«Ολονύκτια μάχη» με τις φλόγες στον Βαρνάβα: Ανεξέλεγκτο μέτωπο χιλομέτρων- Εκκενώνονται Διόνυσος, Μαραθώνας και Ραπεντώσα

«Πύρινη λαίλαπα» στον Βαρνάβα- Ανοίγει το ΟΑΚΑ για να φιλοξενηθούν πολίτες που κλήθηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές τους

Ασταμάτητα θα επιχειρούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που μαίνεται στον Βαρνάβα από τις στις 3 περίπου το μεσημέρι, κινούμενη με μεγάλη δυναμική σε μέτωπο χιλιομέτρων και μέσα σε χαράδρες, από τον Βαρνάβα προς τη Ροδόπολη.

Με νέο μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι της κοινότητας Διονύσου και της Ραπεντώσα καλούνται να εκκενώσουν την περιοχή προς Κηφισιά και Δροσιά μέσω της Λεωφόρου Διονύσου.

112

Μιλώντας στον ΣΚΑϊ, η δήμαρχος Διονύσου ανέφερε ότι η φωτιά κατευθύνεται προς τη Ραπεντώσα.

Νωρίτερα, μήνυμα από το 112  για δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα κάλεσε τους πολίτες  αρχικώς να μείνουν σε ετοιμότητα και εν συνεχεία να εκκενώσουν προς Νέα Μάκρη.

Με τις φλόγες να βρίσκονται ανάμεσα στα σπίτια οι επίγειες δυνάμεις δίνουν «τιτάνιο αγώνα» για να ανταπεξέλθουν στην επικίνδυνη, για τη Βόρεια Αττική κατάσταση με τη φωτιά να έχει εξελίσσεται ήδη προκαλέσει ζημιές.

Δυνάμεις από πολλές υπηρεσίες της ΠΥ από την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα κατευθύνονται για Αττική.

Έχουν φτάσει οχήματα ενώ μέχρι και τις πρωινές ώρες θα αναχωρούν άνδρες της Πυροσβεστικής προκειμένου να είναι στην Αθήνα το πρωί.

Καθώς η πύρινη λαίλαπα εξελίσσεται σε μια τεράστια ακτίνα, «το στοίχημα» των πυροσβεστών είναι οι φλόγες να μην περάσουν το γήπεδο της Σταμάτας.

Δυστυχώς, ο καιρός δυσχεραίνει κατά πολύ το έργο τους αφού σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας της κατάστασης είναι πως η εικόνα της πυρκαγιάς δεν έχει αλλάξει εδώ και επτά ώρες καίγοντας περίπου σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων με πρωτοφανή ισχύ, με ενιαία εικόνα κατά τόπους αλλά και διασπάσεις σε διάφορα σημεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική η κατεύθυνση της είναι προς τα ανατολικά της Σταμάτας (μακριά ακόμα από Σταμάτα) παρόλα αυτά οι άνεμοι πάνω από 7 μποφόρ, αλλάζουν συνεχώς φορά.

Η φωτιά ξέσπασε κοντά σε κατοικημένη περιοχή και πολλές είναι οι αναφορές για καμένα σπίτια.

Πολίτες που εκκένωσαν τις κατοικίες τους παρακολουθούν τις εξελίξεις αγωνιώντας για τις περιουσίες του.

rgregergerge

Κάτοικος της περιοχής που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ δήλωσε πως η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό, με αποτέλεσμα να έχουν καεί τα σπίτια. 

«Είχε πάρα πολλά μποφόρ», περιέγραψε χαρακτηριστικά.

44TGEGT

Σοβαρό ρόλο στην επέκταση της φωτιάς έπαιξε δυστυχώς το γεγονός πως σήμερα πνέουν ισχυροί άνεμοι και στην περιοχή υπάρχουν ακαθάριστα οικόπεδα τα οποία μετέδωσαν πάρα πολύ γρήγορα τις φλόγες από το ένα σπίτι στο άλλο.

Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων στον ΣΚΑΪ, η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό μέσα σε 10 λεπτά.

Δυστυχώς, οι προγνώσεις του καιρού συνοψίζουν πως οι άνεμοι θα συνεχίσουν να είναι παρά πολύ ισχυροί και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λόγω των ισχυρών ανέμων είναι εξαιρετικά δύσκολο το έργο των 26 εναέριων μέσων που επιχειρούν για την κατάσβεση της. Αναμένεται να δοθεί ολονύχτια μάχη καθώς σύμφωνα με τις προγνώσεις οι άνεμοι θα συνεχίσουν να είναι παρά πολύ ισχυροί και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εγκλωβισμοί

Πάρα πολλές κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών έλαβε η ΕΛΑΣ.

Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένα άτομα.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι ο απεγκλωβισμός περίπου 25 ατόμων σε κομβόι αυτοκινήτων, που προσπαθεί να αποχωρήσει από την περιοχή υπό τον συντονισμό των ομάδων ΟΠΚΕ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, επί της οδού 25 Μαρτίου στον Βαρνάβα υπάρχουν 4 εγκλωβισμένα αυτοκίνητα.

Εκκένωση κατασκήνωσης

Σε εξέλιξη είναι παράλληλα η εκκένωση  κατασκήνωσης στο Γραμματικό.

Πρόκειται για την κατασκήνωση Athitaki στο Γραμματικό.

Τετρακόσια παιδιά έχουν ήδη μεταφερθεί στο κωπηλατοδρόμιο Μαραθώνα από όπου θα τα παραλάβουν οι γονείς τους.

