Ευρεία εφαρμογή των επαναπροωθήσεων από Ελλάδα σε Τουρκία «βλέπει» η ΕΕ

Την ευρεία εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταναστών που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας φαίνεται ότι εξετάζει σοβαρά η Ευρωπαϊκή Ένωση ως «εργαλείο» για τη μείωση των ανθρώπινων ροών προς την Ευρώπη, όπως προκύπτει από σημερινές δηλώσεις ευρωπαίων και ελλήνων αξιωματούχων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, Μπερτ Κούντερς, τόνισε στις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη σχεδιάζει ένα «ευρύ σχέδιο επαναπροωθήσεων» από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Ο κ. Κούντερς έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση της Ελλάδας να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως «ασφαλή χώρα διέλευσης», προσδιορισμός που επιτρέπει την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο κάθε υπηκοότητας εφόσον έχουν περάσει από τουρκικό έδαφος.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει επιτάχυνση της επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία, ακριβώς με βάση το διμερές ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο.

Οι σημερινές δηλώσεις έρχονται στον απόηχο δημοσιεύματος των «Financial Times» που ήθελε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσπαθεί να βρει την κατάλληλη νομική οδό που θα επιτρέπει τη συστηματική επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο από την Ευρώπη στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Κομισιόν έχει ζητήσει από κράτη-μέλη να εξετάσουν την κατάταξη της Τουρκίας στη λίστα των «ασφαλών τρίτων χωρών», μέτρο που τυπικά επιτρέπει την ταχεία επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο εφόσον έχουν ταξιδεύσει μέσω αυτών των χωρών.

Η φερόμενη κίνηση των Βρυξελλών έχει ωστόσο προκαλέσει οργή στην Άγκυρα, με τους FT να μεταδίδουν ότι τούρκοι αξιωματούχοι βλέπουν τα μηνύματα της Κομισιόν ως υπονοούμενα ότι όποιος έχει φτάσει την Ευρώπη μέσω Τουρκίας θα μπορεί να επιστραφεί εκεί.


Πηγή: skai.gr