ΚΑΙΡΟΣ

«Έδεσε» και το δεύτερο ελληνικό τάνκερ στο Μπαντάρ Αμπάς - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης

Το Ιράν κατήγγειλε την «ανάρμοστη ανάμιξη», όπως τη χαρακτήρισε, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες καταδίκασαν την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων

Συνεχίζεται το θρίλερ με τα δύο ελληνικά τάνκερ που δέσμευσαν οι Φρουροί της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο. Την Τετάρτη «έδεσε» στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς και το δεύτερο ελληνικό πλοίο, το Delta Poseidon, δίπλα στο Prudent Warrior.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί, θα ακολουθήσει επικοινωνία των πληρωμάτων με τις εταιρείες τους, καθώς και επικοινωνία με το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις επόμενες κινήσεις, τις οποίες θα έχει κοινοποιήσει το Ιράν στην ελληνική κυβέρνηση.

Το πρώτο που θα γίνει, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα είναι η μετάγγιση του πετρελαίου που μεταφέρουν τα δύο τάνκερ. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να δοθεί εντολή από την Τεχεράνη.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν κατήγγειλε την «ανάρμοστη ανάμιξη», όπως τη χαρακτήρισε, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες καταδίκασαν την κατάληψη από την Τεχεράνη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο.

«Μια τέτοια ανάρμοστη ανάμιξη στην ανεξάρτητη δικαστική διαδικασία της χώρας μας δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στις 27 Μαΐου, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι κατάσχεσαν δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα, μερικές εβδομάδες μετά την κατάληψη από την Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, ενός πλοίου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας καταδίκασαν με χωριστές ανακοινώσεις τους την κατάσχεση των ελληνικών πλοίων από το Ιράν και κάλεσαν την Τεχεράνη να τα απελευθερώσει μαζί με τα πληρώματά τους.

Το Βερολίνο κατήγγειλε «μια αδικαιολόγητη ανάμιξη στις θαλάσσιες μεταφορές» και «μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων».

Το Παρίσι, από την πλευρά του, επανέλαβε «την προσήλωσή του στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα» και κάλεσε το Ιράν «να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία».

Ο Χατιμπζαντέχ κατήγγειλε ότι η Γαλλία και η Γερμανία διαμαρτύρονται για μια «νόμιμη» κατάσχεση, ενώ οι ίδιες χώρες «μένουν σιωπηλές μπροστά στην παράνομη κατάσχεση (σ.σ.: από την Ελλάδα) ενός πλοίου» που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