Κλείσιμο

«Γολγοθάς» οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μεταφοράς – Αντιδράσεις Χατζηδάκη - Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε τον πίνακα με τα στατιστικά στοιχεία των απεργιών 

Χωρίς Μετρό θα μείνει και την Τρίτη 22 Ιανουαρίου η πρωτεύουσα, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν και νέα 24ωρη απεργία. Παράλληλα, στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τρίτη ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ), τραμ και λεωφορεία της ΕΘΕΛ, ενώ στάση εργασίας 11 το πρωί με 4 το απόγευμα θα κάνουν τα τρόλεϊ.

Την Πέμπτη τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και γενική συνέλευση από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Σήμερα, Δευτέρα, η πρωτεύουσα είναι χωρίς μετρό (για 5η συνεχόμενη ημέρα), ενώ στις 4 το απόγευμα σταμάτησαν ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ.

Η διοίκηση της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία.

Στο μεταξύ, την πάγια θέση του
ότι δεν μπορεί να γίνει καμιά εξαίρεση από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου επανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων των εργαζόμενων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, μόνο μία μειοψηφία απεργεί ενώ υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι οι οποίοι πληρώνονται κανονικά τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Όπως ανέφερε, στις 17 Ιανουαρίου το ποσοστό των εργαζομένων που απείργησε στο μετρό ανήλθε στο 33% ενώ την επόμενη μέρα που απεργούσαν όλα τα μέσα των αστικών συγκοινωνιών, συμμετείχε το 48% των εργαζόμενων στο μετρό, το 44% των εργαζόμενων του ΗΣΑΠ και μόλις το 4% των εργαζόμενων στο τραμ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ακόμη χαμηλότερα ήταν τα ποσοστά των εργαζόμενων στο μετρό που απείργησαν στις 19 και 20 Ιανουαρίου τα οποία και ανήλθαν σε 16 και σε 14% αντίστοιχα.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα ερευνηθούν τα στοιχεία αυτά κι αν υπάρχει λόγος θα γίνει αναφορά στη δικαιοσύνη και τροποποίηση του νόμου.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ


Για «απειλές» του υπουργού Μεταφορών ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «με την στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φανερώνουν για μια ακόμη φορά τον ολισθηρό δρόμο της μνημονιακής τρικομματικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «την ίδια στιγμή που οι μεταφορές σε όλα τα επίπεδα με την ακολουθούμενη πολιτική σταδιακά συρρικνώνονται και διαλύονται, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ασκείται σε δηλώσεις καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα με σκοπό να αποκρύψει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε αυτές».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει «στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για αξιοπρεπή διαβίωση σε καιρούς κρίσης, σε συνδυασμό με ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο για τις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, που θα εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με σεβασμό στο περιβάλλον».
Πηγή: skai.gr