Μεγάλη φωτιά στον Βαρνάβα: Καίγονται σπίτια - Διαδοχικά μηνύματα του 112 για εκκενώσεις - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Η φωτιά στον Βαρνάβα εκδηλώθηκε μισή ώρα μετά τη φωτιά στα Μέγαρα κοντά σε σπίτια Εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή του Βαρνάβα, με το μέτωπο να είναι ανεξέλεγκτο. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεράνουν οι έντονοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Κάτοικος της περιοχής που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ δήλωσε πως η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό, με αποτέλεσμα να έχουν καεί τα σπίτια. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτωπο κινείται προς το Γραμματικό. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα με τις δυνάμεις που ενισχύονται συνεχώς, να επικεντρώνονται πλευρικά, αντιμετωπίζοντας φλόγες που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 25 μέτρα.

Επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 67 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους.

Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.  

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». 

«Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής. Για τη δική τους ασφάλεια και με δεδομένο ότι η πυρκαγιά εξελίσσεται ταχύτατα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση», τόνισε.

Η φωτιά, τόνισε, ξέσπασε κοντά σε σπίτια, μισή ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στα Μέγαρα.

Κατά την έναρξή της οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 8 μποφόρ με αποτέλεσμα σε ελάχιστα λεπτά να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις. 

Διυπουργική

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε διυπουργική συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας,  με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό τους, αναφορικά με τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη. 

Τα σπίτια στην περιοχή είναι διάσπαρτα, γεγονός που επίσης δυσχεράνει το έργο της κατάσβεσης.

Από νωρίτερα πάντως υπήρξαν αναφορές για καμένες κατοικίες, αλλά και για λιποθυμικά επεισόδια πολιτών εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου με τους καπνούς και το πύρινο μέτωπο να είναι ορατό από αρκετά σημεία της Αττικής.

Δεδομένων των συνθηκών, ανάρτηση υπενθύμισης των μέτρων αποφυγής εισπνοής καπνού και στάχτης έκανε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο Facebook.

τρηεηε

Εκκένωση

Από το 112 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους του Βαρνάβα να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη και να κατευθυνθούν προς Γραμματικό και Καπανδρίτι.

H πυρκαγιά ξεκίνησε από χορτολιβαδική έκταση.

Eπιπρόσθετα, δύο διαδοχικά μηνύματα εκκένωσης περιοχών στάλθηκαν από το 112, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στο Βαρνάβα Αττικής.

Ειδικότερα, αρχικά, στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Μοναστήρι Παναγιάς, με την οδηγία να απομακρυνθούν προς το Γραμματικό ενώ λίγα λεπτά αργότερα σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Βόθωνα, Καλέντζι και Πουρίθι να απομακρυνθούν προς Μαραθώνα.

Σοβαρό ρόλο στην επέκταση της φωτιάς έπαιξε δυστυχώς το γεγονός πως σήμερα πνέουν ισχυροί άνεμοι και στην περιοχή υπάρχουν ακαθάριστα οικόπεδα τα οποία μετέδωσαν πάρα πολύ γρήγορα τις φλόγες από το ένα σπίτι στο άλλο.

Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων στον ΣΚΑΪ, η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό μέσα σε 10 λεπτά.

«Είχε πάρα πολλά μποφόρ», περιέγραψε χαρακτηριστικά.

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς που είναι εξέλιξη.

Ειδικότερα διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:

-Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα

-Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα

-Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ στις παραπάνω εκτροπές κανένα όχημα δεν κινείται προς τον οικισμό του Βαρνάβα.

yjtjtj

g4rrgerg

ρρτ

rgrege

Φωτογραφίες από τη φωτιά αντλήθηκαν από τη σελίδα «Πυρκαγιά Ενημέρωση» στο facebook. 

 
Πηγή: skai.gr