ΚΑΙΡΟΣ

Απόφαση για τις συντάξεις των δικαστών: Τι αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο

Η απόφαση έχει εφαρμογή μόνον για εκείνους που προσέφυγαν

Της Ιωάννας Μάνδρου

Οι χαμηλές συντάξεις των δικαστικών λειτουργών που έχουν περικοπεί από τα χρόνια της κρίσης και μειώθηκαν περαιτέρω με τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου, τέθηκαν και πάλι σε δικαστική κρίση, με αφορμή τρεις προσφυγές δικαστικών λειτουργών που ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Η υπόθεση των συντάξεων των δικαστικών απασχόλησε την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας που έχει αρμοδιότητα για συνταξιοδοτικά θέματα.
Το ανώτατο δικαστήριο τελικά εξέδωσε απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία (28 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά) και έκρινε, ότι οι συντάξεις των δικαστικών οφείλουν να επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν το 2012, καθώς οι μεταγενέστερες περικοπές τους δεν είναι σύμφωνες με το σύνταγμα.

Το ενδιαφέρον της εν λόγω απόφασης, που εκδόθηκε με την προεδρία του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά (διετέλεσε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός) είναι, ότι δεν επεκτείνεται η ισχύς της σε όλους τους συνταξιούχους δικαστικούς. Δηλαδή την αύξηση που αποφασίστηκε στις συντάξεις των δικαστικών από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θα την πάρουν όλοι οι δικαστικοί που είναι συνταξιούχοι.

Η απόφαση έχει εφαρμογή μόνον για εκείνους που προσέφυγαν, δηλαδή μόνον εκείνους τους συνταξιούχους δικαστικούς που ζήτησαν την αναπροσαρμογή και τη διόρθωση των συντάξεων τους. Για όλους τους άλλους που δεν προσέφυγαν, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν προκαλεί άμεση συνέπεια, παρά μόνον έμμεση, με την έννοια, ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της την απόφαση και να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές και σε αύξηση των συντάξεων των δικαστικών.

Οι συνταξιούχοι δικαστικοί, που είναι περίπου πέντε χιλιάδες, αναμένεται αν τελικώς η απόφαση αυτή αποτελέσει κυβερνητική πρωτοβουλία να λάβουν αυξήσεις σημαντικές στις συντάξεις τους. Οι αυξήσεις αυτές μπορεί να προσδιοριστούν στο 60% του μισθού των δικαστικών, που σήμερα κυμαίνονται για το μέσο δικαστή στις 3 χιλιάδες ευρώ περίπου.

Σε κάθε περίπτωση οι χαμηλές συντάξεις των δικαστικών δυσανάλογα μικρές από τους μισθούς τους, έχουν προκαλέσει προβλήματα θεσμικής φύσεως καθώς όσοι αφυπηρετούν οδηγεί πολλούς συνταξιούχους σε αναζήτηση θέσεων προς απασχόληση, κυρίως στο δημόσιο, θέτοντας θέματα που άπτονται της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Και κάτι ακόμα. Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν δίνει αναδρομικά, δεν έχει δηλαδή αναδρομική ισχύ.

Πηγή: skai.gr