ΚΑΙΡΟΣ

Θεσσαλία: Πάνω από 15.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις στην πλατφόρμα αρωγής - Με drones και πλωτά μέσα παρακολουθούν την στάθμη του νερού στη λίμνη Κάρλα

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Υπάρχουν ακόμα περιοχές, όπως στα Τρίκαλα και την Λάρισα, που δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει η περισσυλογή των νεκρών ζώων

Συνεχίζονται αδιάκοπα οι ενέργειες ανακούφισης των πληγέντων και το έργο κρατικής αρωγής, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης, κατά την ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και την κατάσταση στη Θεσσαλία από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ο ίδιος τόνισε πως μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα αρωγής έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα πάνω από 15.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις.

Υπάρχουν ακόμη περιοχές που είναι δύσκολη η πρόσβαση για τη συλλογή των νεκρών ζώων

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης ανέφερε πως παραμένουν οι δυσκολίες στη συλλογή των νεκρών ζώων ιδιαίτερα στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Υπάρχουν ακόμη περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει η περισυλλογή των νεκρών ζώων, είτε γιατί δεν έχουν υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι» όπως δήλωσε ο ίδιος.

Όσο αφορά τα νεκρά ζώα που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στον ΕΛΓΑ αυτά έχουν ως εξής:

Αιγοπρόβατα 71.212

Χοίροι 20.326

Βοοειδή 6.136

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 38.609 νεκρά αιγοπρόβατα, 16.465 χοίρους και 237 βοοειδή.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το πεδίο δράσης του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία αναπτύσσεται σε τρία σημεία:

1) Συγκέντρωση/αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους που έχουν τον πρώτο λόγο.

2) Στην καταγραφή των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, μια διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει και αποτελεί έργο του ΕΛΓΑ.

3) Στη δειγματοληψία και την εκτίμηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα εδάφη και στο νερό άρδευσης μετά τις πλημμύρες, η οποία αποτελεί διαδικασία ευθύνης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη αυτές ανέρχονται για τη φυτική παραγωγή σε 5.162 δηλώσεις και για τη ζωική παραγωγή σε 1.597 δηλώσεις ζημιών.

Παράλληλα, μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο ΕΦΕΤ λαμβάνει έκτακτα μέτρα άσκησης επισήμων ελέγχων οι οποίοι εστιάζουν σε σημεία παροχής διανομής τροφίμων σε πλημμυροπαθείς, χώρους υποδοχής και φιλοξενίας πλημμυροπαθών, αλλά και σε λειτουργούσες επιχειρήσεις τροφίμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω έλλειψης βασικών υποδομών.

Με drones και πλωτά μέσα παρακολουθούν την στάθμη του νερού στη λίμνη Κάρλα

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός υπογράμμισε πως παρακολουθούν την εξέλιξη της στάθμης του νερού, ενώ παράλληλα επιτηρούν με drones όλες τις παραλίμνιες περιοχές και βρίσκονται εκεί ομάδες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας.

«Εξακολουθούμε από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε  το ακραίο φαινόμενο της κακοκαιρίας Daniel στην Θεσσαλία να είμαστε με όλες μας τις δυνάμεις τόσο το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία όσο και το ΓΕΕΘΑ, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β’ βαθμού στην πρώτη γραμμή της μάχης στην πιο ακραία εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων στην χώρα μας. Μαζί μας στο πεδίο ήταν και είναι εκατοντάδες εθελοντές με προσωπικό και μέσα, τους οποίους και ευχαριστούμε για την άδολη συνεισφορά τους. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία υγείας, Κοινωνικής συνοχής και Οικογένειας, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Aνάπτυξης και τροφίμων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζονται», δήλωσε ο κ. Αρτοποιός.

Η επιχειρησιακή δράση του Πυροσβεστικού Σώματος όπως ανέφερε αφορά σε περιστατικά κυρίως απαντλήσεων υδάτων από πλημμυρισμένους χώρους, καθώς και της μεταφοράς τροφίμων νερών φαρμακευτικού υλικού στις πληγείσες περιοχές.

