Παραδεχόμενος ότι ο ίδιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για την ενοχή ή την αθωότητα των εν λόγω στρατιωτικών για συμμετοχή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός υπενθυμίζει στον Έλληνα πρωθυπουργό πως η «κοινή νομική τάξη» που διέπει την Ένωση, υποχρεώνει όλα τα κράτη-μέλη να μην εκδίδουν κανέναν, «ανεξαρτήτως της ενοχής ή της αθωότητάς του», σε κράτη όπου είναι πιθανόν να υποστεί βασανιστήρια ή άλλης μορφής υποτιμητική ή απάνθρωπη μεταχείριση.
«Δυστυχώς, τους τελευταίους πέντε μήνες μετά το πραξικόπημα, ακολούθησαν στην Τουρκία οι συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών και ο τρόπος που οι «μετα-πραξικοπηματικοί» νόμοι έκτακτου χαρακτήρα ακολουθούνται, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τον σεβασμό των απαράβατων δικαιωμάτων που εγγυάται το τουρκικό σύνταγμα, μεταξύ των οποίων, το δικαίωμα στη ζωή, την αξιοπρέπεια της σωματικής και πνευματικής ύπαρξη, το τεκμήριο της αθωότητα και το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη», τονίζει ο Γκι Φερχόφστατ.
Κλείνοντας, ο κ. Φερχφστατ εκφράζει την ελπίδα πως οι ελληνικές αρχές, θα εμπνευστούν από τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, στην απόφασή τους για την τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
Αγαπητέ Αλέξη,
Οι αρχές τις χώρας σας θα αποφασίσουν σύντομα για το ζήτημα της έκδοσης στην Τουρκία, των οκτώ αξιωματικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, της 15ης Ιουλίου.
Αντιλαμβάνομαι την πολιτική περιπλοκότητα και ευαισθησία της υπόθεσης, και δεν είμαι σε καμία θέση να γνωρίζω αν οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί είναι ένοχοι ή όχι, για συμμετοχή στην εν λόγω απόπειρα πραξικοπήματος.
Ωστόσο θα ήθελα να τονίσω την ζωτική σημασία των θεμελιωδών αρχών που διέπουν την κοινή νομική τάξη της Ένωσης, και οι οποίες υποχρεώνουν όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην εκδίδει κανέναν, ανεξαρτήτως της ενοχής του ή όχι, σε ένα κράτος που κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή άλλης μορφής υποτιμητική και απάνθρωπη μεταχείριση (άρθρο 19. Της Χάρτας των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Δυστυχώς, τους τελευταίους πέντε μήνες μετά το πραξικόπημα, ακολούθησαν στην Τουρκία οι συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Ο τρόπος που οι «μετα-πραξικοπηματικοί» νόμοι έκτακτου χαρακτήρα ακολουθούνται, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τον σεβασμό των απαράβατων δικαιωμάτων που εγγυάται το τουρκικό Σύνταγμα, μεταξύ των οποίων, το δικαίωμα στη ζωή, την αξιοπρέπεια της σωματικής και πνευματικής ύπαρξη, το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη.
Οι ανησυχίες για παραβίαση αυτών των δικαιωμάτων από τις τουρκικές αρχές, έχουν διατυπωθεί τόσο από τον Ευρωπαίο επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όσο και από την Κομισιόν, στην τελευταία της αναφορά, τον Οκτώβριο του 2016.
Για αυτούς τους λόγους, ελπίζω πως μοιράζεστε την άποψη μου για την ανάγκη να διατηρήσουμε και να σεβαστούμε απολύτως τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, για τις οποίες η Ελλάδα βοήθησε να διαμορφωθούν κατά την ευρωπαϊκή ιστορία, και τις οποίες συμφώνησε και δεσμεύθηκε να σέβεται, με τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το συμβούλιο της Ευρώπης.
Ειλικρινά ελπίζω οι Ελληνικές αρχές να καθοδηγηθούν από αυτές τις αξίες, στην απόφασή τους για την τύχη των οχτώ Τούρκων αξιωματικών.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.