ΚΑΙΡΟΣ

Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ: Πώς ο Ερντογάν κατάφερε και πάλι να διχάσει τους Ευρωπαίους

Την κοινή επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Τουρκία, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων Βρυξελλών–Άγκυρας, η οποία και επισκιάστηκε από το περίφημο sofagate σχολίασε, μιλώντας στο Politico ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Την ημέρα της επίσκεψης στην Άγκυρα, το Politico, φιλοξένησε εκτενή συνέντευξη του καθηγητή Παγουλάτου με αφορμή έκθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο «Τουρκία: ένας προβληματικός εταίρος;» ο οποίος και επεσήμανε τον κίνδυνο, ο Ερντογάν να καταφέρει μία ακόμα φορά να διχάσει τους Ευρωπαίους.

Η 49 σελίδων έκθεση, του ΕΛΙΑΜΕΠ συνοδεύεται από 2 επεξηγηματικούς χάρτες και συνιστά μια συνολική καταγραφή, στηριγμένη στα πραγματικά δεδομένα και σε επίσημες διεθνείς πηγές, της επιθετικής συμπεριφοράς, των παραβιάσεων της διεθνούς νομιμότητας και της καταπάτησης των αρχών του δημοκρατικού κράτους δικαίου από το σημερινό καθεστώς Ερντογάν της Τουρκίας.

Ο Florian Eder σχολίασε ότι η έκθεση “θα ήταν ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για τους Προέδρους της ΕΕ κατά την επίσκεψή τους στον Ερντογάν, γιατί περιλαμβάνει κάθε τομέα όπου η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι γείτονες της Τουρκίας έχουν προβλήματα μαζί της.”

Η κεντρική παρουσία του ΕΛΙΑΜΕΠ στο Politico έτυχε θερμής υποδοχής στις Βρυξέλλες ενώ ο κ. Παγουλάτος, παρουσίασε το πρόβλημα Τουρκία ως ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό, ενσωματώνοντας τις εθνικές θέσεις σε μια λογική συμφέροντος και αρχών της ΕΕ.

Ερωτώμενος τι θα πρέπει να αποφύγουν οι δύο Πρόεδροι της ΕΕ, απάντησε ότι θα πρέπει «να αποφύγουν να προβούν σε δεσμεύσεις που να μην εξαρτώνται πλήρως από τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Ερντογάν». Και προσέθεσε: «Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να μην αποξενώσουν τους Τούρκους πολίτες που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι αναμένουν μία θετική ατζέντα και βλέπουν την επίσκεψη των ευρωπαίων ηγετών ως μια ευκαιρία για θετικές αλλαγές».

Τέλος, ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ ανέφερε ανάμεσα στα αλλά: «Το βασισμένο στο κράτος δικαίου Ευρωπαϊκό σύστημα ορίζει κανόνες και πρότυπα σε ό,τι αφορά τόσο τα ίδια τα μέλη της ΕΕ, όσο και τους εταίρους της. Η σχέση ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει επίσης να βασίζεται σε κανόνες και δημοκρατικές αρχές, τα οποία είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ και στο ίδιο το εσωτερικό της Τουρκίας»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