Συνολικά μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν καταγραφεί 10.003 κλήσεις και 3.387 αντλήσεις υδάτων ενώ 3.576 πολίτες μας έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία. 

«Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας για την παροχή κάθε είδους βοήθειας όποτε και αν μας  ζητηθεί μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση», κατέληξε ο ίδιος.

Δείτε την ενημέρωση εδώ:

Αγαπηδάκη: Η Θεσσαλία δεύτερη περιοχή στη χώρα σε κρούσματα λεπτοσπείρωσης 

Για το μείζον ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία  μίλησε νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στη βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η κα Αγαπηδάκη είπε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε την υγεία του πληθυσμού. Θρηνούμε για κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται, για κάθε ζώο, για κάθε απώλεια περιουσίας» και πρόσθεσε ότι είναι μικρότερες οι δικές μας απώλειες σε ανθρώπινες ζωές εν συγκρίσει με άλλες περιοχές.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην επιδημιολογική επιτήρηση για τον έγκαιρο εντοπισμό των νοσημάτων και πρόσθεσε πως γι΄αυτό στο περιφερειακό εργαστήριο του ΕΟΔΥ έχει εγκατασταθεί συντονιστικό κέντρο δημόσιας υγείας, με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τον κ. Χατζηχριστοδούλου, «ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο ικανά στελέχη δημόσιας υγείας που έχουμε στη χώρα», είπε η κ. Αγαπηδάκη. 

«Μέχρι τώρα έχουμε κάνει 300 δειγματοληψίες, τις τελευταίες πέντε ημέρες σε όλες τις περιοχές. Σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές δίνουμε στοιχεία για το πότε το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να το χρησιμοποιήσουν και για μπάνιο και για να πλύνουν το πρόσωπό τους, για βούρτσισμα δοντιών και για το πότε δεν είναι, οπότε χρειάζεται να ακολουθήσουν άλλα μέτρα, όπως είπαμε στον Βόλο να βράζεται το νερό στους 100 βαθμούς και μετά από τρία λεπτά να το χρησιμοποιούν γι΄αυτές τις εργασίες», είπε η αναπληρώτρια υπουργός..

Ερωτηθείς από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας για το πόσιμο νερό, η Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι το νερό στο Βόλο δεν ήταν πόσιμο ούτε και πριν την πλημμύρα και αποκάλυψε ότι η περιοχή βρίσκεται υπό επιδημιολογική επιτήρηση όλο τον χρόνο λόγω των κρουσμάτων ιού δυτικού Νείλου που δίνει.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Θεσσαλία είναι η δεύτερη περιοχή στη χώρα σε συχνότητα κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, πριν τις πλημμύρες, και γι΄αυτό υπάρχει εγκύκλιος για έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση.

Σε εξέλιξη είπε η κα. Αγαπηδάκη βρίσκεται η περισυλλογή και καύση των νεκρών ζώων που ακολουθείται στη συνέχεια από απολύμανση της περιοχής. Αναφερθείς στη γραμμή κλίσης, ενημέρωσε ότι έχουν γίνει περίπου 100 που αφορούσαν πρακτικές οδηγίες.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό κατοίκων και πληρωμάτων της πυροσβεστικής, η αναπληρώτρια υπουργός ενημέρωσε ότι έχουν ξεκινήσει και ανέφερε ότι το γεγονός σηματοδοτεί την επικράτηση ενός διαφορετικού μοντέλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας για τη χώρα, ένα αποκεντρωμένο σύστημα που θα φτάνει στον τόπο που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι.

Παράταση και αναστολή καταβολής φορολογικών οφειλών πληγέντων από φυσικές καταστροφές

Στο πλαίσιο της πολύπλευρης αρωγής προς τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ο υφυπουργός Οικονομικών , Χάρης Θεοχάρης προχώρησε σε έκτακτες τροποποιήσεις προηγούμενων αποφάσεων. Με στόχο τη μέγιστη δυνατή διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων. Αξιοποιώντας τις αντίστοιχες ευνοϊκές ρυθμίσεις βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο κ. Θεοχάρης αναθεώρησε τις προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και την κατά περίπτωση αναστολή των εισπράξεων από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Σημειώνεται ότι η παράταση για την καταβολή φορολογικών οφειλών φτάνει έως και τους 6 μήνες.

