Κλείσιμο

Πόρισμα του Συνήγορου για το γηροκομείο στον Κορυδαλλό: «Υπάρχουν τρόφιμοι που φαίνεται να αγνοούνται»

Στο πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη αναφέρεται ότι 56 ηλικιωμένοι ζούσαν - την ημέρα της αυτοψίας - σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες - Με ποινικό μητρώο ο νέος ιδιοκτήτης 

Παρά τις πολλαπλές εκθέσεις αυτοψίας της Περιφέρειας Αττικής στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Κορυδαλλό την τελευταία πενταετία – οι οποίες κατέγραφαν σωρεία παραβάσεων και κακές και επικίνδυνες για τους ηλικιωμένους συνθήκες διαβίωσης - και την απόφαση για σφράγιση της μονάδας από τον Σεπτέμβριο του 2020, αυτή συνέχιζε απρόσκοπτα τη λειτουργία της έως και πριν από λίγες ημέρες, οπότε και παρενέβη η αστυνομία.

Η αποκάλυψη για το γηροκομείο «κολαστήριο» ξεκίνησε όταν ο Συνήγορος του Πολίτη, έπειτα από καταγγελία πολίτη για τις κακές συνθήκες διαβίωσης στη μονάδα, παρέστη σε αιφνίδια αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας στις 22 Νοεμβρίου 2022.

Οπως διαπιστώθηκε και αναφέρεται στο πόρισμα που συνέταξε ο Συνήγορος –το οποίο έχει στη διάθεσή της η «Κ»– την ημέρα της αυτοψίας στη μονάδα φιλοξενούνταν 56 άνθρωποι, χωρίς άδεια λειτουργίας και σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες.

Βρώμικοι, ακίνητοι και υποσιτισμένοι

Οι τρόφιμοι ήταν ατημέλητοι και απεριποίητοι και φορούσαν βρώμικα ρούχα τα οποία δεν ήταν δικά τους. Στη μονάδα όταν γινόταν εισαγωγή κρατούνταν όλα τα ρούχα, τα οποία τοποθετούνταν σε ντουλάπα και μοιράζονταν τυχαία.

Ολοι οι τρόφιμοι ήταν ακίνητοι, δεν μιλούσαν και δεν επικοινωνούσαν, ενώ πουθενά δεν υπήρχε κάποιου είδους στοιχείο απασχόλησης ή διασκέδασης όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο, βιβλίο ή κάποιο επιτραπέζιο.

Η ατμόσφαιρα στον χώρο ήταν αποπνικτική, μύριζε ούρα και στα κρεβάτια τα στρώματα ήταν πολύ λεπτά και με βρώμικα κλινοσκεπάσματα. 

Οι τρόφιμοι ήταν καταβεβλημένοι, αδύναμοι με πολύ χαμηλό δείκτη μάζας σώματος, αποτέλεσμα υποσιτισμού. Κάποιοι είχαν δερματικές αλλοιώσεις και άλλοι φαίνονταν να πονούν (φώναζαν ζητώντας βοήθεια) ωστόσο δεν υπήρχε ιατρικός φάκελος για κανέναν, ούτε κάποιο αρχείο εξετάσεων. Ο φερόμενος ως γιατρός δικαιολόγησε την απουσία των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων «επειδή δίδονταν στους συγγενείς».

«Τρόφιμοι φαίνεται να αγνοούνται»

Παράλληλα, ενώ γίνονταν καινούργιες εισαγωγές ηλικιωμένων, τα στοιχεία τους δεν καταγράφονταν πουθενά και δεν υπήρχαν οργανωμένοι ατομικοί φάκελοι. Μάλιστα κάποιοι τρόφιμοι που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενο έλεγχο, βρέθηκαν να απουσιάζουν χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο για το πού πήγαν εφόσον δεν υπήρχε ούτε εξιτήριο αλλά ούτε και πιστοποιητικό θανάτου.

 Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο πόρισμα, «υπάρχουν τρόφιμοι που φαίνεται να αγνοούνται».

Με ποινικό μητρώο ο νέος ιδιοκτήτης 

Οι άθλιες συνθήκες που περιγράφονται είναι ασφαλώς σοκαριστικές. 

Όμως το πλέον σοκαριστικό το οποίο προκύπτει από το πόρισμα του Συνηγόρου, είναι ότι ενώ όλα αυτά που περιγράφονται έχουν εντοπιστεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια και έχει δοθεί εντολή σφράγισης και μεταφοράς των ηλικιωμένων σε άλλες μονάδες, η μονάδα συνέχιζε να λειτουργεί και μάλιστα να δέχεται και καινούργιες εισαγωγές. 

Στο μεταξύ, στα τέλη του 2021 η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων –και ενώ εναντίον της εκκρεμούσαν αποφάσεις σφράγισης– μεταβιβάστηκε σε νέο ιδιοκτήτη ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», έχει επιβαρυμένο ποινικό μητρώο.

Η μονάδα δεχόταν νέες εισαγωγές και παράλληλα ο νέος της ιδιοκτήτης υπέβαλλε αίτηση άδειας ίδρυσης ΜΦΗ (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων), η οποία απορρίφθηκε από την Περιφέρεια, μια ημέρα πριν από τη διενέργεια της τελευταίας αυτοψίας με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Πηγή: kathimerini.gr