Παράλληλα, άνοιξε το ΟΑΚΑ για να φιλοξενήσει τους πολίτες που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Συνολικά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 315 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 98 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμών εθελοντών. Ανάμεσα στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι και 33 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ρουμανία καθώς και 10 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Μολδαβία.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 26 εναέρια μέσα, 15 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και δεύτερη διυπουργική/ συντονιστική σύσκεψη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

fewfwefw

112

Συνεχόμενα είναι τα μηνύματα από το 112 λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι στην περιοχή του Βαρνάβα.

Αρχικά, από το 112 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους του Βαρνάβα να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη και να κατευθυνθούν προς Γραμματικό και Καπανδρίτι.

Εν συνεχεία, δύο διαδοχικά μηνύματα εκκένωσης περιοχών στάλθηκαν από το 112, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα.

Ειδικότερα, αρχικά, στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Μοναστήρι Παναγιάς, με την οδηγία να απομακρυνθούν προς το Γραμματικό ενώ λίγα λεπτά αργότερα σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Βόθωνα, Καλέντζι και Πουρίθι να απομακρυνθούν προς Μαραθώνα.

Λίγη ώρα μετά και ενώ υπήρξε εντολή εκκένωσης της Σταμάτας και του Γραμματικού, στάλθηκε νέο μήνυμα, αυτή την φορά σε όσους βρίσκονται στις περιοχές της Ροδόπολης και της Αμυγδαλέζας προκειμένου να απομακρυνθούν προς την Κηφισιά λόγω της πυρκαγιάς

Από το 112 στάλθηκε μήνυμα και στους κατοίκους της περιοχής Μικροχωρίου του Δήμου Ωρωπού να απομακρυνθούν λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη και να κατευθυνθούν προς Καπανδρίτι και Αφίδνες μέσω εθνικής οδού.

Πολίτες στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, συνολικά 5 άτομα έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. 

Πρόκειται για προληπτικές διακομιδές με τους πολίτες να είναι ευτυχώς καλά στην υγεία τους.

«Μέχρι αυτή την ώρα έχουμε 2 (1 άντρας και 1 γυναίκα ) περιστατικά, που πήγαν για προληπτικούς λόγους στο ΚΥ Καπανδριτίου, ένας άντρας 67 χρόνων , με ΧΑΠ, προσήλθε στο ΚΥ Νέας Μάκρης, διότι λόγω διακοπής ρεύματος στην περιοχή, δε λειτουργούσε το υποστηρικτικό του μηχάνημα», διευκρίνισε συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Οπως ανέφερε, ετέθησαν επίσης σε αυξημένη ετοιμότητα το  «ΣΩΤΗΡΙΑ» για πνευμονολογικά περιστατικά και το «Γ. Γεννηματάς» για τυχόν εγκαυματίες.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την ασφάλειά σας. Επίσης για την αντιμετώπιση του καπνού έχουμε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες

Παράλληλα, στο «Σισμανόγλειο» έχουν μεταφερθεί, ένας άνδρας 83 ετών που εισέπνευσε καπνό και έπρεπε να μπει σε παροχή οξυγόνου και ένας 67χρονος με ΧΑΠ.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρας που προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά ρίχνοντας νερό, γλίστρησε και χτύπησε το κεφάλι του κατά την πτώση.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα μηχανή ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ δίνοντας τις πρώτες βοήθειες.

 Το ΕΚΑΒ έχει δεχθεί κλήση για τρία περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματά στην πλατεία Σταμάτας.

Τo EKAB βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, διαθέτοντας δυνάμεις σε όλες της όμορες των μετώπων της φωτιάς περιοχές, ώστε να επέμβουν σε όποιο περιστατικό χρήζει επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως επιχειρησιακός σύνδεσμος του ΕΚΑΒ έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής ροή πληροφόρησης προς το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) αλλά και το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ).

ujt

Δύσκολη ημέρα

Για μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα όπως τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη κατά την έναρξή της φωτιάς στον Βαρνάβα οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 8 μποφόρ με αποτέλεσμα σε ελάχιστα λεπτά να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

«Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα με τις δυνάμεις που ενισχύονται συνεχώς, να επικεντρώνονται πλευρικά, αντιμετωπίζοντας φλόγες που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 25 μέτρα» σημείωσε.

SOS για τα τετράποδα

H Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς αυτές τις δύσκολες ώρες λειτουργεί ως συντονιστικό κέντρο μεταξύ φορέων, οργανώσεων, εθελοντών, πολιτών, σωμάτων ασφαλείας και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε λειτουργία βρίσκονται ήδη δυο γραμμές 2131361085 και 2131361033, στις οποίες μπορείτε να αναφέρετε ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο από την πύρινη λαίλαπα. Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας της ΕΓ με τον οργανισμό Save Your Hood βρίσκονται έμπειροι εθελοντές του τόσο στο τηλεφωνικό κέντρο, όσο και στο πεδίο. 

Ο Δήμος Μαραθώνα σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Dogs' Voice δημιούργησαν εξ αρχής χώρους υποδοχής ζώων σε κίνδυνο στο Δημαρχείο Γραμματικού και στο Γήπεδο Μπάσκετ Γραμματικού.

Από τον αρμόδιο Υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη ανακοινώνεται ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί από την Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή και μπορούν οι πολίτες να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2131361085 και 2131361033.

Επίσης στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου θα λειτουργούν χώροι υποδοχής ζώων σε κίνδυνο καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στους χώρους:

1)στο Δημαρχείο Γραμματικού 
2)στο Γήπεδο Μπάσκετ Γραμματικού και
3)στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης.

Πηγή: skai.gr