Συγκεκριμένα:

Α. Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, παρατείνονται για δύο (2) μήνες ήτοι μέχρι 06η.11.2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλές, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 04.09.2023 μέχρι και 06.11.2023 των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που έχουν κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις ανωτέρω περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Β. Στις Δημοτικές Ενότητες Ελυμνίων, Νηλέως και Κηρέως του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας 'Αννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη Δημοτική Κοινότητα Αλμυροποτάμου της Δημοτικής Ενότητας Στυραίων του Δήμου Καρύστου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στο Δήμο Ερμιονίδας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. παρατείνονται για δύο (2) μήνες ήτοι μέχρι και την 06η.11.2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 05.09.2023 μέχρι και 06.11.2023, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις ανωτέρω περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Γ. Στο Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στις Δημοτικές Ενότητες Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στο Δήμο Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στο Δήμο Αίγινας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στις Δημοτικές Κοινότητες Νέας Επιδαύρου, Αρχαίας Επιδαύρου και Δήμαινας του Δήμου Επιδαύρου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο Δήμο Σαρωνικού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, στους Δήμους Δομοκού, Στυλίδας και Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας παρατείνονται για δύο (2) μήνες ήτοι μέχρι και την 06η.11.2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./ Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./ Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 06.09.2023 μέχρι και 06.11.2023, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις ανωτέρω περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν ή έληξαν από:

α. 04.9.2023 μέχρι και 06.11.2023 για τα πρόσωπα της παρ. 1 του 'Αρθρου 1

β. 05.9.2023 μέχρι και 06.11.2023 για τα πρόσωπα της παρ. 2 του 'Αρθρου 1

γ. 06.9.2023 μέχρι και 06.11.2023 για τα πρόσωπα της παρ.3 του 'Αρθρου 1

παρατείνονται μετά το πέρας του προγράμματος ρύθμισης.

Αναστέλλεται μέχρι και την:

α. 06.11.2023 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 04.9.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της περ. Α της παρ. 1.

β. 06.11.2023 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 05.9.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της περ. Β της παρ. 1.

γ. 06.11.2023 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 06.9.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της περ. Γ της παρ. 1.

Αυγενάκης για ανάγκη ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας: Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αντανακλαστικά, επιβάλλεται να κινηθεί γρήγορα

«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αντανακλαστικά, επιβάλλεται να κινηθεί γρήγορα» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί το ποσό το οποίο προβλέπεται στο γεωργικό αποθεματικό.

«Προβλέπονται 450 εκατομμύρια, ελάχιστα χρήματα μπροστά στις ανάγκες που διαρκώς ξεδιπλώνονται. Από αυτό το ποσό για το 2024, ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η νέα περίοδος, η χώρα μας θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσό ώστε να καταφέρει να κλείσει ένα μέρος των πληγών» σημείωσε ο κ. Αυγενάκης. Τέλος, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συνολικά και πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να γίνουν τα πάντα σωστά και γρήγορα σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε επίπεδο αποζημιώσεων όσο και σε επίπεδο ενός ενιαίου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας».

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε:

«Η κλιματική αλλαγή έφτασε. Η χώρα μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Πυρκαγιές και πρόσφατα πλημμύρες. Χιλιάδες στρέμματα δάσους καταστράφηκαν, ενώ είναι αρκετές οι καλλιέργειες, η φυτική παραγωγή, η ζωική παραγωγή, που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βεβαίως, το συναντάμε στη Θεσσαλία, εκεί όπου χιλιάδες τόνοι νερού έπεσαν σε ελάχιστο χρόνο και παρέσυραν μαζί τους καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, εγκαταστάσεις, αλλά και πολλές περιουσίες.

