Ο ΣΚΑΪ ανοίγει τον φάκελο της Υγείας. Τα τελευταία 15 χρόνια η οικονομική κρίση και η πανδημία γιγάντωσαν τα κενά και πολλαπλασίασαν τα προβλήματα. Μπορεί οι μονάδες εντατικής θεραπείας να διπλασιάστηκαν λόγω covid όμως οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές εξακολουθούν να προκαλούν μεγάλες αρρυθμίες στην καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων ταλαιπωρόντας τους πολίτες.
«Περιμένω 4 χρόνια να χειρουργηθώ»
Η Τερεζίνα Μπαρδή περιμένει να της αφαιρέσουν λάμες από το πόδι εδώ και 4 χρόνια.Βρίσκεται στη λίστα χειρουργείου του ΚΑΤ από τις 8 Απριλίου του 2019.
«Ζω με παυσίπονα και μου λένε κάντε υπομονή. Πόσο υπομονή; », αναφέρει η ίδια.
Είναι μία από τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν μήνες, κάποιοι ακόμα και χρόνια για να χειρουργηθούν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πόσα άτομα είναι στην αναμονή, καθώς οι λίστες χειρουργείων δεν έχουν επικαιροποιηθεί και έτσι βρίσκονται σε αυτές και άνθρωποι που έχουν ήδη κάνει επέμβαση.
6 μήνες αναμονη για χειρουργείο καρδιάς
Λίστα αναμονής για 6μηνο για καρδιοχειρουργική επέμβαση λόγω στεφανιαίας νόσου με 3 αρτηρίες φραγμένες.
3.000 παιδιά περιμένουν να χειρουργηθούν - Κλειστά χειρουργεία
Στην ίδια μοίρα και τα παιδιά. Μόνο στη λίστα του Αγία Σοφία υπάρχουν σχεδόν 3.000 παιδιά.
«Εγώ προσωπικά έχω παιδιά που περιμένουν από 2018 και το 2019 για να χειρουργηθούν», δηλώνει Παιδοχειρουργός «Αγία Σοφία».
Κι αυτό λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων, που κρατά κλειστό μεγάλο μέρος των χειρουργικών αιθουσών στα δημόσια νοσοκομεία.
Ενδεικτικά, στο Αττικόν δεν λειτουργούν οι μισές από τις 14 χειρουργικές αίθουσες. Κλειστές είναι οι 4 από τις 11 αίθουσες στη Νίκαια, οι 7 από τις 12 στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και οι 6 από τις 10 στο ΑΧΕΠΑ.
Αναλυτικά τα κλειστά χειρουργεία
- Αττικόν 7 από 14
- Νίκαια 4 από 11
- Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 7 από 12
- ΑΧΕΠΑ 6 από 10
Στο Αγλαΐα Κυριακού, για παράδειγμα, υπάρχουν 10 ανακαινισμένες χειρουργικές αίθουσες. Από αυτές, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πλήρως εξοπλισμένες είναι οι 6, ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργούν μόνο οι 3. Όπως μας ενημερώνουν, η λίστας αναμονής χειρουργείου για ένα ωτορυνολαρυγγολογικό περιστατικό είναι από 6 μήνες με 2 χρόνια.
Παίδων «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
- 10 χειρουργικές αίθουσες
- 6 εξοπλισμένες
- 3 λειτουργούν
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ο μέσος όρος αναμονής για χειρουργείο στον Ευαγγελισμό είναι 8 ημέρες από 29 που ήταν το 2019, στις 25 έχει πέσει στο Σισμανόγλειο, ενώ στον Άγιο Σάββα έχει σκαρφαλώσει στις 32 ημέρες από 25 που ήταν το 2019.
Μέσος όρος αναμονής για τα χειρουργεία
3/2023 2019
- Ευαγγελισμός 8 29
- Σισμανόγλειο 25 37
- Άγιος Σάββας 32 25
«Περιμένω 11 ώρες στα επείγοντα»
«Από τις 2 η ώρα είμαι εδώ και δεν με έχει δει γιατρός και μου λένε στις 12 το βράδυ κι αν…», αναφέρει ασθενής.
Κι όμως 11 ώρες μετά ο ασθενής ακόμα δεν έχει εξεταστεί.
Στα επείγοντα του Ιπποκρατείου η ερώτηση του φύλακα για το ποιος έχει σειρά ξεσηκώνει θύελλα αγανακτισμένων αντιδράσεων.
Και στην εφημερία του Ευαγγελισμού η ίδια εικόνα. Δεκάδες ασθενείς μαζί με τους συνοδούς τους περιμένουν ακόμα και όρθιοι να εξεταστούν στο καρδιολογικό. Κάποιοι άλλοι αναμένουν τη σειρά τους σε φορεία στο διάδρομο.
Τα τμήματα επειγόντων βουλιάζουν.
18 ώρες για ένα κρεβάτι
«Μεγάλες καθυστερήσεις στο να βρεθεί κρεβάτι ή ράντζο που μπορεί να φτάσει και τις 18 και παραπάνω ώρες αφού κλείσει η εφημερία. Ο μέσος όρος των ράντζων μετά από κάθε γενική εφημερία κυμαίνεται από 25 μέχρι 35 καμιά φορά και 40 ράντζα», δηλώνει νοσηλεύτρια ΓΝΑ «Γεννηματάς»
Καλύτερη είναι η εικόνα στα άλλα μεγάλα νοσοκομεία, όπου με στοχευμένες παρεμβάσεις και τη μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και μικρότερα νοσοκομεία, τα ράντζα έχουν περιοριστεί σημαντικά. Στον Ευαγγελισμό έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ κατά 97% έχουν μειωθεί στο Αττικόν.
