Κλείσιμο

Έξι τα πύρινα μέτωπα στη Μαγνησία: Εκκενώνονται περιοχές - Ζημιές σε σπίτια και εγκαταστάσεις - Δείτε βίντεο

Μπέος: «Φύγετε, μην γίνει καμιά ζημιά, να σωθεί ο κόσμος. Έχει δεξαμενές προπανίου στα 20 μέτρα» - Μήνυμα 112 για Βελεστίνο, Διμήνι, Παλιούρι, ΒΙΠΕ, Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο - Πυροσβέστης στο νοσοκομείο με εγκαύματα

Μεγάλες διαστάσεις στη Μαγνησία και στην ευρύτερη περιοχή από τη 1μμ ξέσπασαν διαφορετικά πύρινα μέτωπα στο Νέο Πλάτανο, στο Βελεστίνο, στο Κρόκιο, στις Μικροθήβες και στο Σέσκλο, καθώς και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Στα σημεία που έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ έχουν σταλεί και μηνύματα του 112 που προειδοποιούσαν τους κατοίκους του Βελεστίνου, του Σέσκλου και του Αγίου Γεωργίου Φερών για πυρκαγιά στην περιοχή τους καλώντας τους ταυτόχρονα σε ετοιμότητα. Πριν λίγο οι κάτοικοι στις περιοχές Δίμηνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τις περιοχές τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο, καθώς η φωτιά μαίνεται.

Σημειώνεται ότι η Μαγνησία αποτελεί μία από τις περιοχές που περιλαμβάνονταν στο σημερινό δείκτη επικινδυνότητας με το βαθμό 5, την ώρα που σήμερα κορυφώνεται το τρίτο κύμα καύσωνα που πλήττει εδώ και μέρες τη χώρα.

Μάλιστα, στις περιοχές αυτές έχουν σημειωθεί ακραία υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 42-43 βαθμών) με τη χαμηλή υγρασία να είναι κάτω του 14% , ενώ επικρατούν ισχυροί άνεμοι με ριπές που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς, μετατρέποντας ουσιαστικά το έδαφος σε καύσιμη ύλη έτοιμη να αναφλεγεί. Οι συνθήκες αυτές σε συνδυασμό με το ότι μαίνονται πυρκαγιές ευνοούν τις αναζωπυρώσεις.

«Φύγετε, μην γίνει καμιά ζημιά, να σωθεί ο κόσμος. Έχει δεξαμενές προπανίου στα 20 μέτρα»: Με αυτά τα λόγια, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος περνούσε με το αυτοκίνητό του από τα σημεία της φωτιάς, κάλεσε πολίτες και δημοσιογράφους, μιλώντας ζωντανά στην ΕΡΤ, να απομακρυνθούν από το σημείο.

Ήδη εκκενώθηκαν, προληπτικά, τα πρώτα σπίτια στις παρυφές και περιμετρικά του Βελεστίνου και οι κάτοικοι οδηγούνται προς το κέντρο της πόλης δήλωσε πριν από λίγο ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Παλληκάρης

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews.gr, αγνοείται ένας 45χρονος βοσκός από την περιοχή Άγιος Γεώργιος, ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, βλέποντας τις φλόγες μετέβη στα ζώα του για να μπορέσει να τα σώσει.

Δείτε live από το Βελεστίνο: 

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη που βρίσκεται ήδη στην περιοχή δήλωσε ότι επικρατούν απίστευτες συνθήκες.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική, ζήτησε να ενισχυθούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης του Βόλου και της Μαγνησίας με δυνάμεις από όλες τις όμορες περιοχές για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο Βελεστίνο, στο Σέσκλο και στα προάστια του Βόλου.

Σύμφωνα με το magnesianews, οι φλόγες έφτασαν στη ΒΙΠΕ Βόλου και εκκενώνονται οι εγκαταστάσεις από τους εργαζόμενους.

 

Δείτε βίντεο από τη μεγάλη φωτιά: 

Μήνυμα 112 για Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο

Λίγο μετά τις 15:30 οι κάτοικοι έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τους κατοίκους των χωριών Άγιος Γεώργιος, Βελεστίνο και Σέσκλο. Ήδη εκκενώνονται τα πρώτα σπίτια στο Βελεστίνο, με τους κατοίκους να προωθούνται προς το κέντρο.

Φωτια

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ένα ποιμνιοστάσιο έχει ήδη τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ δίνεται μάχη το μέτωπο να μην προχωρήσει προς τα σπίτια.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι από τη φωτιά στο Βελεστίνο τραυματίσθηκε ένας πυροσβέστης ο οποίος φέρει εγκαύματα β΄βαθμού και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Βόλου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η φωτιά ξεκίνησε μέσα από χωράφια και πιθανότατα οφείλεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα.
 
 

Το υπουργείο συστήνει στους πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικισμός του Αγιου Γεωργίου Φερών εκκενώνεται αυτή την ώρα από τους κατοίκους.

Φωτια

Παράλληλα, κλειστή είναι η Εθνική Αθηνών - Θεσσαλονίκης.
 

Βόλος

Μλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 1003, ο αντιδήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτριος Παλληκάρης επισήμανε ότι η πυρκαγιά καίει σε τρία μέτωπα και έχουν καταφέρει να περιορίσουν το ένα. 

Δείτε φωτογραφία από το Πυρκαγιά Ενημέρωση στο Facebοοκ

Magnesia wildfire

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ρήγα Φεραίου μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία συντονίζουν την επιχείρηση, ενώ υπάρχει ανησυχία για κτηνοτροφικές μονάδες που είναι κοντά στη φωτιά καθώς απειλεί σπίτια. 

Βολος

Πηγή φωτογραφιών: thenewspaper.gr 

Όπως είχε προβλέψει τόσο ο χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), όσο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, για σήμερα αναμενόταν ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης και της Ρόδου. Αιτία, σύμφωνα με το meteo.gr, των ακραία δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από Δυτικές/Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 μποφόρ (τοπικά 8 μποφόρ) πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, και από Δυτικές/Βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ (τοπικά 7 μποφόρ) πάνω από την Κρήτη και τη Ρόδο. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σήμερα χαρακτηρίζονται από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο τύπο καιρού Hot - Dry - Windy . Σύμφωνα με το meteo.gr με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και αναλύοντας τις γεωγραφικές ζώνες όπου αναμένεται να συνδυαστούν οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου με τις πιο ξηρές και θερμές συνθήκες, οι περιοχές με τις πλέον ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες περιλαμβάνουν την Ανατολική Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αργολίδα, τη Λακωνία και τα νοτιότερα τμήμα της Μαγνησίας.

Ενδεικτικά στη Θεσσαλία στις 15:00 επικρατούσαν οι παρακάτω συνθήκες:

-Τανάγρα: θερμοκρασία 44 C, υγρασία 8%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ.

-Αλμυρός: θερμοκρασία 46C, υγρασία 13%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ ριπαίος.

-Λάρισα: θερμοκρασία 42C, υγρασία 13%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ, ριπαίος.

Την τελευταία ώρα πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στη Λευκάδα Σπερχειάδας, στο Νέο Χαλκιόπουλο Άρτας, στην Κάτω Τιθορέα Βοιωτίας, στη Βρυσιά Φαρσάλων, στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας και αλλού.

Πηγή: skai.gr