Απάτη – μαμούθ με λεία 6 εκατ. ευρώ μέσω e-banking - Θύματα τουλάχιστον 670 πολίτες - 24 συλλήψεις βασικών μελών

Στα δίχτυα της συμμορίας φέρονται να έχουν πέσει από απλοί πολίτες και λογιστές, μέχρι και οικονομικοί διευθυντές μεγάλων εταιριών σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ενώ οι απάτες γίνονταν με υπολογιστή με τη μέθοδο «Phishing»

Ρεπορτάζ Μάκης Συνοδινός 

Την απάτη… επάγγελμα είχε κάνει πολυμελής εγκληματική οργάνωση η οποία εμπλέκεται σε περισσότερες από 670 περιπτώσεις απάτης, τετελεσμένες και σε απόπειρα, με τη συνολική ζημία των θυμάτων να υπερβαίνει τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Η συμμορία σύμφωνα με την ΕΛΑΣ συντονιζόταν από ένα κεντρικό πυρήνα 25 περίπου ατόμων, ηγετικών και βασικών μελών, ενώ τη δράση της συνεπικουρούσαν τουλάχιστον 130 βοηθητικά περιφερειακά μέλη, από τα οποία άλλα είχαν διαρκή και άλλα περιστασιακή δράση.

Στα δίχτυα της συμμορίας φέρονται να έχουν πέσει από απλοί πολίτες και λογιστές, μέχρι και οικονομικοί διευθυντές μεγάλων εταιριών σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ενώ οι απάτες γίνονταν με υπολογιστή με τη μέθοδο «Phishing».



Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσέγγιζαν τα θύματα μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, όπου παρουσιάζονταν άλλοτε ως ενδιαφερόμενοι για την παροχή υπηρεσιών ή υποψήφιοι αγοραστές προϊόντων που εντόπιζαν σε διαδικτυακές αγγελίες και άλλοτε ως υπάλληλοι εταιρειών ή δημόσιων υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ, Εφορίας, υπάλληλοι Δήμων, λογιστές κ.λπ.), αναφορικά με επιστροφή χρηματικού ποσού χορήγηση επιδομάτων όπως «marketpass», «fuelpass», «powerpass” κ.τ.λ..

Στη συνέχεια, αρχικά με προφορική χειραγώγηση και ακολούθως μέσω απατηλών υπερσυνδέσμων (phishing links) που προσομοίαζαν σε μεγάλο βαθμό με τους αντίστοιχους των τραπεζικών ιδρυμάτων κατάφερναν να υποκλέψουν τα διαπιστευτήρια εισόδου (username & password) και να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στους λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) των θυμάτων.

Έπειτα, προέβαιναν σε μεταφορά του συνόλου του διαθέσιμου χρηματικού ποσού σε τραπεζικούς λογαριασμούς στρατολογημένων ατόμων (moneymules), ενώ έτερα μέλη προέβαιναν σε ανάληψη των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών από διάφορα ΑΤΜ ανά την επικράτεια, τα οποία παραδίδονταν ιεραρχικά στα ηγετικά μέλη της οργάνωσης.



Μάλιστα, όπου δεν ήταν εφικτή η μεταφορά των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς τα μέλη της οργάνωσης, είτε ενεργοποιούσαν τις χρεωστικές κάρτες των θυμάτων, σε άυλη μορφή, στα ψηφιακά πορτοφόλια (e–wallets) επιχειρησιακών κινητών τηλεφώνων της οργάνωσης, είτε εξέδιδαν νέες κάρτες, με χρήση των οποίων στη συνέχεια προέβαιναν σε αγορές μέσω ανέπαφων συναλλαγών, από καταστήματα πώλησης κυρίως προϊόντων τεχνολογίας, τα οποία ακολούθως άλλα μέλη της οργάνωσης μεταπωλούσαν.

Μετά από πολύμηνη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος, οργανώθηκε μια μεγάλη επιχείρηση ευρείας κλίμακας με την κωδική ονομασία «A.P.A.T.E.» (Operation Against Phishing Attacks Targeting E-banking) κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 24 βασικά μέλη, (17 άνδρες και 7 γυναίκες), μεταξύ των οποίων και 3 ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα 155 άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ παράλληλα εξετάζεται ο βαθμός συμμετοχής και εμπλοκής για περισσότερους από 1.200 δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών των λεγόμενων «μουλαριών» (moneymules), οι οποίοι διευκόλυναν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Πηγή: skai.gr