Για τη δύσκολη εξίσωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα συζητήσει για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εν μέσω προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και με φόντο τις πληροφορίες για έναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι καθώς η Τουρκία «κόβει βόλτες» στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα επιμείνει -και καλά θα κάνει, στην επιβολή κυρώσεων πρώτα στην Τουρκία και μετά στη Λευκορωσία, ένα ζήτημα το οποίο «καεί» όμως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
«Αν ο κ. Ανασταδιάσης επιμείνει και χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας -το οποίο έχει τη δυνατότητα, σε σχέση με τη Λευκορωσία, νομίζω εκεί μπορεί να έχουμε ευτράπελα», σημείωσε ο κ. Φίλης.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε κακό προηγούμενο και πρόσθεσε ότι «το μπαλάκι είναι αυτή τη στιγμή στο δικό μας γήπεδο».
«Δεν είναι ζήτημα μόνο κατά πόσο συνδεόμαστε – που συνδεόμαστε προφανώς, με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι ότι έχουμε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας της ΕΕ, όπου αν εμείς κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτό, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είναι μια άλλη χώρα, δημιουργούμε ένα κακό προηγούμενο», προειδοποίησε ο κ. Φίλης.
Ο κ. Φίλης εξήγησε ότι η Τουρκία επιχειρεί να αφήσει την Κύπρο σχεδόν απομονωμένη μέσα στην ΕΕ με εξαιρέσεις την Ελλάδα και τη Γαλλία.
«Εγώ δεν μπορώ να βρω πολλές χώρες κράτη – μέλη, που θα θελήσουν να στηρίξουν την κυπριακή θέση, στη λογική ότι ‘’αφού τώρα βγάλαμε τον μεγάλο βραχνά, το μεγάλο πρόβλημα που ήταν Ελλάδα – Τουρκίας, ε, μην μας δημιουργήσεις τώρα πρόβλημα εσύ, μικρή Κύπρο’’», τόνισε ο καθηγητής.
Τόνισε ότι η Άγκυρα έχει δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ εδώ και πολύ καιρό εδραιώνοντας μια κατάσταση.
«Το πρόβλημα με την επιλογή και τις πολιτικές της Τουρκίας είναι ακριβώς αυτό: Ότι καταφέρνει με τον τσαμπουκά, με την απειλή κτλ να δημιουργεί τετελεσμένα τα οποία μπορεί να μην είναι de jure, γιατί μια παράνομη πράξη δεν παράγει δίκαιο αλλά οπωσδήποτε αυτή τη στιγμή έχουμε μια ΕΕ αμήχανη να αντιδράσει», τόνισε ο κ. Φίλης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.