Κλείσιμο

Φίλης: Μεσαιωνικού τύπου η απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά

«Μεσαιωνικού τύπου απόφαση» και «οδυνηρή έκπληξη» χαρακτήρισε ο Νίκος Φίλης την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των θρησκευτικών που κρίνει αντισυνταγματικές και αντίθετες με τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Ανθρώπου τις αλλαγές που έγιναν επί υπουργίας του.

«Προφανώς, η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί οδυνηρή έκπληξη και μας προβληματίζει όλους», δήλωσε στην ΕΡΤ ο τέως υπουργός Παιδείας, επικρίνοντας με τη σειρά του την απόφαση μετά τον υπουργό Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και τον ΣΥΡΙΖΑ, και διαμηνύοντας ότι δεν αλλάζει τίποτε για το μάθημα των θρησκευτικών.

«Είναι μία απόφαση, η οποία παρερμηνεύει ή και παραβιάζει τις Συνταγματικές Διατάξεις, ωστόσο, από την απόφαση δεν έχει δημιουργηθεί κανένα θέμα... Το μάθημα των νέων θρησκευτικών γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται κανονικά στα σχολεία. Το Σύνταγμα δεν λέει ότι πρέπει να κάνουμε προσηλυτισμό στα σχολεία, να έχουμε κατηχητικά στα σχολεία», είπε ο Νίκος Φίλης.

«Το Σύνταγμα μιλάει για ανεξιθρησκία και δυστυχώς, η απόφαση του ΣτΕ και με το σκεπτικό της παραβιάζει την Αρχή της Ανεξιθρησκίας, δυστυχώς που το λέω, είναι μια μεσαιωνικού τύπου απόφαση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε άλλες δηλώσεις του στο κανάλι της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη όχι ομόφωνα αλλά κατά πλειοψηφία κάνοντας λόγο για λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος.

Ο τέως υπουργός Παιδείας επέμεινε δε ότι «το ΣτΕ υιοθετεί απόψεις ακραίων φονταμενταλιστών». Πρόκειται για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό». Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που επικαλείται η απόφαση δεν λέει ότι τα θρησκευτικά πρέπει να είναι ομολογιακό μάθημα αλλά αντίθετα ότι πρέπει να διδάσκονται όλα τα δόγματα και να υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στη χώρα μας.

Επιπλέον η απόφαση αυτή, όπως υποστήριξε, «μετατρέπει το ΣτΕ από ένα ανώτατο πολιτειακό όργανο, σε ένα όργανο που αποφασίζει για την εκπαίδευση και ένα όργανο που δογματίζει δηλαδή αποφασίζει ποιο δόγμα είναι».

«Το Σύνταγμα λέει ότι το σχολείο πρέπει να στηρίζει τη θρησκευτική συνείδηση και αυτό κάνει το σχολείο με το μάθημα των Θρησκευτικών από την Δ΄Δημοτικού ως την Γ’ Λυκείου. Δεν υπάρχει καμία συνταγματική επιταγή όμως για ομολογιακό μάθημα. Το Σύνταγμα δεν λέει ότι αυτό το μάθημα θα πρέπει να είναι ομολογιακό, δηλαδή να γίνεται κατήχηση» είπε.

Πηγή: skai.gr