Η κυβέρνηση βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους. Ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε ταχύτατα τόσο για να δει από κοντά και να συντονίσει τις οποίες πρωτοβουλίες του κρατικού μηχανισμού έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι απεγκλωβισμοί και οι πρώτες ενέργειες στήριξης των πολιτών, αλλά βρέθηκε και στο Στρασβούργο αναδεικνύοντας τα αιτήματα, το πλαίσιο και το πρόβλημα πλέον που καλείται να διαχειριστεί η χώρα, η κυβέρνησή μας και συνολικά η Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αντανακλαστικά, επιβάλλεται να κινηθεί γρήγορα. Γι' αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο των Υπουργών, έχοντας ενημερώσει έγκαιρα με σχετικό σημείωμα όλους τους ομολόγους μου.

Ζήτησα και θα επιμείνω κατά τη σημερινή συνεδρίαση, παρουσιάζοντας και φωτογραφικό υλικό, διότι μια εικόνα, χίλες λέξεις, ενημερώνοντάς τους ότι συζητάμε για μια μεγάλη καταστροφή που φτάνει στις 120 και πλέον χιλιάδες αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά, πάνω από 150 και πλέον χιλιάδες πτηνά και κουνέλια, πάνω από 150.000 κατεστραμμένα μελισσοσμήνη. Συζητάμε δηλαδή για μια απώλεια στη Θεσσαλία, η οποία (Θεσσαλία) αποτελεί το 23% της φυτικής παραγωγής της χώρας μας και το 18% της ζωικής παραγωγής. Συζητάμε δηλαδή για μια καταστροφή η οποία εξελίσσεται σε πάνω από 850.000 στρέμματα, μία καταστροφή που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει τα αντανακλαστικά της. Ζήτησα με σημείωμά μου σε κάθε υπουργό ξεχωριστά, το επαναλαμβάνω και σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο των Υπουργών, πρώτα απ' όλα να αυξηθεί το ποσό το οποίο προβλέπεται στο γεωργικό αποθεματικό. Προβλέπονται 450 εκατομμύρια, χρήματα ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες που διαρκώς ξεδιπλώνονται. Από αυτό το ποσό για το 2024, ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η νέα περίοδος, η χώρα μας θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσό ώστε να καταφέρει να κλείσει ένα μέρος των πληγών.

Παράλληλα, ζήτησα αναθεώρηση του ΣΣ ΚΑΠ, πάντα όμως στα νέα δεδομένα που η κλιματική αλλαγή μας έχει φέρει. Ζήτησα, κάτι που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει και σε επίπεδο πρωθυπουργών να υπάρξει ad hoc ενίσχυση των χωρών που πλήττονται και πάνω απ' όλα ζήτησα να υπάρξει γενικώς μια διαφορετική προσέγγιση στους μηχανισμούς, στους κανονισμούς έτσι ώστε να υπάρξει σχετική ευελιξία, διότι καλή η γραφειοκρατία, καλοί οι κανόνες, σωστό και ισχυρό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά τώρα έχουμε εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να συζητά, και σωστά κάνει, για το αποτύπωμα του άνθρακα και για μια στρατηγική για την επόμενη δεκαετία-δεκαπενταετία την ώρα που η κλιματική αλλαγή έχει έρθει ήδη και κινείται εξαιρετικά επιθετικά με πολύ βαριές συνέπειες για τη χώρα μας, για την Ευρώπη συνολικότερα.

Επίσης, ζήτησα από τον επίτροπο αρμόδιο για τα γεωργικά θέματα, αλλά και από όλους τους ομολόγους μου να προγραμματίσουν μια επίσκεψη στη χώρα μας, στη Θεσσαλία, να ζήσουν από κοντά όλο αυτό που εμείς αντιμετωπίζουμε και κυρίως οι ίδιοι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα αφότου ολοκληρώθηκε η μεγάλη πλημμύρα. Πολλές δυσκολίες και μια ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης έμπρακτης από τους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Θέλω να πω σε όλους όσοι μας παρακολουθούν από την Ελλάδα ότι η κυβέρνηση συνολικά και πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να γίνουν τα πάντα σωστά και γρήγορα σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε επίπεδο αποζημιώσεων όσο και σε επίπεδο ενός ενιαίου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Θα είμαστε εκεί, μέχρι να βρει ξανά την περπατησιά της, το χαμόγελό της η κοινωνία αυτή, ο τόπος αυτός».

Πηγή: skai.gr