Μείωση Ράτζων
Ευαγγελισμός
22/1 58
15/3 4
Αττικόν
18/1 122
19/3 25
Λείπουν πάνω από 5.200 γιατροί
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των δημόσιων νοσοκομείων είναι η έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις των εργαζομένων αυτή τη στιγμή λείπουν τουλάχιστον 5.200 γιατροί.
«Ο δικός μας καρδιολόγος να είναι σε δύο νοσοκομεία και να πηγαίνει από την εφημερία τη γενική του ενός νοσοκομείου, να πηγαίνει στη γενική εφημερία του άλλου», αναφέρει η Διευθύντρια Καρδιολογικού Παίδων «Αγία Σοφία», Σοφία Νικολοπούλου.
Λείπουν 25.000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό
Άλλα τουλάχιστον 25.000 άτομα εκτιμάται ότι λείπουν από όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες από νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, μέχρι τεχνολόγους και διοικητικό προσωπικό. Κι όλα αυτά παρόλο που στο ΕΣΥ υπηρετούν σήμερα 7.000 περισσότερα άτομα από ό,τι το 2019.
2023 107.676
2019 100.308
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η έλλειψη προσωπικού είναι τόσο μεγάλη που ο μέσος χρόνος που μπορεί να αφιερώσει ένας νοσηλευτής στη βάρδια του σε έναν ασθενή είναι μόλις 8 λεπτά.
«Μία ή δύο νοσηλεύτριες με 40 ασθενείς το βράδυ μόνοι τους στην παθολογική κλινική μαζί και τα ράντζα», σημειώνει ο Πρόεδρος Εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Τάσος Αντωνόπουλος.
Προσλήψεις από το 2019: 17.000 μόνιμο και επικουρικο προσωπικό
Οι 17.000 προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού που έχουν γίνει από το 2019 έως σήμερα δεν αρκούν, καθώς το ΕΣΥ στραγγίζει συνεχώς λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων.
«Παλιοί εργαζόμενοι με 15 και 20 χρόνια φεύγουν για να βρουν έστω και με λιγότερα χρήματα αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας» αναφέρει νοσηλευτής από το Λαϊκό Νοσοκομείο
Αγγειογράφος έτων 37
Σημαντική τροχοπέδη είναι και ο γηρασμένος εξοπλισμός. Αυτός είναι ο μοναδικός αγγειογράφος για παιδιά σε δημόσιο νοσοκομείο στην Αθήνα. Η ηλικία του πλέον αρχαία και οι γιατροί περιμένουν εδώ και 5 χρόνια να αντικατασταθεί, όπως τους έχουν υποσχεθεί.
«Είναι από το 1986. Την ώρα του καθετηριασμού σταματάει πέφτει μία λυχνία δεν μπορούμε να συνεχίσουμε πολύ σοβαρά περιστατικά επικίνδυνα να συνεχίσουμε. Πολλές φορές έχει συμβεί», λέει η κα Νικολοπούλου.
Χάλασε το μηχάνημα.. Σταμάτησε χειρουργείο
Αντίστοιχα απαρχαιωμένος είναι και ο λαπαροσκοπικός πύργος του Αγία Σοφία.
«Τον έχουμε από τότε που ήμουν εδώ ειδικευόμενη πριν 20 χρόνια. Μου έχει τύχει να σταματήσει χειρουργείο γιατί δεν δείχνει η κάμερα και έχει σταματήσει η οπτική», αναφέρει η Παιδοχειρουργός «Αγία Σοφία», Αγγελική Κρίκρη.
Χαρακτηριστική περίπτωση το Λαϊκό. Ένα νοσοκομείο πρώτης γραμμής με πανεπιστημιακές κλινικές, 600 κλίνες και καθημερινά χειρουργεία που όμως δεν είχε ποτέ μαγνητικό τομογράφο. Οι ασθενείς που χρειάζονται μαγνητική στέλνονται από το Λαϊκό σε άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκάζονται να πηγαίνουν μόνοι τους στον ιδιωτικό τομέα. Και δεν είναι η μοναδική έλλειψη.
«Είναι δυνατόν φορητό μηχάνημα απεικόνισης να μαλώνουν σε εισαγωγικά οι γιατροί μας σε ποιο χειρουργικό τραπέζι θα κάνει την απεικόνιση; », υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Εργαζομένων Λαϊκό Νοσοκομείο, Τάσος Αντωνόπουλος.
Ακατάλληλες κτιριακές υποδομές
Κερασάκι στην τούρτα οι κτιριακές και ξενοδοχειακές υποδομές στα νοσοκομεία κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
«Δεν νοείται στην εποχή του 21ου αιώνα να υπάρχουν 6κλινα δωμάτια. Το ΚΑΤ που δουλεύουμε έχει να συντηρηθεί πραγματικά από τότε που δημιουργήθηκε. Δηλαδή μιλάμε 50 χρόνια τώρα», δηλώνει ο Καθηγητής ορθοπεδικής ΕΚΠΑ, Σπύρος Πνευματικός
«Αρκεί να αναφέρουμε ότι το Αρεταίειο νοσοκομείο χτίστηκε στο 19ο αιώνα. + Έχουμε την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδιασμού σε βάθος δεκαετίας αυτά τα παλιά νοσοκομεία που είναι πλέον ακατάλληλα είτε να τα αντικαταστήσουμε με καινούργια είτε να τους κάνουμε μία ριζική ανακαίνιση», ο ομ. Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.
Για να μπορεί πλέον το σύστημα υγείας να καλύπτει τις ανάγκες του ελληνικού λαού, απαιτεί ριζική αναμόρφωση με συμφωνία όλων των κομμάτων και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.