ΚΑΙΡΟΣ

Ενισχύεται η αρωγή και η στήριξη σε ασυνόδευτους ανήλικους και ευάλωτους με προσφυγικό προφίλ

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ) που ξεκίνησε την λειτουργία του τον Απρίλιο του 2021, έχει συμβάλει αποτελεσματικά στον έγκαιρο εντοπισμό και στην ασφαλή φιλοξενία 3.258 ασυνόδευτων παιδιών

Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία εντοπισμού και αρωγής ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά και ευρύτερα ευάλωτων ανθρώπων με προσφυγικό προφίλ λαμβάνει ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ) του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Η υπηρεσία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2021 και έχει συμβάλει μέχρι στιγμής στον εντοπισμό και τη φιλοξενία χιλιάδων ανηλίκων. Μέσα στα σχέδια της δράσης του ΕΜΕΑ είναι η επέκταση της αρωγής γενικότερα σε ευάλωτους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας, όπως τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δράσης του μηχανισμού αποτελεί η συμβολή του στον εντοπισμό και τη βοήθεια σε δύο ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Στις 19 Σεπτεμβρίου ο ΕΜΕΑ ενημερώθηκε από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ, εταίρο στη Θεσσαλονίκη για την υπόθεση δυο ασυνόδευτων ανήλικων από το Αφγανιστάν, 16 και 17 ετών οι οποίοι κατά δήλωσή τους, βρίσκονταν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και κρατούνταν σε σπίτι διακινητών. Στην αρχή οι ανήλικοι δεν ήθελαν να κοινοποιήσουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκονταν. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, δέχτηκαν να κοινοποιήσουν στην ΑΡΣΙΣ την τοποθεσία τους και μέσω μιας διαδικτυακής εφαρμογής φάνηκε ότι βρίσκονται εντός της περιοχής του Δενδροποτάμου. Οι ανήλικοι έστειλαν επίσης φωτογραφίες από τον χώρο στον οποίο κρατούνται και ανέφεραν ότι βρίσκονται στην ταράτσα κτιρίου. Επιπλέον, επιβεβαίωσαν ότι οι άνθρωποι που τους κρατάνε στο χώρο, τους ζητούν επιπλέον χρήματα και για αυτό τους εμποδίζουν να βγουν από το σπίτι μέχρι να βρούνε τρόπο να τους πληρώσουν.

Κατόπιν λήψης όλων των ανωτέρων πληροφοριών, τόσο η ΑΡΣΙΣ, όσο και ο ΕΜΕΑ επικοινώνησαν με την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης παραθέτοντας όλα τα στοιχεία, συμπεριλαμβανόμενων και φωτογραφιών, που είχαν στην κατοχή τους. Στη συνέχεια, ο ΕΜΕΑ επικοινώνησε εκ νέου με την Αστυνομία και ενημερώθηκε ότι υπάρχει επιχείρηση σε εξέλιξη. Τελικά, οι δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι από το Αφγανιστάν εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν αρχικά στο Τμήμα Δίωξης Μετανάστευσης του Αγίου Αθανασίου και, εν συνέχεια, στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Μυγδονίας, κατόπιν ολοκλήρωσης των καταθέσεων τους.

Ο Μηχανισμός έλαβε παραπομπή από το Τμήμα της Μυγδονίας για τους δύο ανηλίκους, για τους οποίους και δρομολόγησε άμεσα τη στέγαση τους σε δομή επείγουσας φιλοξενίας και ενημερώθηκε από την Αστυνομία ότι η εν λόγω επιχείρηση αφορούσε θύματα αρπαγής και εκβίασης.

Ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων (ΕΜΕΑ) που ξεκίνησε την λειτουργία του τον Απρίλιο του 2021, έχει συμβάλει αποτελεσματικά στον έγκαιρο εντοπισμό και στην ασφαλή φιλοξενία 3.258 ασυνόδευτων παιδιών που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης ή σε αστεγία.

«Έχουμε συμβάλλει στη διάσωση θυμάτων εμπορίας μέσω του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης. Στο πλαίσιο της νέας Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε τις δράσεις και τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα διασώζουμε ανθρώπους πέρα των ανηλίκων, θύματα εκμετάλλευσης και εμπορίας, αξιοποιώντας τη σχετική εμπειρία συναρμόδιων φορέων, διεθνών οργανισμών και οργανώσεων τις Κοινωνίας των Πολιτών», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηρακλής Μοσκώφ, Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