ΚΑΙΡΟΣ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας: Τραυματίστηκαν 3 πυροσβέστες - Μήνυμα από το 112: «Παραμείνετε σε ετοιμότητα» (Βίντεο)

Πάνω από 100 πυροσβέστες στο Σοφικό - «Πολύ δύσκολη η κατάσταση» λέει ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής- Δεν διεξάγονται διελεύσεις οχημάτων, από και προς το ελληνικό έδαφος, μέσω του Τελωνείου των Ευζώνων, στο Κιλκίς - Πυρκαγιά και στη Μεταμόρφωση Μεσσηνίας

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη δασική φωτιά στο Σοφικό στην Κόρινθο, δίπλα στην εθνική οδό  Επιδαύρου - Κορίνθου κατα την κατάσβεση της οποίας 3 πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι μήνυμα από το 112 ήχησε στους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Οι πυροσβέστες, που τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, φέρουν ελαφρά εγκαύματα και έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο Κορίνθου.

Οι πυροσβέστες την χαρακτηρίζουν ως «δύσκολη πυρκαγιά» καθώς έχει αποκτήσει μεγάλη έκταση το συγκεκριμένο μέτωπο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν απειλείται οικιστικό κομμάτι.

O εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης μιλώντας στο ΕΡΤNews είπε ότι «είναι μια πυρκαγιά πάρα πολύ δύσκολη. Εξελίχθηκε σε πυκνή βλάστηση, κυρίως δασική έκταση, με πεύκα, με πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους και σε ένα πεδίο που χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων να είναι άμεση, όπως και των εναέριων μέσων».

«Να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή περιοδικά από αέρος επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, 13 αεροσκάφη και ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για το συντονισμό τους. Η πυρκαγιά βεβαίως και δεν έχει ελεγχθεί, παραμένει σε εξέλιξη. Έχουμε ακόμα αρκετές εστίες να αντιμετωπίσουμε και όλες οι δυνάμεις παραμένουν στο πεδίο με τη συνδρομή υδροφόρων που έχει διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Πελοποννήσου με μηχανήματα έργου και εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ (…)» επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Όπως είπε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ειδοποιήθηκε περίπου είκοσι λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι με τις φλόγες κάποια στιγμή να έχουν ξεπεράσει και το ύψος των 20 με 25 μέτρων. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια κατάσταση. Δεν λέμε ότι η πυρκαγιά έχει αντιμετωπιστεί, ούτε καν έχει περιοριστεί. Είναι σε εξέλιξη, όπως και σε εξέλιξη είναι όλο το επιχειρησιακό σχέδιο για τον περιορισμό της (…)».

Η φωτιά κατευθύνεται νότια κάτω από το Σοφικό και ξεκίνησε από ελαιόδεντρα στο ύψος μίας ταβέρνας και έλαβε πολύ γρήγορα διαστάσεις. 

Περαιτέρω ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο και συγκεκριμένα 120 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (συμπεριλαμβανομένων και 10 πυροσβεστών από τη Μολδαβία στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας) και 32 οχήματα και από αέρος 19 εναέρια μέσα (13 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό). Συντρέχουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Κιλκίς: Έκλεισε το τελωνείο των Ευζώνων εξαιτίας της πυρκαγιάς κοντά στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας    

Την ίδια ώρα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε οικοπεδικές εκτάσεις και ελαιώνες και στη Μεταμόρφωση Μεσσηνίας όπου επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο καθώς και στους Τσολιάδες Κιλκίς κοντά στο συνοριακό σταθμό ο οποίος έκλεισε προληπτικά λόγω καπνού.

Ειδικότερα, δεν διεξάγονται διελεύσεις οχημάτων, από και προς το ελληνικό έδαφος, μέσω του Τελωνείου των Ευζώνων, στο Κιλκίς, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι, κοντά στα σύνορα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. 

Η φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε στην περιοχή «Τσολιάδες», σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, καίει αγροτοδασική και χορτολιβαδική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 39 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα, με 12 υδροφόρα οχήματα, ενώ ελικόπτερο πραγματοποιεί συνεχείς ρίψεις από αέρος.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης στο σημείο αποφασίστηκε να κλείσει η ΠΑΘΕ, από το ύψος της γέφυρας Πολυκάστρου μέχρι το τελωνείο των Ευζώνων, και η κυκλοφορία για τα οχήματα που κινούνται προς τα βόρεια σύνορα διεξάγεται μέσω του Πολυκάστρου.

Παράλληλα, οι τελωνειακές αρχές της γειτονικής χώρας έκλεισαν την είσοδο προς το ελληνικό έδαφος για να αντιμετωπιστεί η φωτιά και εφόσον οι ελληνικές αρχές ανάψουν το «πράσινο φως» θα αποκατασταθεί η λειτουργία στο συνοριακό πέρασμα προς τη χώρα μας.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σε ξερά χόρτα και οικοπεδικούς χώρους στις Αχαρνές κοντά σε σπίτια. Στο σημείο έσπευσαν επίγειες δυνάμεις και 1 ελικόπτερο. 

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σε υπολείμματα καλλιεργειών που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βρύση Τυρνάβου.

 
Πηγή: skai.gr