ΚΑΙΡΟΣ

Guardian - 16 Σεπτεμβρίου 1922: «Η Σμύρνη καταστράφηκε - Τρομακτικές αναφορές για τουρκικές θηριωδίες» 

Ο Guardian -με αφορμή την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη»- ανέσυρε από το αρχείο του και αναδημοσίευσε άρθρο του 1922, όπου περιέγραφε τα δραματικά γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνης

Η  διεθνής προβολή της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη» – εχθές προβλήθηκε σε αίθουσα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης -  έχει τραβήξει το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων ΜΜΕ, τόσο για το καλλιτεχνικό όσο και το ιστορικό της κομμάτι. 

Ο βρετανικός Guardian – με αφορμή την ταινία – ανέσυρε από το αρχείο του και αναδημοσίευσε άρθρο του 1922, όπου περιέγραφε τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην καταστροφή της Σμύρνης, προκαλώντας την οργή της Αγκύρας. 

«Η Σμύρνη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς» είναι ο τίτλος του κειμένου του ανταποκριτή της εφημερίδας στις 16 Σεπτεμβρίου του 1922. 

Σε σημείο του κειμένου αναφέρει: «Η φωτιά ξεκίνησε με πετρέλαιο χθες το μεσημέρι από τουρκικά τακτικά στρατεύματα με σκοπό να κρύψουν τα πτώματα των σφαγιασθέντων (Ελλήνων και Αρμενίων) το προηγούμενο βράδυ – υπολογίζονται σε πάνω από χίλιους». 

Αλλού γράφει: « Έχουμε τρομακτικές αναφορές για τουρκικές θηριωδίες στη Σμύρνη… Οι Τούρκοι πυρπόλησαν τις αρμενικές και τις ελληνικές συνοικίες και το American Girls’ Collegiate Institute, καθώς και το Ευαγγελικό Κολλέγιο και το Γαλλικό Κολέγιο St Joseph.

Η δεσποινίς Minnie Mills, η διευθύντρια του Κολλεγίου Θηλέων , είδε έναν Τούρκο αξιωματικό να κουβαλάει ένα δοχείο πετρελαίου κοντά στο κτίριο, το οποίο στη συνέχεια πυρπολήθηκε. Τα κορίτσια του κολεγίου -  μαζί με 1.300 πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο στο κολλέγιο εντός του εδάφους του κολεγίου -  έπεσαν στα χέρια των Τούρκων προσπαθώντας να διαφύγουν.

Ο Αρμένιος αρχιεπίσκοπος και ο Έλληνας Χρυσόστομος δολοφονήθηκαν. 

Χθες το βράδυ οι φλόγες από τα φλεγόμενα σπίτια φώτισαν όλη την πόλη. Στην αποβάθρα του λιμανιού, στο μισοσκόταδο, χιλιάδες πρόσφυγες ήταν στριμωγμένοι κλαίγοντας ή προσεύχονταν γονατιστοί.

 Η μόνη συμμαχική βοήθεια που δόθηκε ήταν να φωτίζουν με τους προβολείς των θωρηκτών   τις μάζες των προσφύγων, για να τους σώσουν από τις θηριωδίες των Τούρκων στο σκοτάδι». 

Η βρετανική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της αναδημοσιεύει και άλλα τηλεγραφήματα και μαρτυρίες από την καταστροφή της Σμύρνης αλλα΄και το τι έγινε τις επόμενες ημέρες. 

Η ταινία της Μιμής Ντενίση θα προβληθεί σε 700 κινηματογράφους των ΗΠΑ όπως και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η διεθνής απήχησή της έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, που κάνει λόγο για «ελληνική προπαγάνδα» και  «σχέδιο του "εισβολέα" να παρουσιάσει τα ιστορικά γεγονότα ως γενοκτονία». 

Πηγή: skai.gr