «όπως και να 'χει, είναι μια υπόθεση που την έχουμε αφήσει πίσω, την έχουμε κρύψει κάτω από το χαλάκι». «Επειδή λοιπόν το θέατρο έχει τη δυνατότητα να τα βγάζει τα πράγματα ξανά στην επιφάνεια, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την υπόθεση και να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Βαγγέλη. Ουσιαστικά όμως, μέσω αυτής, θεματοποιούμε και ένα τεράστιο ζήτημα, αυτό του bullying, δηλαδή του εκφοβισμού, είτε είναι κοινωνικός είτε σχολικός, αφού συνεχώς έχουμε νέα περιστατικά επιθέσεων μεταξύ νεαρών και αυτό δεν σταματάει ποτέ», υπογράμμισε.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συνομίλησε, μάλιστα, τηλεφωνικά με τους γονείς του αδικοχαμένου νέου, οι οποίοι ευχαρίστησαν την ομάδα που διατηρεί ζωντανή τη μνήμη του γιου τους. Ο ίδιος, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη επικοινωνία «μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της επαγγελματικής μου ζωής».

Στην παράσταση οι θεατές θα δούνε πέντε ηθοποιούς, που έχουν αναλάβει τον ρόλο του Βαγγέλη, τον ρόλο μιας δημοσιογράφου και τρεις …«φίλους» του θύματος -«εντός πολλών εισαγωγικών», όπως είπε ο κ. Πεχλιβανίδης. «Η παράσταση έχει αρκετά μυθοπλαστικά στοιχεία και αρκετά στοιχεία ντοκουμέντων, δηλαδή δεν είναι όλα αμιγώς πραγματικά. Οπότε εφηύραμε ρόλους για να χτίσουμε μία καινούργια ιστορία, μέσα στην οποία υπάρχει η ιστορία του Βαγγέλη», εξήγησε ο σκηνοθέτης.

Μετά από μία σειρά 20 παραστάσεων που δόθηκαν στα Ιωάννινα με πολύ θετική ανταπόκριση του κοινού, η παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο «801,5 m» της Κεντρικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, έρχεται στο τέλος του μήνα στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ και συγκεκριμένα από Τετάρτη 31/5 έως Παρασκευή 2/6 στις 21:15, ενώ την Κυριακή 4/6 θα δοθούν δύο παραστάσεις στις 19:00 & 21:15.

Πηγή: skai.gr